Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Izklaide \ Pasākumi

Humbolta pingvīni pametīs Rīgas Zoodārzu

© publicitātes

Humbolta pingvīniem noteiktais trīs mēnešus ilgais karantīnas laiks drīz beigsies,vēl līdz 29.septembrim Rīgas Zooloģiskajā dārzā interesenti var tos aplūkot, nākamnedēļ putni Latviju pametīs.

 14 Humbolta pingvīni Rīgas Zooloģiskajā dārzā bija apskatāmi no 23.jūlija, bet nākamnedēļ putni gatavosies aizceļošanai uz Ķīnas okeanārijiem, informē Zooloģiskā dārza Informācijas dienests.

Pingvīni Rīgā būs apskatāmi līdz nedēļas beigām. Piemērotākais laiks pingvīnu aplūkošanai varētu būt priekšpusdienā, kad viņi ir visaktīvākie. Visaktīvāk tie rosās līdz plkst.12, kad notiek mītnes sakopšana un putnu barošana.

Humbolta pingvīnu grupa Rīgas Zooloģiskajā dārzā ieradās jūlijā no vairākiem Vācijas un Holandes zooloģiskajiem dārziem. Putni veiksmīgi adaptējās un patlaban ir rūpīgi sagatavoti tālajam ceļam. Tie ik dienu notiesā 5,5 kilogramus siļķu, kas pildītas ar profilaktisko zāļu un vitamīnu devu.

Pingvīnu īslaicīgā viesošanās Latvijā arī šogad raisījusi lielu apmeklētāju interesi. Pēc zoodārza aplēsēm, 2013.gada augustā un septembrī Humbolta pingvīnus ir aplūkojuši ap 104 000 apmeklētāju.

Lai uzņemtu pingvīnus, arī šogad viena no Flamingu mājas telpām tika rūpīgi sagatavota atbilstoši karantīnas nosacījumiem un putnu īslaicīgas turēšanas prasībām. Tajā tika uzstādīti kondicionieri, kas telpā uzturēja pastāvīgu plus 10 līdz plus 12 grādu temperatūru.

Humbolta pingvīni augumā sasniedz 56 līdz 66 centimetrus, bet svars ir aptuveni 4,5 kilogrami. Savvaļā tie sastopami Dienvidamerikas rietumu piekrastē no Čīles līdz Peru, Humbolta straumes auksto ūdeņu zonā. Barību, lielākoties nelielas bara zivis - anšovus un sardīnes -, viņi meklē piekrastes ūdeņos. Ēd arī kalmārus un vēžveidīgos. Medī parasti līdz 60 metrus dziļā ūdenī, bet ir novēroti gadījumi, kad medī arī 150 metru dziļumā. Humbolta pingvīni ir veikli peldētāji un tie var sasniegt ātrumu līdz 32 kilometriem stundā. Viņiem ir lieliska redze gan zem ūdens, gan uz sauszemes.