Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide

Krišjāņa Barona ielai pašai savi svētki

Sestdien, 3. septembrī Krišjāņa Barona ielā posmā no Pilsētas kanāla līdz Ģertrūdes ielai norisināsies vēl nebijis kultūras pasākums - „Krišjāņa Barona ielas svētki”. Pasākumu organizē biedrība „Barona iela”, sadarbībā ar Krišjāņa Barona ielas uzņēmumiem un kultūras iestādēm.

Arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, kā K. Barona ielas pirmais nams, ar prieku ir iesaistījusies šajos svētkos un aicina ikvienu interesentu apmeklēt divus jauno mākslinieku un mācībspēku koncertus, vienlaicīgi novērtējot, cik skaisti pa vasaru ir atjaunots vēsturiskais Akadēmijas vestibils.

Krišjāņa Barona ielas svētku viesus Mūzikas akadēmija aicina ciemos plkst. 13.00 un plkst. 15.00, kad mākslinieki uzstāsies uz improvizētas skatuves tieši vestibilā. Klausītājus sagaida divas dažādas programmas, kurās skanēs visdažādākie mūzikas žanri sākot ar klaviermūziku solo un četrrocīgi, līdz pat fragmentiem no A. Pjacollas operas-tango Marija no Buenosairesas. Koncertos piedalīsies pianisti Herta Hansena, Dace Kļava, Ilze Dzērve, Eridana Žiba, Inguna Puriņa, Rihards Plešanovs, Didzis Kalniņš, Antoņina Suhanova, Ērika Apeine, Kristīne Paula, čellisti – Ēriks Kiršfelds un Dace Zālīte, vijolniece Madara Pētersone, flautiste Sniedze Prauliņa, akordeonists Kristaps Ginters, dziedātāji Guntra Kuzmina /soprāns/, Zanda Švēde /mecosoprāns/ un Kalvis Kalniņš /baritons/ un operstudijas Figaro dalībnieki prof. Viestura Gaiļa vadībā. Un lai visiem viss būtu skaidrs, ar saviem stāstījumiem punktiņus uz „i” saliks profesore Ilma Grauzdiņa.

Kopumā svētku atklāšana paredzēta jau pulksten 10.00 no rīta, kam sekos dažādi pasākumi un aktivitātes visas dienas garumā: Krišjāņa Barona muzejs rīkos lekciju-ekskursiju par Krišjāņa Barona ielas vēsturi „Toreiz un tagad”; Latvijas Leļļu teātris svētku dienā mazajiem skatītājiem piedāvās divas pirmizrādes, kā arī priecēs pasākuma apmeklētājus ar koncertiem uz teātra balkona; Latvijas Dabas muzejs organizēs Krišjāņa Barona ielas svētkiem veltītas izstādes „Ieži Barona ielā” un „Ko ēda senatnē”. Plkst. 13.00 un 15.00 renovētajā vestibilā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija rīkos jauno mākslinieku koncertus. Pēc pulksten 17.00 Vērmanes dārza estrādē uzstāsies mūzikas ansambļi un deju kolektīvi ar plašu un aizraujošu koncertprogrammu. Ap 19.00 uzstāsies Krišjāņa Barona ielas draugu orķestris diriģenta Jāņa Retenā vadībā un Rīgas danču klubs; būs iespēja vērot Latvijas Leļļu teātra uzvedumu „Nerātnās tautas dziesmas”. Visas dienas garumā Krišjāņa Barona ielas uzņēmumi veidos dažādas akcijas un pasākumus savos veikalos, salonos un birojos; Vērmanes dārzā un Krišjāņa Barona ielas pagalmos norisināsies meistardarbnīcas, lekcijas un dažādas citas norises ar iespēju piedalīties ikvienam svētku apmeklētājam. Informatīvā biroja teltī Krišjāņa Barona un Elizabetes ielas stūrī pasākuma apmeklētāji varēs plašāk iepazīties ar svētku programmu un izvēlēties saistošāko no plašā pasākumu un norišu klāsta, kā arī piedalīties pilsētplānošanas uzņēmuma „Grupa93” rīkotajā praktiskās plānošanas meistardarbnīcā „Krišjāņa Barona ielas profils”. Meistardarbnīcas mērķis ir interaktīva diskusija par Krišjāņa Barona ielas kvalitātēm, problēmām un to iespējamiem risinājumiem.

Šo svētku mērķis ir atklāt plašākai publikai Krišjāņa Barona ielas bagāto vēsturi un kultūras mantojumu, demonstrēt ielas daudzveidību un krāšņumu mūsdienās, palielināt ielas popularitāti un spodrināt tās prestižu, veicināt sadarbību starp uzņēmumiem un iestādēm, kas atrodas Krišjāņa Barona ielā.