Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Jauna slota izslauka slimnīcu valdes

Solvitu Zvidriņu par Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāri izraudzījās veselības ministrs Guntis Belēvičs pagājušā gada nogalē. Viņš bija pārsteigts, ka VM nav nodaļas, kas izvērtētu valsts kapitālsabiedrību – slimnīcu darbību, un nolēma izveidot šādu nodaļu, uzraudzību uzticot S. Zvidriņai © F64

Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Solvita Zvidriņa pēc tikai sev pašai zināmiem principiem ir iecēlusi abās Latvijas lielākajās slimnīcās jaunus valdes locekļus.

Nobīdot līdzšinējo Rīgas Austrumu slimnīcas vadītāju Viesturu Boku un atceļot no amata valdes locekli Imantu Rezebergu, valdē iekļauts veselības nozarē mazpazīstamais Kaspars Plūme. Savukārt P. Stradiņa slimnīca ieguvusi jaunu valdes locekli – uzņēmēju foruma Rīgas marka valdes locekli Normundu Štālu. Principus, kā izvēlēti jaunie vadības pārstāvji abās slimnīcās, Veselības ministrijas vadība neatklāj, un kas ir patiesais iemesls, kāpēc amatu nācies pamest V. Bokam, oficiāli nav zināms.

Oficiāli pieejamā informācija liecina, ka ilggadējais Rīgas Austrumu slimnīcas vadītājs V. Boka pats izvēlējies pamest slimnīcas vadītāja posteni. To viņš paziņojis VM valsts sekretāres S. Zvidriņas (VM ir gan Austrumu slimnīcas, gan Stradiņu kapitāldaļu turētāja) sasauktā ārkārtas akcionāru sapulcē. Sapulces laikā slimnīcas valdes priekšsēdētājs V. Boka informējis, ka ir pieņēmis lēmumu par atkāpšanos no amata. VM neesot sasaukusi ārkārtas sanāksmi, lai runātu par vadības izmaiņām, bet – kāds gan bijis šādas sapulces mērķis – informācija netiek sniegta.

V. Boka lēmumu pieņēmis, lai dotu iespēju realizēt savu kapacitāti jaunākas paaudzes vadītājiem, taču viņš turpinās valdes locekļa darba pienākumus. Par to, ka slimnīcas vadības nomaiņa bija plānota, liecina jau tās pašas sapulces laikā apstiprinātais jaunais slimnīcas valdes sastāvs: slimnīcu vadīs Anita Slokenberga – līdzšinējā slimnīcas valdes locekle, valdē paliks arī V. Boka un slimnīca tiks pie melnā zirdziņa K. Plūmes, par kuru vienīgā pieejamā informācija ir, ka viņš strādājis Rīgas domes kapitālsabiedrībās, piemēram, vadījis Lucavsalas attīstību, kuras vadībā, tāpat kā Austrumu slimnīcas valdē, iecelts bez konkursa.

Austrumu slimnīcas valdes nomaiņa sakrīt ar laiku, kad lielākās Latvijas slimnīcas cīnās par pietiekamu finansējumu veselības aprūpei. Pirms brīža slimnīcas norādīja, ka nevar slēgt līgumus ar Nacionālo veselības dienestu, jo slimnīcas darbinieku minimālās algas palielināšanai un samazināto pacientu līdzmaksājumu kompensācijai pietrūkst 4,6 miljoni eiro. Tiesa, uzreiz pēc šādas informācijas publiskošanas slimnīca līgumu noslēdza, jo tas «ir vērsts uz to, lai slimnīca spētu izpildīt Ministru kabineta lēmumus par minimālās algas palielināšanu un pildīt NVD pasūtījumu». Stradiņiem pietrūktu miljons eiro, taču pēc pārrunām arī šī slimnīca līgumu noslēdza.

Tieši tāpat bez konkursa iecelts arī valdes loceklis Stradiņa slimnīcā. Tur gan nav nomainīta vadība – valdes priekšsēdētājs joprojām ir Dins Šmits, valdes locekle (arī Bērnu slimnīcas vadītāja) ir Anda Čakča. Par trešo amatpersonu slimnīcas vadībā VM valsts sekretāre iecēlusi Normundu Štālu. Oficiāli netiek minēts, kā un no kurienes uzradusies šī amatpersona, taču N. Štāls tiek pieteikts kā cilvēks ar «vadītāja pieredzi un zināšanām, pārraugot biznesa procesus saistībā ar būvniecību, loģistiku, investīcijām un attīstības veicināšanu», kas būs atbalsts un ieguldījums slimnīcas vērienīgā infrastruktūras attīstības projekta īstenošanā. N. Štāls ir uzņēmēju kluba Rīgas marka dibinātājs un valdes loceklis.

VM valsts sekretāre S. Zvidriņa uzreiz pēc lēmuma valdēs iecelt minētās personas aizgājusi atvaļinājumā uz divām nedēļām un atrodas ārzemēs. Tikai viņai esot zināms, kāpēc tieši šīs personas – K. Plūme un N. Štāls – uzrunātas slimnīcu valžu locekļu amatiem. Bet kopumā Austrumu slimnīcai noderēšot K. Plūmes zināšanas ekonomikā un finansēs, jo slimnīcā jāstiprina tieši šī joma, savukārt N. Štālam ir pieredze uzņēmējdarbībā, būvniecības un investīciju projektos, un viņš Stradiņos atbildēs par jauno slimnīcas korpusu celtniecību. Valsts lielākajās slimnīcās ir jānodrošina labāka pārvaldība un lielāka uzraudzība – tāds bija veselības ministra Gunta Belēviča mērķis. Viņš, iepazīstoties ar slimnīcu darbu, bijis diezgan lielā neizpratnē, kāpēc neviens īsti nekontrolē to darbu. Vai jaunieceltie valdes locekļi būs ministra tilts no ministrijas uz slimnīcām šīs uzraudzības nodrošināšanai, neviens nekomentē. Ministra padomniece Iveta Ciganova uzsvēra, ka šos lēmumus – konkrēti arī par jaunajiem valdes locekļiem – pieņēmusi valsts sekretāre, kurai tad arī jāvaicā, kāpēc.