Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

Noskaidrots, kādi ir šoferu blakussēdētāji Latvijā

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Drošas Braukšanas Skola (DBS) kopā ar ERGO un SEB līzings projektā "Blakussēdētāja portrets" noskaidrojuši, ka Latvijā ir četri izteikti blakussēdētāju tipi - rūpīgais, zinošais, pļāpīgais un apkārtnes vērotājs.

Tipiskākais auto blakussēdētājs Latvijā ir sieviete, pilsētniece, vecumā līdz 40 gadiem. Turklāt vairāk nekā puse (52%) aptaujāto priekšā sēdošo pasažieru ir vienlaicīgi arī autovadītāji. Lielākā daļa pasažieru dod priekšroku sēdvietai blakus šoferim, un visbiežāk brauciena laikā to ieņem šofera dzīvesbiedrs vai mīļotais cilvēks, taču visretāk sēdēt blakus autovadītājam izvēlas taksometros.

Četri Latvijā tipiskākie šoferu blakussēdētāju portreti:

Blakussēdētājs, kuram rūpes nerada pūles

7 no 10 gadījumiem šoferim līdzās apsēdīsies blakussēdētājs, kuram rūp vadītāja komforts brauciena laikā. Viņš gādā, lai šoferis vienmēr būtu paēdis, nejustu slāpes un neiemigtu pie stūres. Taču tajā pašā laikā ceturtdaļai (26%) autovadītāju piedāvājumi slāpju veldzēšanai vai izsalkuma nomākšanai šķiet traucējoši. Rūpīgajiem blakussēdētājiem piemīt vislabākās spējas pielāgoties šofera garastāvoklim - ja nepieciešams, viņš var veiksmīgi uzturēt sarunu vai arī klusēt. Teju trīs ceturtdaļām (74%) šī tipa cilvēku raksturīgi, ka viņi brauciena laikā pieskata jaunākos līdzbraucējus, lai tie netraucētu šoferim.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā