Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Dūklavs: Pastāv liela iespēja, ka Latvijai nebūs jāmaksā sods par piena kvotas pārpildi

© f64

Pastāv liela iespēja, ka Latvijai nebūs jāmaksā sods par piena kvotas pārpildi, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta raidījumā" sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (V).

Viņš informēja, ka saskaņā ar pašreizējām prognozēm Latvijas piena ražotāji piena kvotu varētu izpildīt 99,7% apmērā un līdz ar to sods nebūtu jāmaksā.

To izdošoties panākt, ja Latvijas piena nozarē strādājošie turpinās strādāt tikpat saprātīgi un apzinīgi kā līdz šim.

Kā ziņots, šis ir pēdējais piena kvotas gads pirms sistēmas atcelšanas visā Eiropas Savienībā (ES). Kārtējais kvotas gads ir sācies pērn 1.aprīlī un beigsies 2015.gada 31.martā. Šajā gadā valsts kopējās piena kvotas apjoms Latvijā ir palicis iepriekšējais - 781 132 tonnas.

Piegādes kvotas izpilde 2015.gada 1.janvārī bija jau 78,43%, savukārt visā iepriekšējā 2013.-2014.piena kvotas gadā izpilde bija 99,1%, tādējādi pastāvēja reāla iespēja pārsniegt valstij piešķirto piena kvotas apmēru.

Vēl pirms pusotra mēneša prognozes liecināja, ka šajā kvotas gadā tiek prognozēta piena kvotas pārpilde par 101%, kas Latvijai varētu veidot vairāk nekā divus miljonus eiro lielu soda naudu.