Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Izklaide

IETEIKUMI, kur un kā pavadīt aizejošo un sagaidīt atnākošo gadu

© F64

Gadu mija ir klāt, un tiem, kas vēl vēlas sevi emocionāli sagatavot svētkiem, ir vēl iespējas to izdarīt – gan koncertzālēs, gan baudot pašmāju telekompāniju piedāvājumus, gan veco gadu aizvadot lielā ļaužu kompānijā.

Koncertzālēs

Tieši pirms gadu mijas, 30. decembrī, ir ļoti plašs koncertu piedāvājums, tāpēc, ja vien ir vēlēšanās baudīt ko dzirkstošu un arī apcerīgu, atliek tikai izvēlēties. Vēl šodien Latvijas Nacionālajā operā notiek Vecgada koncerts, kura programmā šogad galvenais akcents likts uz opermūziku franču valodā. Koncerta muzikālais vadītājs un diriģents ir Mārtiņš Ozoliņš, režisore - Elita Bukovska. Līdzās Latvijas Nacionālās operas solistiem Ilonai Bagelei, Laurai Greckai, Marlēnai Keinei, Ingai Šļubovskai-Kancēvičai, Laurai Teivānei, Jūlijai Vasiļjevai, Jānim Apeinim, Raimondam Bramanim, Rihardam Mačanovskim, Krišjānim Norvelim uzstājas krievu tenors Antons Rosickis. Koncertu vada Laura Teivāne un Juris Jope, piedalās Latvijas Nacionālās operas koris un orķestris. Mākslinieku interpretācijā skan Žorža Bizē, Leo Delība, Gaetāno Doniceti, Fromantāla Alevī, Šarla Guno, Žila Masnē, Žaka Ofenbaha, Kamila Sensānsa, Ambruāza Tomā mūzika.

Savukārt Liepājas Simfoniskais orķestris šodien aicina uz, kā paši uzskata, dzirkstošu Vecgada kokteili. Koncertzālē Lielais dzintars orķestris muzicēs jaunā diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā un kopā ar Elīnu Šimkus, Daumantu Kalniņu, Zigfrīdu Muktupāvelu, Egīlu Šēferu un Uldi Marhilēviču. Koncertprogrammā Vecgada kokteilis skanēs dažādas populāras melodijas neparastā salikumā. Koncertā būs dzirdamas gan populāras filmu melodijas, gan iemīļotas akadēmiskās kompozīcijas, gan nu jau par klasiku kļuvuši latviešu komponistu skaņdarbi. Par nedaudz nenopietnu Jaunā gada sagaidīšanai piederīgu noskaņu rūpēsies koncerta vadītājs Dailes teātra aktieris Lauris Subatnieks.

Arī koncertzālē Cēsis šovakar notiks tradicionālā Vecgada balle, kurā būs iespēja gadu mijai gatavoties ar dejām, šampanieti un pārsteigumiem. Ballē muzicēs Jelgavas bigbends Raita Ašmaņa vadībā un solisti Naidžels Ričards no Lielbritānijas un Ieva Kerēvica, bet klusinātāka mūzika un romantiska atmosfēra tiek solīta īpaši izveidotajā Piano bārā.

Apcerīgāku domu pārņemtajiem šovakar ieteicams doties uz festivāla Eiropas Ziemassvētki noslēgumu Rīgā, Lutera (Torņakalna) baznīcā, kur, kā jau tradicionāli ierasts šajā festivālā, tiks atskaņota Johana Sebastiāna Baha Ziemassvētku oratorija - apjomīgs vēstījums par Jēzus dzimšanas laiku un ar to saistītajiem notikumiem. Oratorijas atskaņojumā piedalīsies solisti: Kedija Plāsa (soprāns), Ka Bo Čans (kontrtenors), Mati Turi (tenors), Pauls Putniņš (bass), Latvijas Radio koris un Sinfonietta Rīga, pie diriģenta pults būs Kaspars Putniņš. Johana Sebastiāna Baha Ziemassvētku oratorija komponēta ap 1734. gada Ziemassvētku laiku, to veido sešas kantātes. Bahs tās atskaņojumu bija iecerējis sešos vakaros - no Ziemassvētkiem līdz Zvaigznes dienai. Ziemassvētku oratorijas pirmatskaņojums notika divos Leipcigas nozīmīgākajos dievnamos - Sv. Toma un Sv. Nikolaja baznīcās - paša komponista vadībā un saskaņā ar komponista ieceri ilga vairākas dienas. Tas saistāms ar to, ka katra no oratorijas sešām daļām stāstīja par kādu konkrētu notikumu. Domājams, ka šāda atskaņošanas prakse saglabājās līdz pat 19. gadsimtam, kad tika ieviesta tradīcija Ziemassvētku oratoriju uzvest vienā vakarā un nereti atskaņot nevis visas sešas tās daļas, bet gan īpaši izvēlētu fragmentu «izlasi».

Pie televizora

Pavadot veco gadu un sagaidot jauno, LTV1 ēterā skatāma īpaša programma ar krāšņu un pārsteigumiem bagātu Vecgada koncertu Laimīgu Jauno gadu! Vecgada rītā, 31. decembrī, pulksten 10.35 lelle Lupe raidījumā Teātris.zip bērniem mazos skatītājus aicina uz slidotavu, kas uzbūvēta uz Nacionālā teātra skatuves, - izrāde Sudraba slidas ir stāsts par draudzību un spēju realizēt pat vissarežģītākos sapņus. Pirms izrādes būs iespējams uzzināt, kā gaismu meistari un skatuves inženieri, kuri izrādē skatītājiem nav redzami, uzbur brīnumu pasauli un kā viņiem palīdz tehnika. Pulksten 17 skatāma dokumentālā filma Venēcijas divas sejas - tā atklās, kādas dabas bagātības slēpj Venēcijas lagūnas, kas ir mājvieta apbrīnojamai savvaļas dažādībai, sākot ar sūkļiem un jūras anemonēm, līdz šaudīgām adatzivīm un mirgojošiem astoņkājiem. Lagūnā var sastapt arī eksotiskus putnus, savukārt slepenie dārzi ir slēptuves meža caunām un gekoniem, kamēr lauku piekūni par kāzu un medību telpām izvēlējušies pamestus klosterus. Pēc filmas, pulksten 18.20, būs skatāms Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta sagatavotais Gada notikumu apskats. Tam sekos skatītāju iemīļotā raidījuma Latvijas sirdsdziesma Vecgada vakara koncerts - jauno gadu ieskandinās Normunds Zušs un ansamblis Dzeguzīte, Rumbas kvartets, Dainis Skutelis, romantikas pilnie Lauku muzikanti un grupa Klaidonis. Neizpaliks arī sirsnīgas sarunas ar viesiem. Aizejošā gada pēdējās stundas Latvijas Televīzija un Latvijas Radio aicina pavadīt kopā ar valsts izcilākajiem solistiem, grupām un instrumentālistiem, lai izsmalcinātā, ugunīgā un pārsteigumiem bagātā Vecgada koncertā Laimīgu Jauno gadu! ar prieku sagaidītu Ugunīgā Gaiļa gadu. Vecgada koncerts LTV1 un Latvijas Radio 1 ēterā būs skatāms un klausāms 31. decembrī pulksten 21.10. Pēc pusnakts LTV1 skatītāji varēs iesoļot Jaunajā gadā kopā ar raidījumu Maģiskā horoskopu nakts, kurā Latvijas Televīzijas ētera personības gan pa jokam, gan nopietni, vēstīs, ko mums Ugunīgā Gaiļa gadā sola horoskopi. Jaunā gada pirmo dienu ar izcilākajiem skaņdarbiem pulksten 12.15 ieskandinās prestižākais ikgadējais klasiskās mūzikas notikums - Vīnes filharmoniķu Jaungada koncerts. Pie diriģenta pults šogad Gustavo Dudamels, kurš ir līdz šim jaunākais diriģents, kuram ir tas gods diriģēt Vīnes filharmoniķu orķestri Jaungada koncertā. Savukārt vakara izskaņā, pulksten 21.15, skatītājus priecēs spēlfilma Džimlai rūdi rallallā par veco ļaužu pansionāta iemītniekiem, kuri gadiem ilgi jūtas nevienam nevajadzīgi un traucējoši, un viņu trako ideju - atteikties no pensijām un doties brīvprātīgi armijā, tā glābjot valsti finanšu krīzes laikā un aizraujoši pavadot dzīves pēdējos gadus.

Kanāls LNT svētkiem arī sarūpējis ko īpašu - 31. decembra un 1. janvāra rītā pulksten 9 tradicionāli rosīsies LNT Brokastu komanda, kura vēstīs par dažādiem svētku notikumiem. Savukārt vakarpusē LNT Ziņu dienests izvērtēs 2016. gadu. Šogad Latvijā ir nomainījušies valdības vadītāji, dibinātas jaunas partijas un esošajām mainīta vadība, mūsu valsts uzņemta Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), bijuši skaļi piketi dažādās nozarēs, bet kultūras dzīvē svinēta Raimonda Paula 80. jubileja, atvērts renovētais Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, daudzus pārsteidzis ne tikai Lielbritānijas balsojums par izstāšanos no Eiropas Savienības, bet arī Donalda Trampa uzvara ASV vēlēšanās un bēgļu krīzes radītās sekas. Pēc gada apskata ēterā būs mūzikas ierakstu kompānijas Mikrofona ieraksti 20 gadu jubilejas koncerts. Tas būs kā pārskats par to, kas latviešu mūzikā noticis pēdējo 20 gadu laikā. Visus šos gadus kompānija un tās mākslinieki ir bijuši neatņemama Latvijas populārās mūzikas sastāvdaļa, un koncertā oriģinālajos izpildījumos izskanēs šā laika lielākie hiti. Koncertā piedalīsies Laima Vaikule, Prāta vētra, Aija Andrejeva, Uldis Marhilēvičs, Ieva Akurātere, Olga Rajecka, Musiqq, Pērkons, Menuets, Labvēlīgais tips, Ivo Fomins, Viktors Lapčenoks, Sestā jūdze, Kristīne Prauliņa, Turaidas roze, Zodiac un citi viesi. Starp citu, 31. decembrī LNT skatītājiem piedāvā arī vairākas mākslas filmas. Pulksten 12.10 komēdija Lieliskā kompānija (In Good Company), kuras varonim Denam jāpiedzīvo ne vien pazeminājums darbā, bet arī jāsamierinās, ka viņa jaunais priekšnieks satiekas ar viņa burvīgo meitu Aleksu, kuras lomā iejūtas Skārleta Johansone. Pulksten 14.20 - mākslas filmas Eglītes 3. daļa, pēc tam - Mistera Bīna brīvdienas, kurās netrūks smieklīgu situāciju saulainajos Francijas dienvidos, bet pulksten 18.00 LNT ēterā galvenā zvaigzne būs Bridžeta Džounsa, kura, pienākot Jaunajam gadam, apņemsies beidzot sakārtot savu dzīvi.

Arī telekompānijas TV3 Ziņu dienests atskatīsies uz spilgtākajiem notikumiem aizvadītajā gadā, savukārt Bez tabu uzreiz pēc tam vēstīs par nākamā gada astroloģisko prognozi - kopā ar Latvijā zināmiem astrologiem ielūkosies zvaigznēs, lai redzētu, ko nesīs Ugunīgā Gaiļa gads. Kādas vēsmas tas ienesīs pasaulē un Latvijā? Kurām horoskopa zīmēm ieteicams mainīt darbu, kuru sagaida paaugstinājums, bet kuru - tikai jauni izaicinājumi? Kam vislabākā atpūta gaidāma vasarā pludmalē, bet kuram būs lietderīgi ieritināties dīvānā un atpūsties rudens lietavu laikā? Kāds gads mums gaidāms mīlestības un seksa jomā - kurš gribēs mīlēt savu sirdsāķīti, kam prāts nesīsies pie jauna partnera? Savukārt pulksten 21 koncertspēlē Es šonakt būšu laimīgs uz skatuves satiksies Baiba Sipeniece-Gavare, Uldis Marhilēvičs un Normunds Jakušonoks, un tērpu māksliniece Elita Patmalniece, kā arī daudzi pazīstami dziedātāji un Latvijas lielāko teātru - Nacionālā, Dailes, Liepājas un Valmieras - aktieri, dziedātāji Viktors Lapčenoks, Olga Rajecka, Māra Upmane-Holšteine, Samanta Tīna, Mārtiņš Ruskis, Suitu sievas, grupa Pērkons u.c. Pēc pusnakts TV3 aicina skatītājus pievienoties ballei Cabaret noskaņās. Grandiozajā šovā par godu TV3 pilngadības svinībām piedalās mūziķi, solisti, dejotāji, aktieri, akrobāti. 1. janvārī pulksten 1.45 ēterā būs Kristapa Rasima monoizrāde Personības dalīšanās.

Versijas 1. janvārim

Īsi pirms gadu mijas Līgatnes dabas taku dzīvnieku voljēros tika rotātas svētku eglītes ar īpaši sarūpētiem gardiem eglīšu rotājumiem. Šī ir īpaši silta gadu mija, tāpēc gada pirmajā dienā, iespējams, varētu doties izkustēties dabā un pie viena aplūkot lāčus, mežacūkas, aļņus, stirnas, lūšus, lapsas, jenotsuņus... Gaujas Nacionālā parka Līgatnes dabas takas apmeklētājiem būs atvērtas arī 31. decembrī un pat 1. janvārī. Lieki atgādināt, ka tikpat iedvesmojošas un uzmundrinošas varētu būt pastaigas pa mežu vai gar jūru, kur pat nav jāpērk ieejas biļete.

Savukārt 1. janvāra vakarā nu jau tradicionāli Jaunpils pilī atkal notiks karnevāls, šā gada tēma Kā pasakā… Arī šogad šajā naktī pilī valdīs maģiska gaisotne, atdzīvosies pasaku tēli un lielajā zālē norisināsies Masku balle, kuru spēlēs grupa Apvedceļš. Būs arī laimes liešana, krāsainas pārvērtības, mirkļu zibšņi un zīmējumi, laimes lozes. Balles sākums pulksten 22, taču ieejas durvis pilī būs atvērtas jau stundu iepriekš. Pasākuma rīkotāji lūdz apmeklētājus uz karnevālu ierasties maskās.