Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Uzņēmējas Kubasovas desmit čivavas

Ilva ar savu uzticamo mīluli. © f64

Ilva Kubasova ir vadošā Latvijas zoopreču tīkla «Zoocentrs» vadītāja. Viņa izaudzinājusi un turpina būt vislabākā mamma savām meitām, sabiedrībā populārajām māsām Simonai un Diānai, kā arī ir Ogres kinoloģiskā kluba priekšsēdētāja, suņu audzētavas īpašniece un desmit čivavas šķirnes sunīšu saimniece. Ilvā mājo neaprakstāma enerģija, kuru caurstrāvo dzīvesprieks un elegance, bet tam visam pāri – neizmērojama mīlestība pret dzīvniekiem.

Astaiņi ar lielu sirdi un dvēseli

Ilvai Kubasovai kopš bērnības bijuši dzīvnieki. «Kopš sevi atceros, atmiņas periodiski saistās ar kādu mājas mīluli. Man ir bijuši gan kaķi, gan suņi, gan putni, pat bruņrupuči! Nevarēju palikt vienaldzīga pret dzīvniekiem, kurus sastapu uz ielas. Atceros, bērnībā man bija mīlulis – klaiņojošs suns ar izteikti tumšām acīm, es viņu nosaucu par Suju. Viņa nāca ēst vienā un tajā pašā laikā. Es viņu baroju, kad vecāku nebija mājās. Un tad kādu dienu viņa vairs neatnāca. Es ļoti skumu. Lūdzu vecākiem iegādāties manu sapņu suni – kolliju,» stāsta Ilva.

«Toreiz dzīvoju ar domu, ka visas šausmas varu pārvarēt, zinot, ka man būs suns. Jāiet pie zobārsta, no kura ļoti baidījos, ar domu – man būs suns! Skolā bija labi jāmācās, jo vecāki man apsolīja kolliju iegādāties tikai tad, ja būs labas sekmes. Pie sava skaistā kollija tiku pēc divu gadu gaidīšanas. Viņu sauca Torita. Tad arī iepazinu, kas ir suņu klubs, izstādes un kinoloģija. Toreiz sadraudzējos ar cilvēkiem, tikpat trakiem kā es, kuri no visas sirds mīl suņus un ar tiem kopā pavada savu brīvo laiku. Nopietnāk kinoloģijai pievērsos jau pēc ilgāka laika, kad biju izveidojusi savu biznesu, kas arī radās, pateicoties mīlestībai pret dzīvniekiem. Manā ģimenē savulaik bijušas dažādas suņu šķirnes – kollijs, čau-čau, pūdelis un Jorkšīras terjers. Katrs no šiem suņiem bijis īsts ģimenes loceklis,» viņa atminas.

Beidzamajos gados Ilva pievērsusies dekoratīvajai suņu šķirnei – čivava. Viņas ģimenē patlaban dzīvo desmit čivavas sunīšu – dažādu vecumu, dažādu krāsu, bet visi vienā lielā un saticīgā ģimenē. «Mūsmājās ir desmit sunīši ar lielu sirdi un dvēseli – Totti, Leo, Edvards, Oskars, Fidži, Skārleta, Šanele, Tifānija, Keita un Nutella. Katrs no viņiem ir pilnvērtīgs ģimenes loceklis ar savām īpašībām, raksturu un izskatu,» stāsta Ilva. Saprotams, ka ar tādu skaitu suņu reizi pa reizei gadās arī pa kādam kuriozam. «Maniem suņiem ļoti patīk doties kopā ar mani ikdienas gaitās un braukt ar mašīnu. Reiz, aizbraucot uz izstādi, kurā bija pieteikti trīs no viņiem, atverot mašīnu, atklājās, ka līdzi ir atbraukuši pieci suņi, jo divi no viņiem visu ceļu bija noslēpušies un, tikai sasniedzot galamērķi, priecīgi luncinādami astes, izlīda no slēptuves,» smejas Ilva.

Kāpēc tieši šī šķirne tik ļoti savaldzināja Ilvu Kubasovu un viņas ģimeni? «Mazie, dekoratīvie suņi manu sirdi iekaroja ar savu attieksmi pret dzīvi – viņi ir mazi, taču paši to nesaprot, viņi jūtas un attiecīgi arī uzvedas it kā būtu lielāka izmēra suņi. Viņi ir drosmīgi, ļoti mīl savu saimnieku, ir gudri un apķērīgi. Nenoliedzami, viņi ir ērti sava izmēra dēļ. Tāpēc čivavas var ņemt līdzi ceļojumos, ja nav kur tos atstāt.»

Dzīvnieki mēdz kļūt par modes preci

Ilva ir kinoloģe, un kopš 2005. gada kopā ar māsu viņai pieder suņu audzētava «Golden nest». Savukārt 15 gadus viņa ir Ogres kinoloģiskā kluba priekšsēdētāja. Tā kā Ilva ir dekoratīvu suņu audzētāja, viņa zina stāstīt, ka beidzamajos gados mazie sunīši kļuvuši gandrīz vai par modes lietu. «Pieprasījums pēc šķirnēm ik pa laikam mainās, taču dekoratīvās šķirnes pēdējā laikā ir kļuvušas ļoti populāras. Diemžēl tad, kad kāda konkrēta šķirne piedzīvo popularitātes vilni, pašai šķirnei tas neko labu nedod. Drīzāk kaitē. Naudas pelnīšanas nolūkos ir pieprasījums un vajag piedāvājumu. Uzrodas cilvēki, kas konkrētās šķirnes suņus tikai pavairo, neraugoties ne uz ko citu. Viņu rokās suņi pārvēršas par dzemdējamo mašīnu un naudas pelnīšanas veidu. Man no sirds ir žēl šādu dzīvnieku, taču no tā neviens nav pasargāts. Diemžēl ar to cīnīties ir neiespējami, jo arī cilvēki bieži iegādājas suņus bez ciltsrakstiem, jo domā, ka tādējādi ietaupīs naudiņu. Un pieprasījums pēc šāda veida ražošanas tikai pieaug. Nemaz nerunājot par to, ka vairumā gadījumu šie bezdokumentu suņi ne tuvu nav konkrētās šķirnes pārstāvji,» situāciju skaidro Ilva.

No idejas līdz vadošam uzņēmumam

Kubasovu ģimenei pieder vadošais zoopreču tirdzniecības tīkls «Zoocentrs». Ir atvērti arī veikali ārpus Latvijas robežām. Ilva stāsta, ka gandrīz 20 gadu laikā uzņēmums ir ļoti audzis. Par biznesa ideju viņa saka paldies Persijas šķirnes kaķim Cello. «Mūsu ģimenē dzīvoja Persijas kaķis vārdā Cello, ar kuru regulāri devāmies piedalīties izstādēs. Viņam bija nepieciešama specifiska un profesionāla pārtika, un sastapāmies ar problēmu, ka to varēja iegādāties tikai ārzemēs, jo Latvijā nebija piedāvājuma. Tā nu reizēs, kad devāmies ar Cello uz izstādi ārzemēs, iegādājāmies mums nepieciešamās lietas,» atminas Ilva. «Toreiz sākām domāt, ka līdzīga problēma, iespējams, ir arī citiem suņu un kaķu turētājiem. Varbūt ir lietas, kas vajadzīgas dzīvniekiem, bet Latvijā nav nopērkamas? Tā arī dzima ideja par zoopreču veikalu. Pirmo veikaliņu, netālu no mūsu mājām, atvērām Ogrē. Tas bija 1996. gadā. Bodīte atradās pavisam necilā vietā, kur varēja piekļūt tikai kājām un nebija iespējams piebraukt ar auto. Pirmās atskaites rakstījām uz kastēm, jo pilnīgi visu ieguldījām biznesa idejā un ticējām, ka tas, ko darām, ir un būs vajadzīgs arī citiem. Galu galā šo gadu laikā, kopš atvērām pirmo veikaliņu, mums jau ir 46 veikali, veterinārā aptieka, klīnika, kā arī zoopreču vairumtirdzniecība. Uzņēmumā ir nodarbināta visa mūsu ģimene, arī meitas. Gan Diānai, gan Simonai ir savi pienākumi, ar kuriem viņas lieliski tiek galā.»

«Ja cilvēks stāv un krīt par to, ko viņš dara, tas izdodas. Lietai, ko kāds vēlas attīstīt kā biznesu, ir jābūt kā vaļaspriekam. Piemēram, mēs nekad netirgosim kaut ko, ko paši neesam atzinuši par labu esam. Jābūt gatavam ieguldīt sevi darbā simtprocentīgi, vismaz sākuma periodā noteikti. Nebūs tā, ka sešos vakarā varēs aizvērt biroja durvis un par darbu aizmirst. Vēl viena kļūda, ko bieži piedzīvo jaunie uzņēmēji – uzsākot biznesu, viņi domā par to, cik ātri un cik daudz nopelnīs. Es atceros, ka par peļņu kā tādu nebija laika domāt pirmos desmit gadus. Mēs bijām pārņemti ar savu ideju un ar to, ko darām. Priecājāmies, ka virzāmies uz priekšu.»

Ogres suņu izstādes – atpūta visai ģimenei

Jau vairākus gadus, skaistākajā vasaras mēnesī jūlijā Ogres kinoloģiskais klubs divas dienas pēc kārtas rīko suņu izstādes, kur lielā skaitā tiek pārstāvētas visdažādākās suņu šķirnes. Dalībnieki ir ne tikai no Latvijas, bet arī no ārzemēm. Ilva jau 15 gadus ir Ogres kluba priekšsēdētāja, un izstāžu rīkošana un to attīstīšana starp suņu mīlētājiem ir viens no viņas galvenajiem pienākumiem. «Ogres kinoloģiskais klubs ir ar senu vēsturi. Kad sāku vadīt šo klubu, tajā bija tikai dažas suņu šķirnes, bet tagad mums ir vairāk nekā 40 dažādu šķirņu pārstāvji. Sākotnēji izstādes rīkojām tikai vienreiz gadā, bet tagad to darām jau vairākas reizes gadā,» lepojas Ilva. Šogad nacionālā Ogres suņu izstāde notika īpaši skaistā vietā – Doles salā.