Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

GRĀMATU APSKATS: Rokdarbi katram

© publicitātes

Apgāds Zvaigzne ABC laidis klajā grāmatas no sērijas Zvaigznes rokdarbi. Antras Augustinovičas grāmatā Zīda apgleznošana darba gaitas apraksti palīdzēs izprast konkrētā tērpa vai aksesuāra tapšanu, kā arī rosinās radošām idejām.

Zīda apgleznošana jeb aukstā batika ir ne vien aizraujoša un iedvesmojoša nodarbe, bet aptver arī jaunas tērpu un aksesuāru darināšanas iespējas. Turklāt, strādājot ar šo grāmatu, jūs atklāsiet, ka apgleznot zīdu var ikviens un tas nemaz nav sarežģīti.

Visiem grāmatā piedāvātajiem tērpiem – svārkiem, kleitai, tunikai un dubultšallei – ir vienkārša piegrieztne, lai īpaši izceltu apgleznoto audumu.

Ivetas Gržibovskas grāmatā Kvilings «papīra filigrāns» (no angļu val. vārda quill – spalva, riša; gofrēt) ir smalks un skaists rokdarbu veids, kad no šaurām papīra strēmelītēm tiek veidotas interesantas figūras un kompozīcijas.

Pastāv uzskats, ka kvilings bijis zināms jau viduslaikos, kad mūķenes gatavojušas medaljonus, rāmjus ikonām un pat grāmatu vākus, tinot uz putna spalvas gala papīra strēmelītes ar apzeltītām maliņām, tā radot apzeltījuma iespaidu (īpaši bieži ar šo rokdarbu aizrāvās mūķenes nabadzīgās baznīcās).

Pēdējā laikā arī kvilings kļūst aizvien populārāks. Šo tehniku var apgūt ikviens, kas vēlas, vajag mazliet brīva laika un iedvesmas. Īpaši ieteicams nodarboties ar kvilingu ir bērniem, jo tas attīsta pirkstu motoriku, domāšanu un spēju koncentrēties.