Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Eiro uzlabo ar sertifikātu

© F64

Ažiotāža pēc Latvijas Bankas pirmās izlaistās divu eiro īpašā dizaina monētas labu laiku ir rimusi. Latvijas Bankas galvenās ēkas kasēs šī monēta vairs nav nopērkama. Tāpēc, saņemot epastā SIA Latvijas Monētu nams piedāvājumu samainīt parasto divu eiro monētu pret pirmo Latvijas divu eiro piemiņas monētu, pirmajā mirklī pazibēja doma: kāpēc ne? Lasot tālāk, nedaudz samulsināja piebilde, ka monēta ievietota kapsulā un tai būs arī sertifikāts. Šī monēta taču ir parasts maksāšanas līdzeklis, tā nav gatavota ne no sudraba, ne zelta. Pērkot pirmo speciālo, Eiropas kultūras galvaspilsētai veltīto diveirīti Latvijas Bankas kasēs, sertifikātu gan nepiedāvāja.

Monētas Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta tirāža ir miljons eksemplāru, un papildus nokaltas vēl 5000 monētu īpašā suvenīriesaiņojumā. Latvijas Monētu namā izskaidroja, ka sertifikātā ir iekļauts monētas apraksts un vēl tas esot apstiprinošs dokuments, ka nauda ir oriģināla. Diezgan ērmoti, pieļaujot, ka šīs monētas jau nākušas no Latvijas Bankas kasēm. Ja nu vienīgi pircējam sāktu rasties šaubas par naudas autentiskumu. Tiesa, ar sertifikātu un kapsulu ir noformētas Latvijas Bankas sudraba un zelta monētas, un tādā veidā tās pārdod arī privāti kolekcionāri un uzpircēji, bet parastajiem eiro tādu piedevu nav. Latvijas Bankas pārstāvis Kristaps Otersons saka – kolekcijas monētām ir oficiāls sertifikāts, bet apgrozībā esošajai naudai pēc tāda nav vajadzības. Viņa kolēģis Jānis Silakalns atbild mazliet plašāk: «Tomēr tas neliedz katram iesaiņot monētu atbilstoši savai gaumei un vēlmēm (piemēram, ievietojot monētu kapsulā, dāvanu maisiņā vai kastītē) un aprakstīt monētas izskatu.»

Taujājot, vai pircējs var aiziet uz Latvijas Monētu nama biroju Āgenskalnā un nopirkt monētu tur, firmā tika atbildēts, ka ne. Skaidrs, ka tā, jo bizness paliek bizness – par divu eiro monētas sūtīšanu (piegādi) jāsamaksā 4,99 eiro. To iespējams saņemt tikai pa pastu, tāpēc kopumā divu eiro naudiņa izmaksās gandrīz septiņus eiro. Un viena mājsaimniecība varot iegādāties tikai vienu naudiņu. Protams, ja kāds dzīvo Ventspilī un grib nopirkt tikai vienu īpašā dizaina divu eiro monētu, izdevīgāk ir to iegādāties šādā veidā – pa pastu. Turklāt arī šajā gadījumā viena mājsaimniecība drīkst iegādāties tikai vienu monētu.

Pašķirstot sludinājumu portāla ss.lv virtuālās lapas, var konstatēt, ka Rīgai veltītais diveirītis nopērkams ļoti plašā cenu amplitūdā – gan par trim, gan četriem, pieciem un sešiem eiro gabalā, gan, pērkot iepakojumu ar 25 monētām, vienas monētas cena iznāk nieka 2,80 eiro.

Nebūt ne visas Latvijas Bankas izdotās jubilejas, kolekcijas un piemiņas monētas valsts galvenās bankas kasēs ir izķertas. Piemēram, pēdējais zelta latiņš (Ak, svētā Lestene!) tur nopērkams par 61,18 eiro, bet citur tiek piedāvāts par 159 eiro.

Iepriekš sarunā ar Neatkarīgo K. Otersons sacīja, ka nav iespējams paredzēt, kuras monētas tiks izpirktas rekordātri. Taču tām, kas jau izlaistas, papildu tirāža nav paredzēta, tāpēc ļoti daudzas gribētās, bet īpašumā neiegūtās piemiņas, jubilejas, kolekcijas vai īpašā dizaina naudiņas ir jāmeklē ārpus Latvijas Bankas kasēm.