Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Par pensiju indeksācijas radīto "zaudējumu" kompensāciju budžetam lems rudenī

Lēmumu, vai pensiju indeksācijas dēļ būs jāveic kādi pasākumi, kas kompensētu izdevumus valsts budžetā, lietderīgāk būtu pieņemt rudenī, atbildēs vēstulē Saeimai raksta Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

Neatkarīgā rakstīja, ka Saeima saņēma Fiskālās disciplīnas padomes ziņojumu, kurā aicina parlamenta deputātus vienlaikus ar grozījumiem pensiju likumā, kas paredz pensiju indeksāciju, pieņemt izdevumus samazinošus lēmumus. Šim un turpmākajiem diviem gadiem ir noteikti izdevumu griesti fiskālās disciplīnas ietvaros - ja valdība pieņem lēmumu, kur nepieciešami papildu izdevumi, ir jāpieņem lēmums, kurā jomā izdevumus samazināt. Padome aicināja Saeimu uzdot valdībai izstrādāt kompensējošus mehānismus, taču nesaistītus ar pensiju likumu, lai nebremzētu grozījumu pensiju likumā izskatīšanu.

Jāatgādina, ka 2014. gada budžetā bija ieplānota nauda pensiju indeksācijai saskaņā ar pensiju likuma pašreizējo redakciju, proti, indeksēt tikai atbilstoši inflācijas rādītājam, taču Labklājības ministrija izstrādājusi, valdība un Saeima akceptēja citu indeksācijas kārtību šim un nākamajiem gadiem. Jaunajai indeksācijas kārtībai ir nepieciešami papildu līdzekļi, kuri nebija iestrādāti budžetā.

29. aprīļa sēdē Ministru kabinets izskatīja Saeimai sagatavoto atbildes vēstuli. „Informējam, ka izstrādājot fiskālās attīstības scenāriju Latvijas Stabilitātes programmas 2014.- 2017. gadam sagatavošanai, Finanšu ministrija fiskālajās prognozēs jau ir ņēmusi vērā izdevumu palielinājumu valsts budžetā, kas izriet no likumprojekta Grozījumi likumā Par valsts pensijām, kas attiecīgi ir samazinājis pieejamās fiskālās telpas apmēru 2015., 2016., un 2017. gadam,” teikts vēstulē.

Finanšu ministrija tuvākajos mēnešos uzsāks darbu pie makroekonomiskās attīstības scenārija un fiskālās attīstības scenārija atjaunošanas, lai nodrošinātu atjaunoto prognožu iesniegšanu Ministru kabinetā augustā. „Uzskatām, ka, lai gan Saeimas lēmums par likumprojekta Grozījumi likumā Par valsts pensijām apstiprināšanu galīgajā lasījumā rada neatbilstību attiecībā pret Fiskālās disciplīnas likuma nosacījumiem, lēmumu par to, ir vai nav nepieciešams izstrādāt kompensējošos pasākumus, racionālāk būtu pieņemt rudenī, kad būs pieejams atjaunotais makroekonomiskās attīstības un fiskālās attīstības scenārijs un aprēķināta fiskālā telpa,” vēstulē, ko parakstījusi premjerministre L. Straujuma.