Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Izklaide

9.janvāra jubilāre: dziedātāja Aminata Savadogo

JAUNS HOBIJS. «Ir jādara tas, kas attiecīgajā sezonā ir aktuāli, piemēram, ziemā ir jāslēpo vai jābrauc uz kalniem, vasarā ir jāspēlē volejbols un tamlīdzīgi. Otrdien biju Riekstukalnā, taču neteiksim, ka šis brauciens bija baigi veiksmīgais – es visu laiku kritu. Taču tāpat laiku pavadīju ļoti labi.» Šis Aminatai ir jauns hobijs, uz kalna viņa braucot tikai otro gadu. «Es visu laiku gribēju ar to nodarboties, bet pērn ziemā beidzot sāku.» © Personīgais arhīvs

Šodien dzimšanas dienu atzīmē dziedātāja Aminata Savadogo, kurai latvieši joprojām ir pateicīgi par sekmīgo uzstāšanos Eirovīzijā – beidzot par mūsējiem nenācās sarkt. Meitenei apritēs 23.

Dzimšanas dienu svinētāji dalās trīs kategorijās: vieni, kuri sarīko teju vai gadsimta pasākumu kādā smalkā vietā; otri, kuri to ģimenes un/vai draugu lokā nosvin kādā krogā vai mājas apstākļos; trešie, kuri nedara neko. «Es laikam esmu no tiem, kas nedara neko, jo man ir patīkamāk, kad draugi atnāk ciemos tad, ja es viņus neesmu aicinājusi. Es nesaku, ka tādā veidā var izvērtēt, kurš ir tavs īstais draugs, bet ir patīkamāk, ja atceras, ka tev ir dzimšanas diena un tāpat vien atnāk apsveikt,» prāto Aminata. Taču tā jau nebūs, ka potenciālie sveicēji tiks atstāti pie tukšiem galdiem. «Man vienmēr ir kaut kas, ar ko pacienāt. Es it kā gatavojos [dzimšanas dienas svinībām], taču nevienu uz tām oficiāli neaicinu. Kurš atceras, tas atnāk, par visiem prieks.»

Starp citu, šogad pa ilgiem laikiem svinībām būs arī laiks – sestdiena ir brīva. «Man pēdējos četrus gadus sanāca tā, ka dzimšanas dienā iekrita eksāmeni, bet šogad paveicās un to nav – pēdējais eksāmens bija ceturtajā datumā.» Kā zināms, dziedātāja Latvijas Universitātē (LU) skolojas tādā nozarē kā starptautiskās ekonomiskās attiecības – viņa ir ceturtajā kursā, šīm mācībām drīz būs finišs. Nekādas milzu svinības Aminata gan nekad neesot rīkojusi. «Manas dzimšanas dienas vienmēr noritējušas mierīgos toņos, varbūt vienīgi 18 gadu jubileja bija vērienīgāka, to atzīmējām plašākā lokā – īrējām telpas, sanāca daudz viesu. Bet citādi pēdējos gados kaut kā mierīgi «pārdzīvoju» svinības,» atceras dziedātāja. Par atmiņā paliekošāko dāvanu Aminata sauc vectēva iedāvināto sintezatoru – viņa tolaik mācījusies 10. klasē. «Tās būtībā bija manas pirmās klavierītes, tas bija negaidīts un ļoti patīkams pārsteigums. Ja nemaldos, viņš to sintezatoru dabūja darbā, bet vienalga man tas bija ļoti vērtīgi.» Lai gan vectēvs nav bijis saistīts ar mūziku, viņš vienmēr mazmeitu atbalstījis un iedvesmojis. «Viņš no mūzikas instrumentiem it kā neko nesaprot, ar mūzikas pasauli nav saistīts, taču kolēģis ir bijušais mūziķis, tas palīdzējis ar padomu. Tas tiešām bija negaidīti, ka vectēvs uzdāvināja ko tādu,» ar cieņu saka Aminata.

Ar ziemu viņa sadzīvo gluži labi, turklāt pērn ieviesusi sev tādu hobiju kā kalnu slēpošana. «Es nepārdzīvoju par to, ka mana dzimšanas diena iekrīt ziemā. Man patīk sava horoskopu zīme – Mežāzis. Ir ziema, un ir labi, jebkurā gadalaikā var atrast kaut ko patīkamu. Protams, ja būtu vasara varētu sarīkot kādu pikniku, bet visur ir savi plusi, piemēram, ziemā var nosvinēt daudz mājīgāk.» Ja runā par radošo darbību, jāteic, ka pērn Aminata laida klajā ļoti spēcīgu singlu Bridges, drīz būs arī citas novitātes. «Pagaidām nekā jauna nav, taču viss notiek, viss ir procesā, un burtiski šajās dienās tapa arī kaut kas jauns, taču vairāk neko neteikšu, par to runāšu tikai tad, kad tas būs. Man vairāk patīk runāt par lietām, kas jau ir notikušas, kuras es varu atrādīt.».