Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Latvijā

Atbalsts saviem iedzīvotājiem

© publicitātes foto

Šogad aprit 20 gadu, kopš savas durvis klientiem vēra Dobeles Pieaugušo izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centrs (PIUAC), kas sniedz dažādu veidu atbalstu Dobeles novada iedzīvotājiem, tajā skaitā uzņēmējiem, strādājošajiem, darba meklētājiem, pašvaldību darbiniekiem un jauniešiem.

Šajā laikā īstenoti vairāk nekā 30 nozīmīgi starptautiski un vietējas nozīmes projekti dažādās jomās: uzņēmējdarbībā, sociālajā un izglītības jomā. Gūtā pieredze dažādās valstīs ir motivējusi cilvēkus aktīvāk un profesionālāk veikt savu darbu, apzināties savas iespējas Eiropas tirgū.

«Prieks apzināties, ka visu šo laiku esam strādājuši Dobeles novadā un centušies saviem iedzīvotājiem palīdzēt,» saka PIUAC direktore Brigita Tivča. «Lai arī neesam liels kolektīvs – pieci cilvēki, esam paveikuši patiešām daudz. Par to paldies maniem kolēģiem! «Uzzini, dalies, un iegūs visi!», ir mūsu darbības moto, pēc kura mēs esam vadījušies visus šos gadus, tāpēc mūsu sadarbības partneru un klientu loks ir ļoti plašs.»

Uzņēmējdarbība

Lai mudinātu cilvēkus rosīties, sniegtu viņiem nepieciešamo motivāciju, vienmēr bijis jādomā soli uz priekšu: saredzēt jaunas atbalsta iespējas apmācību jomā un uzņēmējdarbībā, jauninājumus piedāvāt novada cilvēkiem. Brigita Tivča neslēpj – gandarījums ir par katru uzņēmumu, kuram spējuši palīdzēt ar atbalstu un padomu. Centrs uzņēmējdarbības jomā ir strādājis ar dažādām mērķa grupām: mazie un vidējie uzņēmēji, jaunieši un topošie uzņēmēji.

Laika gaitā izveidojies stabils uzņēmēju loks, kuri centrā atgriežas atkal un atkal un iesaistās dažādās aktivitātēs: projektos, semināros, apmācībās. Pēdējos gados uzņēmēji neformālā gaisotnē tiekas Uzņēmēju pēcpusdienas pasākumos. Tās mērķis ir meklēt un atrast domubiedrus, sniegt aktuālu informāciju, zināšanas par visdažādākajiem jautājumiem, apmainīties domām. Uzņēmēju pēcpusdienā sākuši iesaistīties arī mājražotāji.

Novada mājražotāji

Šobrīd Dobeles novadā ir 21 mājražotājs, kuriem ir tiesības ražot un pārdot savu lauksaimniecības produkciju. Kādu produkciju mājražotājs šobrīd piedāvā pircējam? Galvenokārt tie ir biškopības produkti, svaigi dārzeņi, augļi un ogas, piena produkti un konditorejas izstrādājumi. Pavisam nedaudz tiek piedāvāti gaļas pārstrādes produkti (desas, kūpinājumi) un zivis.

Ne vienmēr mēs paši, novada iedzīvotāji, zinām, kurš saimnieks ražo šos garšīgos produktus, tāpēc Dobeles PIUAC ir uzsācis veidot mājaslapu: www.dobeledara.lv, kurā būs pieejama informācija par mājražotāju produkcijas piedāvājumu, iegādes iespējām, kontaktiem un atrašanās vietu. Mājražotājam tiek piedāvāta iespēja kļūt pamanāmam un paplašināt noieta tirgu, bet iedzīvotājam, savukārt, iespējas iepazīties un iegādāties kvalitatīvus vietējos produktus.

Apmācība

Ražīgs darba gads Dobeles PIUAC padevies arī apmācību jomā. Dažādu veidu un garuma apmācības kursus centrā ir pabeiguši vairāk nekā 600 novada un tuvākās apkaimes iedzīvotāju.

Šogad iecerēts vairāk pievērsties izbraukuma apmācībām, kas nozīmē – zināšanu apguvi tuvāk dzīvesvietai: Zebrenē, Penkulē, Krimūnu, Bikstu un Dobeles pagastos. Ar pagastu pārvaldnieku palīdzību apkopojām informāciju par konkrētām apmācību vajadzībām un interesēm. Pieprasītākās tēmas ir: «Sevis izzināšana», «Kā dzīvot veselīgi?»; «Fotogrāfiju apstrādes pamati»; «Epakalpojumu lietošanas iespējas» un citas.

2014. gadā noorganizēti apmācību semināri vairāk nekā 50 lauksaimniecības nozaru speciālistiem, lai paaugstinātu viņu zināšanas par bioloģiskās lauksaimniecības pārtikas produktu ražošanu. Noslēdzies pārrobežu projekts (Latvija–Lietuva) par augļu, ogu ražošanas un pārstrādes iespējām mājas apstākļos, ko apmeklēja vairāk nekā 400 interesentu no dažādām Latvijas vietām.

Ņemot vērā gaļas pārstrādes uzņēmumu interesi, Lauku atbalsta dienestā iesniegts projekts Konkurētspējīgas lauksaimniecības produkcijas ražošana, lai paaugstinātu gaļas pārstrādes speciālistu zināšanas, prasmes un kompetences līmeni.

Katru gadu marta mēnesī Dobeles PIUAC organizē informatīvo kampaņu Eprasmju nedēļa 2015, kas ietver seminārus un praktiskās nodarbības plašam interesentu lokam par dažādām tēmām, piemēram, «Strādā, neizejot no mājas, jeb birojs mājās», «Interneta veikalu tendences un to izveide», «IT labs palīgs ikdienas darbā».

Par Dobeles PIUAC piedāvātajām apmācību programmām un citiem uzņēmējdarbības atbalsta pasākumiem var uzzināt interneta mājaslapā www.pic.dobele.lv, centrs atrodas Dobelē, Brīvības ielā 7, 2. stāvā, tālr. 63781740.