Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Adele - "25"

© publicitātes

Britu popmūzikas sensācija Adele laikam līdz pat mūža beigām varētu neko nedarīt un pelnīt tikai ar saviem diviem pirmajiem albumiem „19” (2008) un „21” (2011), veiksmīgajiem singliem (šķiet, pietiktu arī ar vienu kārtējās „bondiādes” hitu „Skyfall”), kā arī reizēm savam priekam sniegt kādu koncertiņu.

Pērn, piemēram, Adele visu uzmanību veltīja savam dēlam un muzikālajā frontē tikpat kā neko nedarīja, bet vienalga pamanījās gada laikā nopelnīt 26 miljonus dolāru. Taču kāds gan tur pārsteigums, ja „19” pārdošanas dati ir septiņi miljoni kopiju, bet „21” komerciālie rādītāji ir vienkārši biedējoši – pasaulē pārdoti 30 (!) miljoni albuma kopiju. Neko nedarīt gan Adele nav vēlējusies, tāpēc klausītājiem tagad var likt priekšā dziedātājas trešo studijas ripuli. Par Adeles ietekmi mūzikas tirgū liecina kaut vai tas, ka, uzzinot par „25” izdošanas datumu (20. novembris), tādi komercprodukti kā „One Direction”, „5 Seconnds Of Summer” un Džastins Bībers steidza pārbīdīt savu ripuļu izdošanas termiņus, lai tikai uz šaurās topu laipas nesaskrietos ar Adeli. Savukārt dažādi mūzikas izdevumi steidza apkopot rekordus, ko sasniedzis „25”. Apvienotajā Karalistē disks jau pirmajā dienā sasniedza pārdoto 300 000 kopiju atzīmi, zaudējot tikai „Oasis” albumam „Be Here Now” (424 000), bet tas tika izdots 1997. gadā, kad CD tirgus vēl elpoja pilnu krūti. No okeāna otra krasta pienāca ziņas, ka štatos trīs dienu laikā izpārdoti 2,43 miljoni albumu kopiju, tādejādi tika pārspēts senais „N’Sync” albuma „No Strings Attached” rekords – 2,41 miljoni kopiju, taču nedēļas laikā. Arī kritiķu atsauksmes albumam ir gana labvēlīgas.

PAR. Jau pats pirmais albuma singls „Hello” ir labā nozīmē šokējošs – Adele demonstrē savas balss dotības visā krāšņumā. Tieši ar balsi viņa arī paņem klausītājus, te producentu darbam nav tik izšķirošanas nozīmes, lai gan tāda, protams, ir. Adele ar balsi vien spēj piešķirt dziesmai attiecīgo noskaņu, nav nepieciešams pat ieklausīties tekstos, lai saprastu konkrētā gabala tematisko ievirzi. Bez „Hello” par hitu droši vien izvirzīsies arī „I Miss You”, taču tikpat labi tie varētu būt arī stilīgie „River Lea” vai/un „Send My Love (To Your New Lover)”, bet varbūt skaistie lēnie gabali „When We Werw Young”, „Remedy” un „Million Years Ago”, varbūt vēl kāda cita dziesma. Viss ir iespējams.

PRET. Albuma kopējā noskaņa šķiet nedaudz par skumīgu, bet droši vien tā arī vajag. Lai gan kāds maķenīt jestrāks gabals par nāvi nenāktu.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.