Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide

INTERESANTI: Mākslai vajag nevis telpu, bet gan naudu?

© Miera ielas hipsteri/ Facebook

Kā zināms, pastāv fonds ar nosaukumu "Mākslai vajag telpu", kura mērķis ir panākt Pēckara un mūsdienu mākslas muzeju uzcelšanu Rīgā, kas veicinātu Latvijas mākslas procesu aktivitāti, valsts konkurētspējas, nācijas identitātes stiprināšanu, tūrisma industrijas un mākslas izglītības attīstību, kā arī integrētas kultūras telpas izveidošanu Rīgā kā Baltijas kultūras galvaspilsētā. Sociālo tīklu lietotājus sajūsminājis kāda filosofa uzraksts Latvijas galvaspilsētā, Miera ielā, kurš ir pārliecināts, ka mākslai tomēr vajag ko citu: "Mākslai vajag nevis telpu, bet gan naudu".

Šis uzraksts raisījis arī citu cilvēku pārdomas:

- "Nepiekrītu, jo kas tad ir māksla.... Tas ir nožēlojami, lai izpaustos ir nepieciešama nauda. Dzejniekam, lai uzrakstītu labu dzeju nevajag krutu pildspalvu...."

- "Pilnībā piekrītu, māksliniekiem ir jādzīvo no svaiga gaisa un saules gaismas, rēķini nav jāmaksā, instrumenti nav jāpērk, darbnīcas nav jāīrē. Tu zini kādas ir cenas labiem instrumentiem ?"

- "Es izprotu, bet to nevajadzētu likt kā prioritāti, tas izklausā tā, ja man būtu tas un šitais, tad es būšu labs mākslinieks. Man jau liekas, ka doma nerodas no tā, kāds tev ir instruments"

- "Varbūt ''krutu'' ne, bet pildspalvu tomēr vajag. Tāpat ar mākslu un naudu - varbūt ne miljonus, bet tomēr vajag. "

- ""Mākslai vajag telpu" vs māksliniekiem vajag naudu"

Kā jau ziņots, nesen atklāts Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM). "Pagājušā gada decembrī piecas dienas muzejs vēra vaļā durvis apmeklētājiem, un tad radās anekdote, ka mākslaivajag telpu, bet vai telpai vajag mākslu? Muzeju ar tukšajām sienām apskatīja 125 000 interesentu. Ceru, ka šā gada laikā tie atnāks atkal apskatīties telpas ar jau piepildītām sienām, jo mūsu mērķis un aicinājums ir pierādīt, ka mums vajag mākslas darbus," tā maija sākumā pirms atklāšanas izteikusies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) direktore Māra Lāce.