Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā šodien Lielā Talka

Šodien visā Latvijā notiks Lielā talka, kuras laikā iedzīvotāji piedalīsies apkārtējās vides sakopšanas pasākumos.

Tiks sakoptas arī vispiesārņotākās vietas Latvijā. Lielās talkas interaktīvajā kartē uzrādītas nedaudz vairāk par 1200 piesārņotām vietām visā Latvijā.

Visvairāk piesārņoto vietu ir reģistrēts Rīgā un ap Rīgu, kā arī lielo pilsētu tuvumā.

Tāpat bija iespēja pieteikt oficiālas talku vietas - tās šogad būs 1453. Tomēr, visticamāk, "talkošanas" vietu būs vairāk, jo daudzas no aktivitātēm nav oficiāli pieteiktas. Kartē redzams, ka aktīva vides sakopšana notiks visā Latvijā, jo īpaši pilsētās un to tuvumā.

Šogad Lielās talkas vadmoto ir "Tīra Baltijas jūra sākas tavā vannasistabā!".

Pavasara sakopšanas darbu laikā Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti aicina iedzīvotājus piesargāties no ērcēm un nezināmas izcelsmes atkritumiem, kā arī ievērot citus drošības pasākumus.

Tāpat vajadzētu lietot aizsargbrilles, strādājot ar tehniku, un cimdus, vācot lapas, zarus un atkritumus.

Speciālisti īpaši mudina uzmanīt bērnus, kuri nereti gūst savainojumus, darbojoties ar asiem priekšmetiem, tostarp zāģiem un cirvjiem. Tāpat bērnus noteikti nevajadzētu nodarbināt vietās, kuras zināmas kā narkotiku lietotāju uzturēšanās vietas. 

Ja talkošanas vietā atrastas šļirces vai adatas, tās ieteicams savākt necaurduramos konteineros, piemēram, plastmasas pudelēs. Turklāt, šādi savāktas šļirces un adatas nevajadzētu izmest sadzīves atkritumu konteineros, bet nodot tam speciāli paredzētās vietās. Vairākās Latvijas pilsētās darbojas HIV profilakses punkti, kas atrastās šļirces pieņem utilizēšanai. Šādas vietas ir Rīgā, Bauskā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Jūrmalā, Kuldīgā, Ķekavā, Liepājā, Ogrē, Olainē, Saldū, Talsos un Tukumā. 

Ja notikusi saduršanās ar izlietotu šļirci, operatīvu informāciju par to, kā pareizi rīkoties, iespējams iegūt, zvanot pa AIDS diennakts uzticības tālruni 67543777. Cietušajam, līdzi ņemot šļirci un adatu, ar kuru notikusi saduršanās, ieteicams 48 stundu laikā apmeklēt mediķi, lai izvērtētu iespējamo risku inficēties un nepieciešamības gadījumā nozīmētu izmeklēšanu un ārstēšanu.

Cēsīs notiks Latvijā pirmais Lielās Talkas festivāls

Lai parūpētos par labu emociju un garastāvokļa saglabāšanu arī pēc kopīgā darba Lielajā talkā 26.aprīlī, Cēsu novada Jauniešu dome rīkos Latvijā pirmo talkas festivālu "TalkaFest".

Jaunieši garantē lielisku atmosfēru, brīvdabas kino, ugunskuru, dzīvo mūziku, "Solo Chill zupu" un "Chill telti" ar galda spēlēm. Vienlaikus notiks arī dažādas aktivitātes, piemēram, skautu maizes cepšana ugunskurā, kā arī precizitātes, veiklības un ātruma pārbaudījumi.

Tiks apbalvoti pirmie festivāla dalībnieki, kuri būs izgājuši visas "TalkaFest" aktivitātes. Kā arī tiks godināti interesantāko Lielās talkas atradumu foto autori, kuri visas dienas garumā aicināti publicēt savas talkas fotogrāfijas sociālajā tīklā "Twitter" ar piebildi #TalkaFest

Pasākums notiks 26.aprīlī, sākot no plkst.17, mākslas telpas "Mala" pagalmā Cēsīs, Lielajā Skolas ielā 4. To organizē: Cēsu novada Jauniešu dome un Cēsu novada pašvaldība sadarbībā ar māklas telpu "Mala".

Lielās talkas ideja ir balstīta uz brīvprātīgu līdzdalību vides sakopšanā, radot saliedētību, pozitīvismu un labi padarīta darba sajūtu. Projekta mērķis ir līdz 2018.gadam, Latvijas 100.dzimšanas dienai, padarīt Latviju par tīrāko un sakoptāko vietu pasaules kartē - dot iespēju dabai atveseļoties, attīrot to no atkritumiem, kā arī mudināt iedzīvotājus pašiem labiekārtot un rūpēties par vidi sev apkārt.