Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Rīgā grāmatas atklāšanā spēlē 15 miljonus vērtu čellu

Jelgavnieks Maksims Beitāns ir talantīgs čellists, kurš atzīts par gada cilvēku mūzikā Šveicē, kur viņš pašlaik dzīvo. Dzejas grāmatas atvēršanas svētkos mūziķis spēlēja 15,6 miljonus eiro vērtu čellu. Pirms atskanēja mūzika, grāmatas autors intriģēja, ka Maksims «spēlēs manu dzeju, bez notīm». Abi esot iepriekš samēģinājuši uzstāšanos vien divas stundas. Mākslinieks pastāstīja, ka viņš spēlēja 1698. gadā radītu, oriģinālu Antonio Stradivari čellu. Pasaulē ir tikai pieci šādi čelli. © f64

Uzaicināt talantīgu un slavenu mūziķi spēlēt 15,6 miljonus eiro vērtu čellu – ar tādu pompu uzņēmējs un nu jau arī dzejnieks Benno Popļanskis atzīmēja sava pirmā dzejoļu krājuma atvēršanas svētkus. Ienākumus no grāmatas tirdzniecības viņš veltīs Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas atbalstam, jo nākamgad ir skolas 70. jubilejas gads, bet Janim Rozentālam svinēsim 150. gadskārtu.

»Vakara Ziņām« autors koķeti attrauca, ka mūza pie viņa lidojot naktī. «Es viņu gaidu katru dienu un nakti. Grāmata tapa gada laikā, un tie ir vienīgie dzejoļi, kas uzrakstīti pa visu mūžu. Es tos tagad saliku kopā vienā krājumā,» viņš sacīja. Dzeju viņš uzdrošinājies parādīt vispirms tuvākajiem cilvēkiem, bet pēc tam, viņu atzinības iedvesmots, esot sasparojies dzejoļu krājuma izdošanai. Par atbalstu «rozentāļiem» komentārs bija paskops: «Lai līdzekļi no grāmatas tiek tiem cilvēkiem, kuriem iedvesma vajadzīga katru dienu, lai viņiem vieglāk radīt.» Atbalsts Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolai notiek sadarbībā ar Pētera Avena fondu. Skolas direktors Jānis Ziņģītis atzina, ka labdarības fonds līdz šim sniedzis finansiālu atbalstu jaunajiem talantiem, ir nodibināts «Izcilības stipendijas» fonds.

Pasākuma saldais ēdiens bija ievērojamā itāļu stīgu meistara Antonio Stradivari radītā čella skaņas, kuras klausoties pat cilvēkam bez absolūtās dzirdes bija skaidrs – instruments ir īpašs. Turklāt redzēt Maksimu Beitānu un klausīties viņa atskaņoto mūziku Latvijā, šķiet, varam reti.

Dzejoļu krājumu ilustrēja talantīgā jaunā māksliniece Paula Zariņa. Arī par viņas atrašanu Benno Popļanskim bija stāsts, kas gan vairāk atgādināja leģendu. Viņš esot meklējis mākslinieku un apskatījis visu Latvijas mākslinieku internetā pieejamos darbus. Neviens neiepaticies, līdz ieraudzījis Paulas Zariņas gleznas. Pēc tam uzzinājis, ka viņa ir Kaspara Zariņa meita. «Viss skaidrs, Kaspara telefons man bija jau 15 gadus.»