Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Latvijā

Ražīgs pienesums lauku attīstībā

© Ojārs Lūsis, Neatkarīgā

Dobelē darbojas Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Dobeles konsultāciju birojs, kas konsultē un sniedz pakalpojumus grāmatvedībā, ekonomikā, augkopībā, lopkopībā un daudzos dažādos jautājumos. Dobeles nodaļa, kas tiek finansēta no Valsts lauku tīkla (VLT) līdzekļiem, darbojas uzņēmējdarbības veicināšanas jomā.

Pagājušajā gadā līdztekus plānotajiem pasākumiem konsultāciju, informatīvo un izglītojošo semināru rīkošanā, pasākumu Lauku teritoriju ekonomiskās aktivitātes veicināšanas programma un Atbalsts lauku jauniešiem uzņēmējdarbības veicināšanai realizēšanā vislielākais darbs tika ieguldīts jaunu uzņēmumu radīšanā, popularizēšanā, vietējās produkcijas noieta un kopdarbības veicināšanā.

Uzdrīkstēšanās nes augļus

Brīdī, kad dzīve apmetusi kūleni: izrādās, ka darba devējiem nav vajadzīgi arī cilvēki ar divām augstākajām izglītībām un savā specialitātē darbu neatrast, ir divas izvēles – doties uz priekšu vai padoties. Ilona Zaķe izvēlējās pirmo variantu. Viņa ir viena no uzņēmuma 100 grami dabas dibinātājām. «Savai biznesa partnerei Santai, kurai ir grāmatvedes izglītība un kura bija nonākusi identiskā situācijā, piedāvāju – saņemamies un veram vaļā savu veikalu. Noskatījām telpu un pērnā gada pavasarī sākām strādāt,» atminas I. Zaķe. Veikala klāstā ir daudz dažādu produktu, kas ir labi ne tikai veselībai, bet arī dabai, piemēram, augstākās šķiras Ceilonas tēja 100 gramu fasētos iepakojumos bez ķīmiskām esencēm, Dobelē ražotas garšvielas, Latvijā ražotas šokolādes gleznas, šoferu cepumi bez miltiem, maize ar dabīgo ieraugu utt. Vārdu sakot, preces, kas nav pieejamas lielveikalu plauktos.

Ilona atzīst, ka neviens darbs nav bez grūtībām, bet tādos brīžos visspilgtāk izpaužas labas, uzticamas komandas spēks. «Mēs ne tikai konsultējam, bet palīdzam arī tikt pie finansējuma uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai,» norāda Raimonda Ribikauska, kura 2014. gadā par ieguldīto darbu lauku attīstībā ir saņēmusi ZM Atzinības rakstu. Lai saņemtu atbalstu nodibinājumā Latvijas Lauku sieviešu uzņēmējdarbības fonds, ir nepieciešams izveidot uzņēmējdarbības atbalsta grupu. Pagājušajā gadā darbību uzsāka piecas grupas. Arī no Latvijas attīstības finanšu institūcijas Altum ir saņemts finansējums.

Izzina iespējas un intereses

Kopumā pagājušā gada laikā savu uzņēmējdarbību mājražošanā ir reģistrējuši astoņi mājražotāji, pieci iesaistījušies lauku tūrismā. Savukārt lai sekmētu saražotās produkcijas realizāciju, ir prezentēti, noorganizēti vai pieteikti mājamatnieki dalībai ap 30 tirdziņos un izstādēs gan Latvijā, gan ārpus tās. Ir sekmēta pārnovadu amatnieku sadarbība kopīgu pasūtījumu veikšanai. Veiksmīga ir pagājušā gada nogalē izveidojusies sadarbība ar Top! lielveikaliem Dobelē un Bauskā, kur tiek atvēlētas telpas mājamatnieku tirdziņiem. Ikmēneša tirdziņā nu jau otro reizi piedalās ap 30 tirgotāju no Dobeles, Tērvetes, Auces, Bauskas, Jelgavas, Saldus, Jaunpils novadiem un Rīgas. Izveidojusies laba sadarbība ar Zemgales plānošanas reģionu gan izstādes Riga Food Zemgales stenda dalībnieku nodrošināšanā, gan gardēžu maršruta Iepazīsti Zemgales garšu izstrādē.

Vērts atzīmēt mācības Lauku sēta – lauku tūrisms, kur uzsvars tika likts uz tradicionālo un netradicionālo lauksaimniecības uzņēmumu iesaistīšanos tūrisma piedāvājumā, lai veicinātu produkcijas noietu, kā arī iesaistīšanos kopējā tūrisma piedāvājumā. Tāpat tika rīkotas vairākas diskusijas gan mājamatnieku kopdarbības veicināšanā, gan vietējo sēklaudzētāju, dārzeņu audzētāju, biohumusa ražotāju sadarbības veicināšanā, kā arī par vietējās pārtikas suverenitāti, videi draudzīgu saimniekošanu un tiešās pirkšanas kustību.

Gada nogalē ir nodibināta biedrība Tērvetes mājražotāji un amatnieki, kuras mērķis ir uzņēmējdarbības veicināšana, kopdarbība produkcijas realizācijā un tūrisma piedāvājumā. Decembrī notika pirmais biedrības organizētais pasākums Labrenča tirgus, ar šo pasākumu tika atjaunota sen piemirstā tradīcija.

Kādi ir plāni šim gadam? Ja viss izdosies kā iecerēts, Dobeles nodaļa organizēs mācības biškopībā un aitkopībā, kur paredzētas gan teorētiskās, gan praktiskās nodarbības, kā arī pieredzes apgūšana Latvijā un Lietuvā. Turpināsies sadarbība ar skolām un jauniešiem, kā arī darbs ar pasākuma Lauku teritoriju ekonomiskās aktivitātes veicināšanas programma sešpadsmit uzņēmējiem, no kuriem puse ir jaundibināti vai tiek gatavoti dibināšanai. «Turpināsim labo sadarbību ar pašvaldībām, biedrībām, iestādēm, presi un, protams, saviem esošajiem un jaunajiem klientiem,» uzsver R. Ribikauska.