Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Garu Pagrabs – “Bara gūstā”

© Publicitātes foto

Spilgts piemērs tam, ja kaut ko ļoti, ļoti vēlies, tad beigu galā tas izdosies – fanātiskā “hard & heavy” apvienība “Garu Pagrabs” izdevusi jau otro albumu, taču, atšķirībā no tā priekšteča “Tā dzīvo cilvēks” (2022), šim jau ir pavisam cita mēroga atbalsts. Ir pat Latvijas Rokmūzikas asociācijas prezidenta Jāņa Bukuma pavadvārdi: “Grupai “Garu Pagrabs” acis deg kā īstiem rokenrola velniem! Dedzība, ar kādu viņi muzicē, neviļus mani atgriež pagātnē, kad roks mūziķiem bija ne tikai mūzika, bet visa viņu dzīve.” Šķiet, šis atzinums nozīmē, ka “Garu Pagrabam” vieta Roka Dziesmu svētkos Džūkstē 29. jūnijā ir garantēta, taču līdz tam vēl jānosvin jaunā albuma iznākšana, kas arī nenotiks kaut kādā patrepē, bet cienījamā iestādē - Latvijas 1. Rokkafejnīcā, 25. aprīlī.

Par to, ka “grupai acis deg kā īstiem rokenrola velniem”, nav šaubu - viņi ir redzēti darbībā arī iepriekš, tikai līdz šim “Garu Pagrabam” gribēšana stipri apsteidza varēšanu, tāpēc viņu skanējums bija, kā to delikātāk izteikties, dziļi lauki. Nu jau ir krietni labāk, tomēr sajūsmā lauzt krēslus un rīkot stāvovācijas joprojām ir pāragri. Galvenā bēda - “Garu Pagrabs” ar visu savu būtību cenšas demonstrēt, cik viņi ir sūri rokeri, bet rezultāts ir diezgan bērnišķīgs. Ģitāras un jauda viņiem ir līmenī, tāpēc “dzīvajā” (un pēc pāris aliņiem) gan jau būs labi. Ieteicamākie gabali - “Galvenais ir pilna bāka” un “Es tak latviets” (dēļ bungām dziesmas sākumā un ģitāras partijām tās vidusdaļā). Šlāgermūzikas faniem - “Viņpus laba un ļauna”.

Grupas sastāvs: Aksels Broks (vokāls, ģitāra), Dāvis Bērziņš (solo ģitāra), Artis Broks (ģitāra), Roberts Ēriks Sniedze (basģitāra) un Kaspars Lucis (bungas).

Šī albuma tapšanas laikā “Garu Pagrabs” “ir paplašinājis savus radošos horizontus, uzņemot grupā jaunu vokālistu un basģitāristu, nostabilizējot sastāvu,” ziņo viņu PR speciālisti, un tas priecē, jo vokāls tiešām bija jāmaina. “Albums iezīmē jaunu muzikālo virzienu un joprojām saglabā “Garu Pagrabam” raksturīgo - apvieno tradicionālas latviešu tēmas, vērtību atklāsmes, dzīves atziņas un modernās pasaules problemātiku, atšifrējot to enerģiskā metāla mūzikas ietvarā,” tas atkal no viņu pašu komandas sacerētā. “Šis albums ir par čaulu personībām, kuras guļ zem sabiedrības spiediena gluži kā zem hidrauliskās preses. Albumu caurvij vēstījums-aicinājums izrauties no šī tvēriena!” Vērtējiet paši, cik šie cēlie vārdi atbilst albuma saturam, taču par centību uzslavas.