Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Izklaide

“Laba Daba” papildina programmu ar mūziķiem no Tanzānijas un Pakistānas

© Publicitātes foto

No 12. līdz 14. jūlijam notiekošais mūzikas un mākslas festivāls “Laba Daba” papildinājis ārvalstu viesu programmu, izziņojot pasaules mūzikas māksliniekus - “Abeneko & The Positive Mind” no Tanzānijas, “Ashraf Sharif Khan & Viktor Marek” no Pakistānas, kā arī ukraiņu postpanka mūziķi BaWN.

“Abeneko & The Positive Mind” ir Tanzānijas mūziķa, horeogrāfa un komponista Abeneko projekts, kurš savā mūzikā apvieno tādu stilu kā “singeli”, fanka, afrobīta un tradicionālās suahili skaņas. Apvienība daudz koncertējusi ne tikai Austrumāfrikā, bet arī Eiropā un ASV, klausītājus iepazīstinot ar Tanzānijas kultūru un skaņām.

Savukārt “Ashraf Sharif Khan & Viktor Marek” ir duets, kuru bieži dēvē par dvīņiem mūzikā - tradicionālās cītaras skaņas un elektroniskās mūzikas ritmi saplūst jaudīgā, dejojamā kopumā, kurš nesen izdots ierakstā “Sufi Dub Brothers”. Viktors Mareks (Viktor Marek) dzimis Pakistānas lielākajā pilsētā Karači, taču nu jau dzīvo Vācijā, kur ir līdzīpašnieks mazam, bet ietekmīgam Hamburgas elektroniskās mūzikas klubam “Golden Pudel”. Savukārt Ašrafs Šarifs Hāns (Ashraf Sharif Khan) ir cītarists no Lahoras - tāpat kā viņa tēvs un vectēvs, arī Ašrafs ir “poonch gharana” cītarspēles tradīciju turpinātājs. “Abu mākslinieku atšķirīgās mūzikas skatuves saplūst vienā, veidojot enerģisku elektronisku ritmu caurvītu, Dienvidāzijas tradicionālajā mūzikā balstītu, skaņas ceļojumu,” tā šo duetu piesaka festivāla rīkotāji.

Aktuālais un pieredzes bagātais ukraiņu postpanka projekts BaWN festivālā ieradīsies un uzstāsies četru mūziķu sastāvā, un sniegs īpašu programmu tieši “Labai Dabai”. BaWN depresīvie teksti skarbi atgādina par dzīvi kara plosītajā valstī, un jaudīgais skanējums noraida padošanās iespējamību. BaWN savas muzikālās gaitas sākuši 2022. gadā, un mūziķi joprojām spēj radoši sadarboties un iespēju robežās arī koncertēt.

Jāatgādina, ka mūzikas un mākslas festivāls “Laba Daba” norosināsies jau četrpadsmito reizi daudzus gadus nemainīgajā norises vietā - Latvijas Universitātes atpūtas kompleksā “Ratnieki” Līgatnes pagastā, taču šoreiz ierasto augusta sākumu nomainot ar jūlija vidu. Citu mākslinieku starpā festivālā uzstāsies arī Islandes elektroniskās mūzikas grandi “GusGus”, pašmāju grupas “Laika suns”, “Dzeltenie pastnieki”, “Oranžās brīvdienas”, “Baložu pilni pagalmi”, “Inokentijs Māpls” un daudzi citi. Programma vēl tiks papildināta.