Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Melo-M - "From The Forest We Come"

© Publicitātes foto

Šopavasar čellistu trio «Melo-M» ar koncerttūri pa Latvijas kultūras namiem atzīmēja savu divdesmitgadi, pēc tam ar koncertiem ieklīda Lietuvā, rudenī savu programmu «Black Cello Sabbath» atrādīja Igaunijā, bet nupat dancināja čellu lociņus Alūksnē un vēl dažviet.

Pa starpu tam «Melo-M» paguva prezentēt savu pēc skaita piekto studijas albumu, kurā iemūžinātā programma gan izskanēja jau salīdzinoši pasen - 2014. gada nogalē notikušajos Vecgada vakara lielkoncertos Rīgas Kongresu namā. Starp citu, tradicionālie koncerti tiks rīkoti arī šogad - pagaidām gan pieteikts tikai viens, 30. decembrī, bet parasti interese par čellistu uzstāšanos ir tik liela, ka nākas organizēt arī kādu papildkoncertu. Jau iarasts, ka Kārlis Auzāns (viņš ir visu kompozīcju autors) koncertprogrammas bāzē uz kādas konkrētas tēmas pamata: izskanējuši latviešu popa un roka hiti čellu versijās, pēc tam - pasaules popa un roka hiti, nākamais disks tika veltīts pasaules tautu tradicionālajām melodijām, tad - latviešu tautas mūzikai, bet iepriekšējais albums apspēlēja opermūzikas tēmas. Šoreiz par programmas ievirzi var izsecināt jau pēc tās nosaukuma «From Forest We Come» jeb no «No meža mēs nākam»: tas ir muzikāls stāstījums par mežu, cauri gadalaiku maiņām, dabas stihijām un klimata kaprīzēm, skatot meža iemītniekus un notikumus biezoknī līdz mežcirtēja satikšanai un atdzimšanai mūzikas instrumenta veidolā. Pavisam desmit skaņdarbi, no kuriem seši ierakstīti koncertā Kongresu namā. Pašlaik «Melo-M» rindās ir čellisti Kārlis Auzāns, Miķelis Dobičins un Jānis Pauls, kā arī sitamo instrumentu meistars Miķelis Vīte.

PAR. Kārļa Auzāna komponista un aranžētāja talants komentārus neprasa, tāpāt arī trīs čellistu meistarības līmenis. No albumā iekļautajām kompozīcijām ausīs aizķērās azartiskā «Arbor In Ventum», kā arī stilīgi ritmiskā «Dark Woods». Viss perfekti, kā jau vienmēr.

PRET. Pat šī žanra aizsācēji «Apocalyptica» mainījušies, sava čellu skanējuma bagātināšanai piesaistot vokālu. «Melo-M» uzsvaru liek uz tēmu dažādību, mūzikā ļaujot dziedāt tikai čelliem. Pagaidām šis piegājiens strādā - gan šeit, gan ārzemēs. Bet cik ilgi?

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».