Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Vējonim dāvā māla podus, gurķus, sinepes un karikatūru

© F64

Nedēļu pirms Saeimas ārkārtas sēdes, kurā jaunievēlētais Latvijas valsts prezidents Raimonds Vējonis deva svinīgo solījumu, politiskā apvienība «Zaļo un zemnieku savienība» sarīkoja omulīgu atvadu ballīti no sava ilggadējā kolēģa. Ko tik visu Vējonim nesadāvināja!

Politiskās apvienības Pārdaugavas rezidences pagalmā bija bagātīgi klāti galdi. Turklāt viss pašu rokām gatavots – salāti, dārzeņi, grilēta gaļa, asinsdesas un citi našķi.

Raimonda Vējoņa atvadu ballītē sveicēji pat stāvējuši rindā. Ingmārs Līdaka ar kolēģiem no 31l. kabineta uzdāvinājis gurķus, vides žurnāliste Anitra Tooma, kas ir arī politiskās apvienības vecbiedre, uzdāvinājusi sinepes ar medu, Latgales nodaļas biedri – latgaliešu tradicionālos māla podus un vāzes. Savukārt Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks un valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars dāvāja Gata Šļūkas karikatūru, kurā atspoguļots Vējoņa dzīves ritums.

Sarunā ar »Vakara Ziņām« Silenieks atklāj, ka atvadu ballīte ir viņa ideja: «Cilvēki, kas dzīvo reģionos, un arī rīdzinieki Vējoni ikdienā nesatika. Kongress mums ir tikai vienu reizi gadā, kad partijas biedri sanāk kopā. Zinu, ka daudzi vēlējās Vējonim paspiest roku un uzsist uz pleca. Vējonis ievēlēts par prezidentu, aptur darbu partijā, un mēs nevarējām nepateikt viņam – uz redzēšanos. Tādēļ rīkojām neformālu atvadu ballīti, jo mūsu rindās Vējonis nebūs četrus vai pat astoņu gadus.»

Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka ballītē ieradās ar četriem kilogramiem Latvijā audzētu gurķu, ko bija iegādājies Rīgas Centrāltirgū. Pasniedzot Vējonim dāvanā gurķus, Līdakam bijusi simboliska doma: «Kad ķirši paliek sarkani, tos noknābā vārnas. Vismaz man tā dārzā gadās. Kad tomāts paliek sarkans, tas nav tālu no sapūšanas. Gurķis ir unikāls dārzenis, jo nepaliek sarkans un vienmēr ir zaļš. Es ceru, ka Vējoņa kungs nepaliks sarkans un nesapūs, ka vārnas viņu nenoknābās un viņš mūžam paliks zaļš kā gurķis.»

Līdaka teic, ka dārgas dāvanas šoreiz netika dāvinātas: «Tās viņam pasniegs citu valstu vadītāji. Spriežot pēc Bērziņa kunga rēķina, kas viņam būs jānomaksā, lai citu valstu vadoņu dāvanas iegūtu savā īpašumā, summa ir aptuveni 8000 eiro. Es domāju, ka Vējoņa kungs būs astoņus gadus amatā, tad viņam sadāvinās krietni vairāk dārgu pulksteņu, statuetes un greznu mākslinieku gleznas.»