Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas zinātnieki aicina izveidot pamatotu stratēģiju Eiropas finansējuma sadalījumam

Latvijas zinātnieku un inovatīvo uzņēmēju biedrība BIRTI atklātajā vēstulē aicina augstākās amatpersonas sagatavot kvalitatīvu stratēģiju un plānu Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu 2014.-2020.gada sadalījumam, lai netiktu apdraudēts 4,4 miljardu eiro finansējums valsts attīstībai.

Vēstuli parakstījuši vairāk nekā 60 Latvijas zinātnieki, augstskolu rektori un uzņēmumu pārstāvji, aģentūru LETA informēja sabiedrisko attiecību un komunikācijas konsultāciju uzņēmuma "LEAD. Korporatīvā komunikācija" jaunākā projektu vadītāja Aija Upleja.

Kā norāda Upleja, Latvijas Finanšu ministrija jau četras reizes sagatavojusi piedāvājumu par Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu finansējuma sadalījumu, bet šos mēģinājumus Eiropas Komisija (EK) atzinusi par neveiksmīgiem un tiem tiek pieprasīti uzlabojumi. Pašlaik tiek sagatavota darbības programmas piektā versija. Ministru redzējums būtiski atšķiras no EK ieteikumiem - 44% no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējuma novirzīt zināšanu un inovāciju attīstībai.

Atklātajā vēstulē BIRTI norāda uz Viedās specializācijas stratēģijas trūkumu, kurā pamatoti izvērtētas un noteiktas valsts prioritātes, sadalot Eiropas finansējumu. Uz šādas stratēģijas trūkumu norādījusi arī EK, uzsverot, ka šī dokumenta attīstība Latvijā notiek ļoti lēni.

BIRTI biedri uzskata, ka ar ES finansējuma palīdzību jāļauj Latvijas zinātnei atbalstīt rūpniecību un jāveido inovāciju atbalstoša infrastruktūra, kas ietvertu testēšanas laboratorijas, eksperimentālās darbnīcas un pilotražotnes. Tā vietā tiek piedāvāts jau iepriekšējā plānošanas periodā neveiksmīgais sadrumstalotais pārvaldības modelis, kas paredz starpnieku iesaisti un neefektīvu, necaurspīdīgu finansējuma plūsmu un nelietderīgu tā izlietojumu. Šāda pieeja neatbilst Nacionālajā attīstības plānā nostiprinātajam "ekonomikas izrāviena" principam, kā arī tikko izveidotās Valdības deklarācijas pirmajai prioritātei - veidot zināšanu ekonomiku, pauž BIRTI biedri.

Aicinot izvērtēt ES struktūrfondu ieguldījuma nepieciešamību inovāciju attīstībā, BIRTI vērsusies arī EK, kura atzīst, ka sagaida skaidru un reālu ekonomiskās attīstības stratēģiju ar īstenošanas, monitoringa un finansēšanas dimensijām, skaidri norādītas prioritātes resursu koncentrēšanai nozīmīgos zināšanu laukos. EK kā svarīgu min ieinteresēto pušu iesaistīšanu stratēģijas attīstībā, gan to veidojot, gan realizējot. Kopā ar stratēģiju EK sagaida arī pierādījumu, ka ir veikta pieteikuma izpēte, izstrādājot piedāvājumu.

BIRTI atklāto vēstuli Latvijas amatpersonām parakstījuši vairāk nekā 25 zinātnieki, augstskolu rektori un prorektori, kā arī uzņēmu pārstāvji. To starpā ir Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, Latvijas Zinātnes padomes priekšsēdētājs Andrejs Siliņš, universitāšu rektori, kā arī Latvijas Universitātes zinātņu prorektors un BIRTI padomes priekšsēdētājs Indriķis Muižnieks, akciju sabiedrības "Grindeks" Padomes priekšsēdētājs un BIRTI Investoru padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans, Rīgas Tehniskās universitātes zinātņu prorektors Tālis Juhna, uzņēmējs Guntis Rāvis, Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš, Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis, Kardioloģijas institūta vadītājs Andrejs Ērglis, uzņēmuma "Komerccentrs DATI grupa" valdes priekšsēdētājs Aldis Gulbis, biedrības BIRTI valdes priekšsēdētāja Gunta Rača un citi.