Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt P.S.Kultūra \ Teātris

5.jūlija jubilārs: aktieris Imants Vekmans

Aktieris Imants Vekmans atklāj, ka viņš ir praktiskais latvietis, un savā brīvdienu mājā viņš ir gan trimera priekšnieks, gan malkas vecis, gan celtnieks un remontstrādnieks vienā personā © F64

«Vasarā mana ģimene nevienu piektdienas un sestdienas vakaru kopā ar mani nav pavadījusi, jo es visu laiku strādāju,» saka Imants Vekmans. Šī sestdiena bija izņēmums, jo aktieris gatavojās savas 60. dzimšanas dienas ballītei, kas gaidāma šodien viņa brīvdienu mājā Skultes pagasta Teterlīčos.

«Šodien viss būs vienkārši – tā kā man ir 4000 kvadrātmetru liela teritorija, pie balti klāta galda neviens nesēdēs. Izmētāsim deķus un būs pikniks – festiņš visiem, kurus esmu uzaicinājis un gribu satikt. Starta un finiša laika nebūs, bet, lai kaimiņi justu, ka te ir svinības, spēlēs grupa Dzelzs vilks un muzikālo tempu pārmaiņus uzturēs trīs dīdžeji,» Imants Vekmans atklāj jubilejas svinību plānus. Protams, ar jubilāru kopā būs arī viņa kundze un četri no viņa pieciem bērniem. Bet dāvanu dzimšanas dienā aktieris sev jau uzdāvinājis – dažiem meistariem piepalīdzot, uzcēlis sev kārtīgu pirti, un svētdien tā noteikti tiks iekurināta! Tāpēc arī uz jautājumu, ko svētku reizē uzdāvināt, jubilārs atteic: kā jau praktiskam latvietim noderēs nauda, ko varēs iemest «pirts kasītē», un – ja katrs no viesiem vakara gaitā savām rokām sasies pa piecām bērzu slotiņām, līdz nākamajam pavasarim vajadzētu izturēt. «Skaidrs, ka piedzerties nevajadzētu, bet, ja gribat kādu buteļuku – lūdzu! Es jau arī nekāds baigais atturībnieks neesmu,» viņš atzīstas, uzsverot, ka absolūts atturībnieks viņš ir darbā, kad jāspēlē izrādes, jāvada pasākumi, jāorganizē sporta spēles, kas ir viņa lielais trumpis jau vismaz 15 gadu, vai jāvada personiskās pašapziņas kursi jeb team building, ko savulaik apguvis Amerikā.

Stāvot pie savas jaunuzceltās pirts, Imants Vekmans saka: pēc profesijas viņš ir aktieris, pabeidzis gan Kinoaktieru studiju, gan Teātra fakultāti, taču pēc hobija ir celtnieks. Savulaik vairākus gadus braucis vasarā uz Sibīriju, kur kopā ar mūziķi Laimi Rācenāju apmetuši ēku sienas. «Tagad, kā esmu brīvs, braucu uz šejieni, kur darbu ir līdz ausīm. Un te es aizraujos. Man te ir arī internets, taču te ir grūti strādāt ar projektiem – te katrs kaktiņš man pazīstams, un te mani aicina: nu, nāc ārā, sačubini mani, piekrāso, piezāģē, nobrauc ar fleksīti...»

Imantu Vekmanu aicina arī uz teātra skatuves, un pēdējos gados viņš uz tās atgriezies vēl aktīvāk. «Patiesībā, visu laiku esmu aktīvi uzturējis vismaz divas izrādes, un arī šobrīd manā repertuārā ir divi darbi – komēdija Mēs un mūsu sieva, kur spēlēju kopā ar Jāni Kirmušku un Aīdu Ozoliņu, un ar to esam izbraukājuši Ameriku un Īriju. Nepilnu trīs gadu laikā esam nospēlējuši vismaz 120 izrādes, un tā joprojām ir skatītāju pieprasīta,» priecīgi stāsta lieliskais komiķis. Viņš spēlē arī muzikālajā drāmā Cukurs. Herberts Cukurs, kur, kā pats saka, beidzot var būt riktīgs riebeklis. «Man ir dīvainas attiecības arī ar Eslingenu – divas trīs reizes esmu ielēcis lomās, ko spēlē Mārtiņš Vilsons un Zigurds Neimanis, bet vispār es tur neesmu.»

Aktieris atzīstas: viņam patīk spēlēties. «Spēlēt – tas nav tikai teātris. Spēlēt – tas nozīmē jebkurā procesā ieiet azartiski, improvizējot kā rotaļā. Un tad jau tēmai, materiālam vai videi nav nekādas nozīmes. Nevar tā teikt, bet arī manai pirtij nav nekāda strikta projekta. Protams, es konsultējos ar profesionāļiem, bet ikviena lieta, krāsa, forma, faktūra un proporcijas – tā visa ir improvizācija.».