Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Izklaide

Rīgā ar koncertu atgriežas somu avangardisti “NYOS”

© Publicitātes foto

Rīgā, Vagonu Zālē, 26. oktobrī uzstāsies pie mums savulaik jau pabijušais Somijas avangarda trokšņu roka duets “NYOS”. Šoreiz viņi atrādīs savu sesto studijas albumu “Waterfall Cave Fantasy, Forever”.

“”NYOS” kontrastē dzīvu instrumentālu improvizāciju ar izcilu kompozicionālu sarežģītību. Grupa apvieno tādu mākslinieku kā “Battles” vai “Tortoise” “mutant funk-punk loop” tehniku kopā ar skaņas sienu, ko var pielīdzināt postroka titāniem “Russian Circles”,” tik cēlus vārdus šim somu duetam velta žanra pārzinātāji.

Grupa radās 2012. gadā, kad ģitārists Toms Bruks pameta savu dzimto pilsētu Līdsā Apvienotajā Karalistē un devās uz Somiju, lai izveidotu savu ierakstu studiju “Tonehaven”, kas tagad kalpo arī par “NYOS” galveno biroju.

Drīz Toms sastapa bundzinieku Tuomu Kainulainenu, kurš tolaik bijis pazīstams Somijas pankroka skatuves pārstāvis un bijis gatavs jauniem izaicinājumiem. “Mākslinieku sinerģija bija tūlītēja, un duets izveidoja savu atpazīstamo, nemierīgo matemātiskā roka, brīvā džeza un raupjā trokšņa maisījumu, 2015. gadā ierakstot savu pirmo lieldarbu - sešdaļīgo singlu “Vltava” - pirmajos dažos mēģinājumos,” vēstīts grupas oficiālajā biogrāfijā. Pašlaik grupas kontā ir seši pilna garuma albumi un desmitiem singlu, kā arī sniegti koncerti visā pasaulē kopā ar starptautiskiem laikabiedriem, ieskaitot “Zeal & Ardor”, “Esben & The Witch” un “The Comet Is Coming”.

Kādas ir atsauksmes par jauno, Rīgā atrādāmo albumu? “Jau slaveni ar savu nepārspējamo kontroli pār ģitāras cilpām un poliritmiskām perkusijām, “Waterfall Cave Fantasy, Forever” ir ne tikai spēcīgs pierādījums draugu iespaidīgajai mūzikas saiknei, bet arī pārstāv jaunu, aizraujošu jaunu nodaļu “NYOS” skaņu evolūcijā, kas ierakstā ir gan dzirdama, gan jūtama.” Un vēl: “Mākslinieku karjerā pirmo reizi šāda “call and response” radošā brīvība bija klausāma 2022. gada ierakstā “Celebration”, bet jaunajā ierakstā “NYOS” sasniedz jaunus augstumus rotaļīgajā haosā un dzīvespriekā.

Ja kādam šķiet, ka labāk vienreiz dzirdēt nekā simtreiz lasīt, tad ieskatam var noklausīties “NYOS” jauno singlu “Butter” (ja vien ir pacietība tam ziedot septiņas minūtes), bet vēl labāk - doties uz koncertu.