Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Gripa izplatās neatkarīgi no laikapstākļiem

© Reinis Hofmanis, f64

Sals, sniegs vai atkusnis un silta ziema gripas vīrusa izplatību būtiski neietekmē, uzskata Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi.

Būtiska loma drīzāk ir citiem faktoriem, piemēram, gripas izplatība pieaug rudens, ziemas mēnešos, jo aukstākā laikā cilvēki ilgāk uzturas iekštelpās, kur apkures sistēma pazemina gaisa mitrumu, kas savukārt negatīvi ietekmē elpceļu gļotādas aizsargājošās spējas pret cirkulējošiem vīrusiem, tajā skaitā gripu.

«Ziemā cilvēkiem pasliktinās imunitāte, jo trūkst saules gaismas, cilvēks uzņem mazāk vitamīnu, mazāk nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm svaigā gaisā un, ja sporto, tad izvēlas to darīt iekštelpās, tāpēc aukstajos gada mēnešos īpaši cenšamies pievērst cilvēku uzmanību imunitātes stiprināšanai,» skaidro SPKC speciāliste Anete Vilciņa. Epidemiologi atgādina: šajā laikā ikvienam nepieciešams stiprināt imunitāti un ievērot vienkāršus ikdienas profilakses pasākumus, kas ļaus izsargāties no saslimšanas ar gripu un citām augšējo elpceļu infekcijām.

Jaunākais SPKC ziņojums par gripas izplatību rāda, ka pagājušajā nedēļā gripas saslimšanas gadījumi reģistrēti Rēzeknē, Rīgā un Ventspilī, turklāt Rēzeknē diagnosticēts mazāk gadījumu nekā pirms nedēļas. Ar gripu slimo gandrīz visās vecuma grupās, izņemot cilvēki virs 65 gadiem. Augstākā saslimstība reģistrēta bērniem vecumā no dzimšanas līdz 14 gadiem. No monitoringā iekļautajām ārstniecības iestādēm (11 slimnīcām) saņemta informācija par sešiem hospitalizētiem pacientiem ar gripu un gripas izraisītu pneimoniju. Arī lielākajā daļā Eiropas reģiona valstu gripas aktivitāte ir pieaugusi, taču tā samazinās Bulgārijā, Spānijā un Turcijā, kur gripas sezona sākās agrāk. No Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijā noteiktajiem gripas vīrusiem visvairāk konstatēti tieši A tipa gripas vīrusi.

Latvijā turpinās arī citu saaukstēšanās vīrusu izplatība, kas izraisa gripai līdzīgas saslimšanas (īpaši bērniem), tomēr parasti norit vieglākā formā.