Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: PJ Harvey - "The Hope Six Demolition Project"

© publicitātes

Britu ekscentriskā alternatīvā roka dziedātāja Pollija Džīna Hārvija jeb vienkārši Pī Džī Hārvija vienmēr izcēlusies ar dažādiem neordināriem gājieniem, bet šoreiz viņa ir pārspējusi pati sevi.

«The Hope Six Demolition Project» ir šīs atraktīvās dāmas devītais studijas albums, taču pirmais, kas kļuvis par Apvienotās Karalistes Nr.1. Ir jau arī par ko. Jau pats darbs pie šīs plates notika visai interesantā veidā - dziedātāja to ierakstīja sēžot milzīgā stikla kubā, no 16. janvāra līdz 14. februārim, Londonas galerijā «Somerset House». Katrs interesents varēja iegādāties biļeti un caur stiklu noskatīties mūziķu pūliņos. Albuma nosaukums ir kā atsauce uz projektu «Hope VI», ko 1992. gadā prezentēja ASV Dzīvokļu celtniecības un pilsētu attīstības ministrija (aptuveni tā), un kas paredzēja nojaukt vienkāršo cilvēku mitekļus rajonos ar augstu noziedzību, to vietā izbūvējot prestižus mājokļus. Šis plāns tika pamatīgi kritizēts, jo būtībā neparedzēja, kur dēties tiem ļautiņiem, kuru nameļi tiks nonesti ar buldozeru. Lielākoties šie ļaudis palika vispār bez mājvietas, kas savukārt radīja milzu sociālās problēmas visā valstī. Pievērsties šai problēmai Pī Džī pamudināja brauciens kopā ar fotogrāfu un režisoru Šeimusu Mērfiju uz Vašingtonu, kur joprojām var redzēt aplamā plāna sekas. Dažas dziesmas radušās arī dziedātājas ceļojuma uz tādām vietām kā Kosovu un Afganistānu laikā, līdz ar to paši variet iedomāties, kādā stilā ir ieturēti šie gabali - kārtīgs revolucionārās protestantes stils. Pietiek pasaukt kaut vai tikai dažus no dziesmu nosaukumiem: «The Community Of Hope», «The Ministry Of Defence», «Near The Memorials To Vietnam And Lincoln», «The Ministry Of Social Affairs», «Dollar, Dollar».

PAR. Elegants indīroka un «neo-psychedelic» krustojums, šīs albums Pī Džī nudien ir sanācis! Asi, ironiski un pamatīgi. Ja nu galīgi nav laika klausīties visu albumu, tad vismaz dziesmas «The Ministry Of Defence» un «The Wheel» (tās ir albuma beigās, seko viena otrai) noteikti nevajadzētu laist garām - ko vērts ir kaut vai psihedēliskais saksofons! Efektīga ir arī himniskā «Near The Memorials To Vietnam And Lincoln», taču to pašu varētu teikt teju par visām kompozīcijām.

PRET. Diezgan pagrūti izprast amerikāņu problēmas, līdz ar to arī dziesmu teksti bieži vien paslīd garām. Mazliet sakrīt uz nerviem arī šis ierastais īru protestantu gars mūzikā - uzreiz acu priekšā pavīd ļaužu pūlis ar transparentiem, kas pieprasa kaut ko sev vien zināmu.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».