Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Izklaide

Dons Jāņos ies pirtī

© publicitātes

«Es nekad sevi neesmu pozicionējis tā, ka būtu aizbraucis no Latvijas. Es vienkārši ceļoju, mēģinot rast saskaņu pašam ar sevi, un pēdējos divus gadus man ilgāku laiku sanācis padzīvot Anglijā,» saka dziedātājs Dons (īstajā vārdā – Arturs Šingirejs, 28). Ar dziesmu Signāls viņš pēc ilgāka pārtraukuma atgriežas pie saviem klausītājiem Latvijā.

Dziesma Signāls ir Dona kopdarbs ar tekstu autoru Ingu Bērziņu un mūziķi Adrien Fauconnet no Londonas. Tā tapusi Londonā, bet tās ieraksts ir pabeigts tepat, Latvijā, – kopā ar Kasparu Ancānu un skaņu režisoru Krišjāni Geidānu. Taujāts, par ko ar šo dziesmu viņš signalizē, Dons atteic, ka negrib to konkretizēt vienā vārdā, jo, iespējams, katrs šo signālu uztvers un sapratīs savādāk – balstoties uz savu dzīves pieredzi un savām konkrētā brīža emocijām. «Man šī dziesma ir par attiecībām. Iespējams, kādam tā būs par kopdzīvi, vēl kādam – par seksu. Ingus [Ingus Bērziņš] kā vienmēr ir paspīdējis ar lielisku vārdu spēli, un, es pieļauju, ka katram būs sava interpretācija,» domā spēcīgās balss īpašnieks.

Dons stāsta: jau safilmēts ir arī materiāls dziesmas videoklipam. «Puikas strādā, un es ar interesi gaidu, kas no tā sanāks,» viņš saka un pauž cerību, ka tas būs gatavs vistuvākajā laikā.

Pēc ilgāka pārtraukuma Dons šovasar būs redzams arī uz skatuves – viņš uzaicināts piedalīties komponista Zigmara Liepiņa 60 gadu jubilejas koncertos Atgriešanās, kas gaidāmi 19. augustā Liepājā, 23. augustā Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē, 25. augustā Valmierā un 26. augustā Jēkabpilī. Starp citu, biļetes uz koncertu Dzintaros faktiski ir izpirktas, tādēļ jubilejas koncertu organizatori biļešu iegādi uz pārējiem koncertiem aicina neatstāt uz pēdējo brīdi.

«Jāsāk gatavoties šiem koncertiem,» Dons atklāj šīs vasaras plānus. Zigmara Liepiņa jubilejas koncertos viņš izpildīs klausītāju iemīļoto dziesmu Ja tu man esi no muzikālās drāmas Adata, savu 2010. gada eirodziesmu par brīvību un atbildību – My Religion Is Freedom, būs arī dueti ar Nacionālā teātra aktrisi Zani Dombrovsku un dziedātāju Ievu Kerēvicu. «Ļoti labprāt klausīšos, ko šajos koncertos dziedās Igo un Niks Matvejevs. Zigmara mūzika man ir diezgan tuva, tāpēc pirms šiem koncertiem esmu patīkami satraukts,» dziedātājs atzīstas, piebilstot, ka pēdējoreiz Latvijā uz skatuves stāvējis pirms diviem gadiem – 2010. gada Eirovīzijas nacionālās atlases fināla koncertā.

«Tāpat vasarā turpināšu strādāt pie savām dziesmām. Ar Signālu jau dziedāt nebeigšu,» mūziķis pasmaida un pauž apņēmību, ka līdz gada beigām varētu tapt jauns albums. Un tad, iespējams, viņš kaut kur arī uzspēlēs. «Bet es neko negribu solīt. Es neesmu no solītājiem – vispirms izdarīšu un tad pastāstīšu.»

Lūgts pastāstīt, ar ko viņš nodarbojas Londonā, Dons saka: «Strādāju studijā, ir dažādi projekti, kaut ko jau šiverēju. Kādu laiku gan tur neesmu bijis – jau divus mēnešus esmu Latvijā un, iespējams, te arī pavadīšu vasaru. Vasaru Latvijā jau grēks nepavadīt,» viņš sapratis. Arī mūziķa dzīvesbiedre – dziedātāja Lily (īstajā vārdā Linda Kalniņa Šingireja, 28) –, kura Londonā darbojas skaistumkopšanas jomā un ir diplomēta smaržu speciāliste, kuru katru dienu plāno ierasties Latvijā, lai kopā ar ģimeni nosvinētu Jāņus. «Esmu priecīgs, ka viņa ir atradusi lietu, ar ko sevi pilnveidot,» Dons nosaka un piebilst, ka arī Linda uz kādu brīdi paliks Latvijā. Atgādinām, ka Donu un Lily 2003. gadā kopā saveda pirmais realitātes šovs Latvijā – Talantu fabrika – un abu mīlestība uzplauka daudzu tūkstošu realitātes šova skatītāju acu priekšā.

«Līgo vakarā kurināsim ugunskuru, dziedāsim par Jānīšiem un noteikti iesim pirtī – man patīk Līgo vakarā iet pirtī,» Dons stāsta. Taujāts, cik Līgo dziesmām viņš zina vārdus, mūziķis smej: «Kad paņem rokā ģitāru un iedzer aliņu, tad taču visām dziesmām vārdus atceras...»

Kur Donam ir mājas? «Kā lai pasaka... Es nezinu... Tur, kur jūtos labi. Es neesmu nobāzējies vienā vietā. Pašlaik dzīvoju Rīgā, bet arī Londonā ir mājas. Esot šeit, man pietrūkst Londonas draugu, pietrūkst burzmas, cilvēku, ar kuriem komunicēju. Reizēm pietrūkst pat Londonas miglas un lietus... Taču, protams, ka Latvija vienmēr būs manas mājas. Katrā ziņā, vienmēr, kad braucu uz šejieni atpakaļ, ir ļoti forša sajūta...» Dons atzīstas un visiem Neatkarīgās lasītājiem novēl priecīgus Jāņus!