Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Izklaide

Šīs nedēļas nogalē – rokfilmu festivāls Cēsīs

© Publicitātes foto

Neapvaldīti ģitāru rifi un brīvības gars gan uz skatuves, gan ekrāna pašā Cēsu centrā – nav slikts piedāvājums.

Rokfilmu festivāls, kas šogad noritēs 26 .-28. augustā, atkal ir klāt - ar unikālu alternatīvo mūziku un kino apvienojošu programmu trīs dienu garumā, festivāla apmeklētājiem ļaujot nedēļas nogali pavadīt īstā, kā to iesaka pasākuma organizatori, «filmu Vudstokā». No klasiskā roka saknēm līdz mežonīgam pankam un ainaviskam folkmetālam. Rokfilmu festivāls piedāvās visiem, kam sirdī brīvība, aizraujošas filmas par un ap rokmūziku, kā arī filmu saturam attiecīgi piemeklētu pašmāju grupu koncertus.

No filmām pirmām kārtām gribētos izcelt Heart Of A Wolf - 2015. gada darinājums, režisore Līna Pākspū. Filmā aprakstīta igauņu grupas Metsatoll (kaut kas līdzīgs mūsu Skyforger) rašanās, attīstība un sadarbība ar jau popularitāti guvušo somu grupu Finntroll. Nākamā filma Before The Spring, After The Fall - Eiropas pirmizrāde. Tā stāsta par alternatīvās mūzikas pagrīdi Ēģiptē, kas iesildīja revolūciju valstī un tā saukto Arābu pavasari. Kill All Redneck Pricks: Karp Lives! 1990 - 1998 - Latvijas pirmizrāde. Stāsts par jauniešiem no Vašingtonas štata, kuri no vidusskolnieku garāžas grupas kļūst par ietekmīgu postpanka grupu, kas apceļojusi visu pasauli. A Trip, Not A Tour - Swiss Hardcore In Morocco - Eiropas pirmizrāde. Šī filma stāsta par metālmūzikas attiecībām ar islāmu, par brīvā gara apspiešanu un par nemitīgu cīņu, lai gūtu tiesības izpausties. Interesantākais, vismaz no pašmāju mūzikas fanu viedokļa, gan varētu būt Inokentijs Mārpls - latviešu kino ar rokpublicista Ulda Rudaka stāstījumu. Divas īsfilmas par grupas Inokentijs Mārpls pēdām jaunāko laiku latviešu kino (Elzas Feldmanes Bočka un Ivetas Budrēvičas Ērkšķiem pilna istabiņa) kopā ar Ulda stāstījumu.

Tā kā šis gads apbēdinājis ar vairāku leģendāru rokmūzikas aizsācēju aiziešanu, festivālā paredzēta īpaša programma šo grandu piemiņai. Uz āra kino skatuves Rožu laukumā būs redzamas filmas ar Prinsu (filma Purple Rain) un Deividu Boviju (filma The Hunger).

Par festivāla muzikālo programmu rūpēsies grupas The Pink Elephant, Green Novice, Židrūns, Kiss Of The Dolls un Fonoplāns. Iesildīšanas koncerti notiks pirms filmām, kā arī plašāki koncerti starp filmām Tirgus paviljonā un sestdienas afterparty mākslas telpā Mala. Jāpiebilst, ka visa festivāla laikā apmeklētāji tiks aicināti pievērsties plašam aktivitāšu lokam, sākot ar rokfilmu žanra klasikas vērošanu, beidzot ar pamatīgu dauzīšanos Latvijas alternatīvās mūzikas grandu pavadībā plaša programmā visām gaumēm trīs dienu garumā, kas noslēdzas ar āra kinoseansiem Rožu laukumā un afterparty līdz rītam. Izklausās labi!