Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Reirs: Līdzekļu graudkopjiem valsts budžetā nav

© F64

Līdzekļu graudkopjiem nav ne šī gada valsts budžetā, ne arī nākamā gada budžeta projektā, šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" teica finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

Vispirms Zemkopības ministrijai ir jāanalizē pagājušās nedēļas otrajā pusē graudkopju sniegtie dati, ka šogad nozarei gaidāmi 220 miljoni eiro zaudējumi, un tad zemkopības ministram Jānim Dūklavam jānāk uz Ministru kabinetu ar priekšlikumiem, kā situāciju risināt, teica finanšu ministrs.

Reirs akcentēja, ka 2015.gada budžeta projekta plānā nav paredzēts tiks liels finansējums graudkopjiem - papildus kompensācijās zemkopjiem nākamgad paredzēts 51 miljons eiro, kas ir pietiekami liels līdzekļu daudzums.

Arī šī gada valsts budžetā no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem nauda jau ir iztērēta un nav iespējas palīdzēt graudkopjiem, skaidroja finanšu ministrs. Turklāt līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem gadā bija atvēlēti tikai 30 miljoni eiro, nevis 220 miljoni eiro, kas būtu vajadzīgi graudkopjiem.

Jau rakstīts, ka saistībā ar graudu cenu straujo kritumu, papildu izmaksām kulšanas sezonas laikā, kā arī ievērojamiem izdevumiem, pavasarī pārsējot laukus, graudkopības nozarei šogad būšot sagaidāmi 220 miljonu eiro zaudējumi. Līdz ar to lauksaimniecības kooperatīvu vadītāji aicina situācijas risināšanā iesaistīties Zemkopības ministriju un valdību.

Saskaņā ar kooperatīvu datiem pārtikas kviešu cenas laikā no 2013.gada 1.janvāra līdz 2014.gada septembrim samazinājušās par 36,6% jeb 86,30 eiro par vienu graudu tonnu. Septembrī ir piedzīvota zemākā pārtikas kviešu cena - 149,5 eiro par tonnu, kamēr 2012.gadā šajā pašā laikā pārtikas kviešu cena sasniedza 520 eiro. Graudkopji lēš, ka cenas samazinājums, ziemāju pārsēšana, kā arī papildus kaltēšanas izmaksas slapjās ražas dēļ šogad radījušas zaudējumus 220 miljonu eiro apmērā. Augsto izmaksu dēļ daudzām saimniecībām draud bankroti, taču situācijas dramatismu līdz šim ir mazinājuši kooperatīvi, kuri kreditē zemniekus.

Lai pārrunātu sarežģīto situāciju graudkopības nozarē un meklētu risinājumus iespējamam valsts atbalstam, šodien plānota zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) un graudkopības kooperatīvu vadītāju tikšanās. Tikšanās notiks Zemkopības ministrijā ap plkst.15.