Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

Viskārākie uz precēšanos ir kurzemnieki

INESE UN IMANTS ir pieredzējušākais no 50 pāriem, kuri 14. februārī precēsies ziemas gaisa balonu festivālā Love Cup 2016. Imants Vašķis janvārī nosvinējis savu 70. dzimšanas dienu, bet viņa līgavai Inesei Pūrai ir «pāri 60». Kopā viņi aizvadījuši jau vairāk nekā 40 gadus, izaudzinājuši piecus dēlus (!), kļuvuši par vecvecākiem un šobrīd jau skaidri zinot: ir viens otram īstie! Inese un Imants sevi raksturo kā ļoti aktīvu un pat traku pāri, kas aizvien ir kustībā. Pat jaunie viņiem līdzi tiekot ar grūtībām © Publicitātes foto

No 11. līdz 14. februārim Jēkabpilī un tai līdzās esošajā Salas, Krustpils un Viesītes novadā risināsies mīlestības tēmai veltīts un Latvijā vēl nebijis ziemas gaisa balonu festivāls Love Cup 2016.

Festivāla kulminācija gaidāma 14. februārī – Svētā Valentīna dienā, kad, laulājoties lidojuma laikā, 50 pāri sasniegs pasaules Ginesa rekordu.

Festivālu organizē biedrība Sky Amazons, kas Ginesa rekordu jau ir pieteikusi – ar nosaukumu Largest airborne wedding tas oficiāli reģistrēts pasaules Ginesa rekorda organizācijā.

«Viskārākie uz precēšanos ir kurzemnieki, no viņiem neatpaliek Latgales un Sēlijas pāri, bet, protams, Ginesa rekorda kāzās visplašāk pārstāvēta būs galvaspilsēta,» atklāj festivāla Love Cup 2016 direktore Inga Ūle. Izpētījusi datus par 50 pāriem, kuri, lai varētu piedalīties Ginesa rekorda kāzās, izturējuši visai kritisku un pamatīgu atlasi, viņa pamanījusi interesantu informāciju. «Par spīti tam, ka kāzas notiks Jēkabpilī un pāriem 14. februāris būs saspringta diena, ļoti aktīvi par savu iespēju piedalīties kāzās iestājas pāri no Kurzemes. Ir liepājnieki, ventspilnieki, kuldīdznieki, arī pāris no Talsiem un trīs pāri no Tukuma. Viņi visi jau mērojuši ceļu pāri visai Latvijai, lai Jēkabpilī vietējās dzimtsarakstu nodaļās iesniegtu nepieciešamos dokumentus un apliecinātu savu motivāciju. Fakts, ka kopumā gandrīz desmit pāri no Kurzemes kuplinās Ginesa rekorda kāzas, ļauj secināt: cilvēki šajā novadā patiešām ir kāri uz precēšanos.»

Aktīvi ir arī pāri no Sēlijas un Latgales, kur notiks Ginesa rekorda kāzas. Ir septiņi pāri no Preiļiem, Dagdas, Madonas, arī Jēkabpils un tās tuvākās apkārtnes. «Atšķirībā no kurzemniekiem Latgales pāri lielākoties ir ļoti atvērti un sirsnīgi, taču jūtams arī viņu pamatīgums,» stāsta Inga Ūle. Viņa atklāj, ka Zemgale būs pārstāvēta ar sešiem pāriem, savukārt viskūtrākie uz precēšanos gaisa balonā ir vidzemnieki – no šīs puses saņemts vismazāk pieteikumu, turklāt atlasi izturējis tikai viens pāris no Valmieras, kā arī vēl trīs no Siguldas un Līgatnes.

Ar vairāk nekā 20 pāriem Ginesa rekordā būs pārstāvēta galvaspilsēta un tās tuvākā apkaime. «Kopumā izvēlēti piecdesmit brīnišķīgi pāri. Viņi ir neatkārtojami, neparasti un ļoti atšķirīgi, taču viņiem visiem ir arī kopīga iezīme – mīlestība vienam pret otru. Lielākoties precēties debesīs vēlas stabili pāri, kas kopā jau nodzīvojuši ne vienu vien gadu, pat gadu desmitu. Daudzi ir izaudzinājuši bērnus. Kāds no pāriem kopā nodzīvojis pat vairāk nekā 40 gadus un ir izaudzinājis piecus dēlus, bet līdz laulībām nekādi nav varēts tikt! Ir prieks, ka, izdzirdējuši par iespēju laulāties lidojuma laikā debesīs, viņi aktīvi piesakās un neslēpj: šis bija tas piedāvājums, ko gaidījām!» stāsta festivāla Love Cup 2016 direktore.

To, cik dažādi ir pāri un cik neparastus, krāsainus un atraktīvus kāzu tērpus viņi būs sev sarūpējuši, ikviens varēs redzēt 14. februārī, ierodoties Jēkabpilī vai sekojot Ginesa rekorda norisei interneta vietnē lmtstraume.lv.

Festivāls vienkopus pulcēs 30 vadošos balonu pilotus no tuvākām un tālākām zemēm. Viņu vidū būs arī izcilais gaisa balonu pilots Leonīds Tjuhtajevs, kurš pērn janvārī, pārlidojot pāri Klusajam okeānam, uzstādīja divus jaunus pasaules rekordus. «Tas ir mans līdz šim smagākais, izaicinājumiem bagātākais un bīstamākais gaisa kuģotāja sasniegums, kas vienlaikus atnesa divus pasaules rekordus: ilgākais [160 stundu], kā arī attālumā garākais lidojums [10 710 km] ar gaisa balonu. Tas bija nopietns un smags darbs, ļoti sarežģīts pārbaudījums gan fiziski, gan arī emocionāli. Tāpēc ar prieku piekritu uzaicinājumam piedalīties sajūtu ziņā daudz vieglākā, pozitīvām emocijām bagātākā un savā ziņā arī jautrākā Ginesa rekorda kaldināšanā Latvijā. Mīlestība ir lieliskas, pat pašas lieliskākās jūtas! Ja, sludinot mīlestību, pussimts pāru gatavi precēties gaisa balonā Svētā Valentīna dienā, es noteikti vēlos tajā piedalīties!» atzīst izcilais gaisa kuģotājs.

Starp citu, festivālā piedalīsies izmēru un formas ziņā neparasti gaisa baloni. Piemēram, sirds formas gaisa balons, kāds iepriekš Latvijas debesīs vēl nav lidojis.