Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide

18.maija jubilārs: dizainers un LMA Dizaina nodaļas docents Artis Štamgūts

MODES DIZAINERS Artis Štamgūts atklāj, ka šodien viņam nav jābūt pie studentiem Latvijas Mākslas akadēmijā, ir tikai darbs pie sava zīmola. «Iespējams, paņemšu šodien brīvdienu – gan jau priekšnieks atļaus,» viņš pasmaida un saka, ka šodien izbaudīs neko nedarīšanu un, protams, apēdīs gabaliņu kūkas © F64

«Neesmu no tiem, kas svin dzimšanas dienas. Ne tāpēc, ka man nepatīk, ka gadi nāk klāt. Man vienkārši nav sajūtas, ka man to vajag,» saka zīmola STATUS BY SHTAMGUTS dizainers un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Dizaina nodaļas docents Artis Štamgūts. Viņu šodien sveicam 35. dzimšanas dienā!

«Ja tā pavisam godīgi, par savu dzimšanas dienu neesmu domājis un neko neesmu plānojis. Un iespējams, ka šodien neko īpašu arī nedarīšu. Atpūtīšos, varbūt aiziešu uz kādu kino. Un, protams, apēdīšu kādu gabaliņu kūkas,» atzīst šodienas jubilārs Artis Štamgūts. Viņš atklāj, ka kino parasti izvēlas fantastikas filmas un, iespējams, sev dzimšanas dienā arī uzdāvinās jaunāko filmas X-Cilvēki apmeklējumu. «Man patīk fantastika, citi to nesaprot. Nu, jā, katram savs,» viņš nosaka.

Modes dizainers atminas, ka savulaik, vēl studējot LMA, dzimšanas diena vienmēr iekrita laikā, kad bija ļoti intensīvi jāgatavojas mācību gada noslēguma modes skatei. Savukārt tagad, jau vairāk nekā piecus gadus strādājot LMA Dizaina nodaļas Modes mākslas apakšnodaļā, kur jaunajiem modes māksliniekiem viņš pasniedz kompozīciju, speciālo skicēšanu, eksperimentālo kompozīciju un darbu materiālā, plus vēl šogad vada arī divus diplomdarbus, šai laikā ir saspringts darbs pedagoga amatā. «Studenti ir labi, tērpi akadēmijas skatei, kas gaidāma 2. jūnijā, ir lieliski, bet darba vienalga ir daudz, un šis laiks ir saspringtāks,» stāsta Artis Štamgūts, paslavējot savus audzēkņus. Salīdzinot viņus ar sevi studiju laikā, modes dizainers secina, ka šodien LMA studentiem ir lielāka saikne ar pasauli - viņi gan vairāk seko un smeļas iedvesmu no tā, kas notiek citviet pasaulē, gan izmanto daudzās iespējas mācīties un gūt pieredzi apmaiņas programmās ārpus Latvijas, gan regulāri piedalās dažādos konkursos. «Mēs domājām mazliet lokālāk, tagad studenti domā plašāk, tālāk, viņiem ir arī daudz lielākas iespējas iziet ārpusē, un viņi tās arī izmanto. Kāds ik gadu piedalās visos iespējamos modes mākslinieku konkursos, un tas savukārt nozīmē, ka jaunajiem ir arī lielākas ambīcijas.»

Pietiekami lielas ir arī Arta Štamgūta ambīcijas, attīstot savu zīmolu STATUS BY SHTAMGUTS. «Šobrīd gatavoju vīriešu kolekcijas apģērbus vasaras sezonai, ko plānoju izstādīt veikalā 8 room tirdzniecības centrā Galeria Rīga. Pagājušogad izstrādāju koncertu tērpu kolekciju čellu grupai DaGamba, ar ko viņi visu gadu uzstājās. Šobrīd taisu papildinājumu - būs vēl daži kreklu varianti. Tāpat arī domāju par nākamās vasaras kolekciju - piemeklēju materiālus, izstrādāju krāsu gammu, noslīpēju konceptu,» modes dizainers īsumā raksturo savu ikdienu, uzsverot, ka darbs ar studentiem un sava zīmola attīstīšana viņam ir vienlīdz nozīmīgi.

Ko jubilāram dzimšanas dienā novēlēt? «Tas nav viegls jautājums,» Artis Štamgūts atteic. Viņš uz mirkli aizdomājas un tad saka, ka viņa sapnis ir izveidot stabilu un mērķtiecīgu komandu, kam var uzticēties, ar ko var sastrādāties un kopā virzīties uz priekšu.