Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Vietējo kartupeļu ražu bojā puve

© f64

Latvijas kartupeļu raža ir apmierinoša, taču atsevišķas tupeņu šķirnes, kuras nav miglotas pret lakstu puvi, sabojājušās turpat lauka vagās. Lielo kartupeļu audzētājus vairāk uztrauc ražas realizācija, jo cena ir ievērojami kritusies.

Neatkarīgās novērojami liecina, ka Vidzemes piemājas saimniecībās pēc augusta lietavām atsevišķām kartupeļu šķirnēm vērojama stipra puve, ražai ejot bojā drīz vien pēc novākšanas. Puvei bija pakļauti zemās un mitrās vietās esoši lauki. Jūlija pirmajās nedēļās, pēc lietainā vasaras sākuma, Valsts augu aizsardzības dienests ziņoja par strauju kartupeļu lakstu puves attīstību, aicinot kartupeļaudzētājus veikt lauku apsmidzināšanu. Lakstu puves infekcija ar laiku pārvietojas uz kartupeļu bumbuļiem, kuri glabāšanas laikā iet bojā. Siltais un mitrais laiks veicinājis infekcijas sēnītes vairošanos. Lielākie kartupeļu audzētāji veikuši lauku miglošanu vairākas reizes, izvairoties no bumbuļu puves labāk nekā piemājas saimniecības.

Biedrības Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle atzīst, ka vasaras vidū valdīja panika, ka ražas nebūs, bet pašreiz, runājot ar kartupeļaudzētājiem, sūdzēties nevarot. «Viss atkarīgs no šķirnes, agrie vai vēlie kartupeļi. Vēlo šķirņu raža ir diezgan laba,» komentē A. Kraukle. Biedrības vadītāja uzsver, ka lietainie laikapstākļi bijuši ļoti reģionāli un ražas svārstības ir pat vienas saimniecības apstrādātajos laukos.