Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Pērn palielinājies satiksmes negadījumu skaits, kur iesaistīti velobraucēji

© Ģirts Ozoliņš

Pagājušajā gadā Latvijā reģistrēti 687 ceļu satiksmes negadījumi, kuros iesaistīti velobraucēji, un tas ir par 27% vairāk nekā gadu iepriekš, kad tika reģistrēti 645 šāda veida satiksmes negadījumi, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā sacīja Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis.

No minētajiem 687 šogad reģistrētajiem satiksmes negadījumiem cilvēki cietuši 442 negadījumos. Turpretim 2012.gadā cietušie bijuši 413 negadījumos. Ievainoto velosipēdistu skaits divos gados pieaudzis par 9% - 2012.gadā reģistrēti 436 velosipēdisti, kas negadījumā cietuši, bet gadu iepriekš cietušo velosipēda vadītāju skaits bijis 401. Savukārt bojā gājušo velobraucēju skaits divos gados samazinājies par 27% - no 18 bojā gājušajiem 2012.gadā līdz 13 bojā gājušajām personām 2013.gadā.

Analizējot ceļu satiksmes negadījumu cēloņus, policija secinājusi, ka nereti negadījumi notiek velobraucēju pieļauto pārkāpumu dēļ. Kā būtiskākos velosipēdistu pārkāpumus policija min regulējamu gājēju pārēju šķērsošanu pie sarkanās gaismas, kā arī neregulējamo gājēju pāreju šķērsošanu, nenokāpjot no velosipēda. Tāpat pie būtiskākajiem pārkāpumiem no velosipēdistu puses tiek minēta manevrēšana pa brauktuvi no vienas joslas uz otru, kā arī starp transportlīdzekļiem un braukšanu lielā ātrumā.

Policija uzskata, ka pastiprināta kontrole un infrastruktūras uzlabošana uzlabotu velosipēdistu braukšanas paradumus.