Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide

Ziedoša dāvana valstij simtgadē

JĀGAIDA PAVASARIS. Vakar pie Brīvības pieminekļa bija vērojama liela rosība – tika dēstītas sīpolpuķes, kas, uzziedot pavasarī, sveiks mūs visus nozīmīgajā valsts jubilejā © Lauris Aizupietis/F64

Jau nākamā gada pavasarī pie Brīvības pieminekļa uzziedēs 94 000 tulpju un muskaru. Tas būs krāšņa Latvijas dārznieku dāvana valstij, svinot simtgades jubileju.

Brīvības pieminekļa kreisajā pusē sīpolpuķes veidos rozā tulpju uzrakstu Es mīlu Latviju (vārds mīlu dobē atainots sirds formā) uz zilas krāsas muskaru ‘Blue magic’ fona. Sirds formu veidos no 1200 tulpju šķirnes ‘Latvija’ ziediem.

Tulpju šķirne ‘Latvija’ ir veidota kā Nīderlandes dāvana Latvijai par godu pirmajai mūsu valsts prezidentūrai Eiropas Savienībā. Šīs tulpes zied intensīvi sarkanā krāsā maija pirmajā dekādē, kas sakrīt ar Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas gadadienu 4. maijā.

Lauris Aizupietis/F64

Bet pieminekļa labajā pusē viļņosies Latvijas karogs, kuru veidos triumfa grupas tulpes ‘Pallada’ un ‘White dream’ attiecīgi karmīnsarkanā un baltā krāsā.

Lai ideja realizētos, pagājušajā un šajā nedēļā noritēja sagatavošanās darbi, ko veica uzņēmuma Rīgas meži daļas Dārzi un parki dārznieki. Piemēram, notika plānotās dobes kontūras nospraušana dabā, dobes gultnes rakšana un pildīšana ar auglīgo augsni un bagātināto kūdru, kā arī paklājzāliena ieklāšana pie dobes. Savukārt pašu sīpolu stādīšana notika vakar, ieskaitot arī dobes Ziedošais simtgades pavasaris izveidi, kuras radīšanā iesaistījās gan tās idejas autors - SIA Onava, gan atbalstītāji un sadarbības partneri, tostarp SIA Rīgas meži un Rīgas domes Izglītības, Kultūras un sporta departamenta pārstāvji, kopīgi iestādot tulpju šķirnes ‘Latvija’ sīpolus.

«Pasniegt ziedus sev mīļajiem šķiet pašsaprotami, un mēs, dārznieki, vēlējāmies šādu dāvanu dot arī savai valstij - 620 kvadrātmetru lielu ziedu klēpi,» norāda Onava valdes loceklis Vilnis Onkelis.

«Tā ir brīnišķīga iniciatīva - izveidot ziedošu dāvanu savai valstij svētkos. Jebkura krāšņa ziedu dobe padara apkārtni skaistāku. Pirms pāris gadiem Rīgā dobes aizstāja mauriņi, bet tagad parkos atkal atgriežas puķes. Prieks, ka arvien vairāk tās ir tieši sīpolpuķes, kas zied pavasarī. Cilvēki gaida šos pavasara ziedus - pēc ziemas gribas ko krāsainu,» saka Rīgas mežu valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš.