Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: "Unleashed” - "Dawn Of The Nine”

© publicitātes foto

Kad „death metal” vēl bija tikai bērna autiņos, bija divas spēcīgas nometnes – floridieši un zviedri.

 

Skandināvu priekšējās rindās bija „Dismember”, „Entombed” un „Grave”, bet pussolīti aiz šīm grupām – „Hypocrisy” un „Unleashed”. Pēdējos uz grupas „Nihilist” atliekām 1989. gadā savāca vokālists/basģitārists Džonijs Hedlunds (starp citu, otra šīs grupas mūziķu daļa izveidoja „Entombed”), kurš joprojām stūrē šo kolektīvu un dara to visnotaļ sekmīgi – vai citādāk viņiem būtu sanācis izdot jau 12 (!) studijas albumus!

Neskatoties uz logo un „aizdomīgo” Pēra Olofsona radīto diska vāciņu, „Unleashed” nav sātanisti – viņi savos tekstos propagandē vēsturiskās vikingu tēmas, bet uz konkrētā CD vāciņa ir karaļu kapi Upsalā

. Skaņu materiāls rakstīts ģitārista un mūzikas autora Fredrika Folkāra „Chrome Studios” Stokholmā, pats studijas īpašnieks ir arī producents. Šis albums, tāpat kā tā priekštecis „Odolheim” (2012), saņēmis labas atsauksmes specializētajos mūzikas izdevumos, savukārt „Unleashed” sekotāju skaits „facebook” jau pārsniedzis ceturtdaļmiljonu – laikam šiem zviedriem vēl pāragri mest mieru! 

PAR. Apbrīnojamā kārtā Hedlundam & Co izdevies saglabāt skanējuma svaigumu un to pat nepieradināto enerģiju un niknumu, kas bija vērojams 90. gados. Arī stilistiski nav vērojamas nekādas izmaiņas, „Unleashed” fani varēs savā mājas fonotēkā ievietot vēl vienu teicamu šīs blices darbu: zvērīgs vokāls, motorīgas ģitāras un slānošs ritms. Spilgtākais piemērs – „The Bolt Thrower”, taču pašu labāko grupa pietaupījusi albuma beigām, kur meklējama sešas minūtes garā metālhimna „Dawn Of The Nine” un noslēdzošā „Welcome The Son Of Thor”.

PRET. Grupas ziedu laiki bija 90. gadu sākums, ja precīzāk – pirmie divi diski „Where No Life Dwells” (1991) un „Shadows In The Deep” (1992) ar kulta grupas „Venom” hita „Countess Bathory” kaverversiju trumpī. Taču jau šie albumi stilistiski bija vienveidīgi, par jaunāko „Unleashed” produkciju nemaz nerunājot.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.