Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Sieviešu dienas dēkainim Džilindžeram jau 50

Dž. Dž. Džilindžera jauniestudētās Deivida Hēra izrādes «Jūdas skūpsts» preses konference Nacionālajā teātrī. Režisors ar cigareti tik ļoti saradis, ka pat preses konferences laikā teātra Baltajā zālē nespēj atturēties no kūpināšanas © F64

8. martā, kad tiek atzīmēta sieviešu diena, pusgadsimta jubileju svinēja viens no mūslaiku diženākajiem latviešu teātra režisoriem Dž. Dž. Džilindžers jeb īstajā vārdā Raimonds Rupeiks, kuru kolēģi mēdz dēvēt vienkārši par Džili.

Septiņus gadus izzināja sevi

Kazahijas PSR (tagadējā Kazahstāna) dzimušā Raimonda Rupeika dzīves gājums ir piedzīvojumu filmas cienīgs. Runā, ka viņa pirmā gultiņa un ratiņi bija parasts koferis, jo vecāki pēc bērna piedzimšanas dzīvojuši ļoti trūcīgi. Tad ģimene pārcēlās uz dzīvi Latvijā, Jēkabpilī, kur mazais Raimonds uzsāka skolas gaitas un nodzīvoja līdz 17 gadu vecumam, kad puisis nolēma doties uz Rīgu. Galvaspilsētā nākamais teātra režisors vispirms mācījās par virpotāju, bet pēc tam par gāzes siltumapgādes speciālistu. Bet ne viena, ne otra profesija viņu neapmierināja, un Raimonds pameta studijas Rīgas Politehniskajā institūtā, lai dzīvotu, kā pašam tīk. Savukārt, kad pienāca laiks doties Padomju armijā, attapīgais Raimonds nosimulēja reaktīvo depresiju, pagulēja Psihoneiroloģiskajā dispanserā un izvairījās no dienesta armijā. Tad sekoja septiņus gadus ilgs sevis izzināšanas periods, kas beidzās 1993. gadā ar iestāšanos Latvijas Kultūras akadēmijā, teātra režisoru un aktieru apvienotajā kursā.

Vairo sievietēs laimes sajūtu

1997. gadā Dž. Dž. Džilindžers kļuva par Dailes teātra režisoru, bet no 2010. gada viņš ir teātra galvenais režisors, un 2012. gadā Džili apstiprina arī par māksliniecisko vadītāju. Taču režisors ir sadarbojies arī ar citiem Latvijas teātriem un arī iestudējis izrādi A. Puškina teātrī Maskavā. Dž. Dž. Džilindžera izrādes nereti ir ļoti provokatīvas, bet tieši tas mūsdienu skatītājus arī piesaista. Ne velti viņš saņēmis neskaitāmas balvas par savām izrādēm, bet 2013. gadā arī prestižo Eduarda Smiļģa balvu.

Dž. Dž. Džilindžers pats vairākkārt atzinis, ka pēc rakstura viņš ir huligāns, ko it nemaz neslēpj arī no sabiedrības. Viņš ļoti daudz smēķē, lieto alkoholu, bet ne tik daudz, lai tas traucētu darbam, spēlē azartspēles, lamājas rupjiem vārdiem un ļoti mīl sievietes, bet tas, iespējams, tādēļ, ka Džilindžers dzimis Starptautiskajā sieviešu dienā. Režisors bijis precējies piecas reizes un patlaban ir saderinājies ar pārdošanas menedžeri Ingu Grencbergu, kura audzina dēlu Kristeru Ivaru. Pirmo reizi Raimonds apprecējās 19 gadu vecumā, vēl būdams Politehniskā institūta students, un par viņa sievu kļuva meitene, vārdā Maija, ar kuru viņam ir kopīga meita Laine. Pēc tam sekoja laulības ar tulkotāju Gunitu Mežuli, rakstnieci Daci Rukšāni, uzņēmēju Binniju Ārbergu un Dailes teātra aktrisi Elīnu Dzelmi, kura trīs laulībā nodzīvoto gadu laikā vīram dāvāja meitiņu Hannu. Džilindžers atzīstas, ka ātri iemīlas un vēlas sievietes padarīt laimīgas, bet, kā zināms, sievietei nav lielākas laimes kā apprecēties, tādēļ režisors tik daudz reižu ir precējies. Faktiski viņš veic sabiedriski ļoti nepieciešamu darbu – vairo sievietēs laimes sajūtu.