Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Neatkarības diena kopā ar sportu un koncertiem

© Raitis Plauks F64

Sportiski pasākumi, koncerti un tūrisma sezonas atklāšana – ar šādiem pasākumiem Latvijā atzīmēs valsts neatkarības atjaunošanas deklarācijas 24. gadadienu 4. maijā. Šogad Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienas svinīgā Nacionālo bruņoto spēku parāde notiks Valmierā, tās sākums pulksten 12. Kopš 2012. gada Latvijas bruņoties spēki ik gadu kādā no Latvijas novadiem valsts neatkarības atjaunošanas dienā rīko parādes un iepazīstina iedzīvotājus ar armijas tehniku.

Šogad parādē piedalīsies zemessargi, jaunsargi, Nacionālo bruņoto spēku, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta tehnikas vienības, bet no pulksten 13 Dīvaliņa pļavās būs iespējams vērot tehnikas, ieroču un ekipējuma izstādi, kā arī dažādus paraugdemonstrējumus. Ar defilē programmu uzstāsies Štāba bataljona Godasardzes rotas karavīri.

Valmieras Drāmas teātrī līdz 12. maijam būs apskatāma arī fotoizstāde Mana misija – Afganistāna. Valmierieši un pilsētas viesi būs pirmie, kuri redzēs plānoto kājnieku brigādes bruņutehniku – izlūkošanas kaujas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļus.

Rīgā pasākumi sāksies pie Brīvības pieminekļa ar Latvijas izglītības iestāžu pūtēju orķestru defilē konkursu un pūtēju orķestru konkursu, bet pulksten 14 paredzēta ziedu nolikšanas ceremonija. Visas dienas garumā notiks ziedu Latvijas veidošana pieminekļa pakājē, bet krāšņo kompozīciju būs iespējams apskatīt līdz pirmdienai, 5. maijam, pulksten 21. Galvaspilsētā 11. novembra krastmalā 24 dažādas sportiskas aktivitātes risināsies no pulksten 12, bet pulksten deviņos vakarā skatītāji tiek gaidīti koncertuzvedumā 24 dziesmas Latvijai. Savukārt Vērmanes dārza estrādē notiks (sākums pulksten 20) mūsdienu mūzikas koncerts Prieks par neatkarību, kurā uzstāsies īpašie viesi – islandiešu indīroka grupa Mammút. Jāatgādina, ka Islande bija pirmā valsts, kas atzina Latvijas neatkarību. Apmeklējums ir bez maksas. Koncerti notiks arī kultūras centros.

Rīgā sportot varēs arī ārpus centra. Lucavsalā sarīkotajā sporta dienā ikviens varēs iesaistīties daudzveidīgās aktivitātēs, kas paredzētas jebkuras paaudzes un vecuma apmeklētājiem, un vērot dažādus sporta paraugdemonstrējumus un kultūras programmu. Šeit spēkus varēs izmēģināt gan bērni, gan seniori, gan visu vecumu gardēži, jo tiek solītas pat lidojošās pankūkas un citi gardumi. Arī Pļavnieku parkā 4. maijā tiks rīkota Ģimeņu atpūtas diena.

Ja no aktīvās atpūts gribēsies atvilkt elpu, tad jau desmito gadu notiks 4. maija Latvijas Filmu maratons. Nacionālais kino centrs aicina uz kinoteātri Splendid Palace, kino skatītājiem dāvājot bezmaksas kino apmeklējumu visas dienas garumā. Maratona programmā šogad apkopotas pašas jaunākās animācijas un dokumentālās filmas, tiek solītas arī pirmizrādes.

Bauskā toties jau tradicionāli 4. maijā atklāj tūrisma sezonu, svētkiem dots nosaukums Izbaudi brīvdienas Bauskas apkārtnē. Šogad pilsētas iedzīvotāji un viesi aicināti izbaudīt Bauskas īpašos ēdienus. Sezonu atsāks daudzi muzeji, tiks atklāti jauni objekti un pakalpojumi. Svētku svinīgā atklāšana notiks Bauskas rātslaukumā pulksten 11, būs interesants amatnieku tirdziņš, bet Rundāles novada Baltajā mājā pusdienas laikā tiks atvērts ceplis.

Liepājnieki valsts neatkarības atcerei pasākumus rīkos nedaudz vēlāk, 6. maijā. Tie būs paredzēti īpaši skolu jaunatnei. Tāda ir Liepājas tradīcija, un arī šogad tā tiks ievērota. Par Latvijas ceļu uz valstisko neatkarību stāstīs vairāki neatkarības laika aktīvisti, pasākumā piedalīsies mūziķis Ivo Fomins ar grupu.