Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: Aminata atklāj noslēpumu, kā pārsteigs Eiropu

Lūk, šādos krekliņos būs visa Aminatas komanda – par tiem parūpējies horeogrāfs Deniss Tumakovs. «Yolo» jeb «You Only Live Once» (tu dzīvo tikai vienreiz) – tāda ir šī saukļa jēga. © f64

Latvijas pārstāve starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Aminata Savadogo (22) jau ieradusies konkursa norises vietā Vīnē. No Latvijas uz turieni devās delegācija desmit cilvēku sastāvā, diemžēl ar stila jautājumiem jaunajai dziedātājai nāksies tikt galā pašai.  

Par stilu atbildēs pati, priekšnesumu radīs profesionāļi

Pirms Aminatas došanās uz Vīni daudzi cerēja ieraudzīt tērpu, ar kuru viņa uzstāsies starptautiskajā konkursā, taču tas tikšot turēts noslēpumā līdz pat mēģinājumu dienām. Zināms tikai, ka tērpu veidojusi modes dizainere Līga Banga ar savām asistentēm Inesi Valciņu un Gundu Zvirbuli, taču uz Austrijas galvaspilsētu viņas nedodas.

Uz »Vakara Ziņu« vaicājumu, kurš Aminatai Vīnē palīdzēs ar frizūras sakārtošanu, manikīru un tamlīdzīgām lietām, dziedātāja tikai paraustīja plecus: «Laikam ar to visu cīnīšos pati. Nē, uz lielo finālu droši vien būs grimētāji un frizieri, bet ikdienā, domāju, pati tikšu ar to galā.» Kopā ar Aminatu uz Austriju devušās arī fona vokālistes Līva Zariņa, Anna Zankovska un Katrīna Vīgante, dziesmas «Love Injected» producents Kaspars Ansons un horeogrāfs Deniss Tumakovs, kurš palīdzēs iejusties uz lielās skatuves. Austrijā delegācijai pievienosies «Rockart Design» mākslinieciskā vadītāja Nikolīne Refsinga, kura ir Aminatas Eirovīzijas priekšnesuma vizuālā noformējuma un koncepta veidotāja. Viņa ir īpaši specializējusies vizuālā koncepta radīšanā dažādiem šoviem un mūziķu priekšnesumiem, tostarp sadarbojusies ar tādām zvaigznēm kā Eimija Vainhausa, «One Direction», «Coldplay», «Kings Of Leon», Kailija Minoga, «Snow Patrol», «Take That», Rianna un citiem.

Lasīs grāmatu, klausīsies mūziku

Nekādu speciālo rituālu pirms kāpšanas uz skatuves vai talismanu Aminatai nav. «Es neticu talismaniem. Varbūt tāpēc, ka, ja kādreiz šo talismanu aizmirsīsi, tad uzreiz būs milzīgs uztraukums. Es ticu, ka viss, kas man ir vajadzīgs, jau ir ar mani – galvā. Mans talismans vienmēr ir ar mani (pamet acis uz augšu), nevienu citu man nevajag,» »Vakara Ziņām« teica dziedātāja. Līdzi būs «iPod» mūzikas klausīšanās nolūkiem (šobrīd topā esot D’Angelo un citi «neo-soul» mākslinieki) un grāmata. Pašlaik lasu M. Skota Peka «Ceļš, kuru izvēlēties». Starp citu, man patīk lidostās lasīt. Kad tagad braucu uz Londonu un Amsterdamu, arī lidostās izlasīju grāmatu – baigi labi! Arī tagad lasīšu, tas nomierina.»

Par savu ceļojuma čemodāna saturu pirms izlidošanas Aminata vēl nebija īsti droša – visticamāk, tajā tiks ielikts sporta tērps, lai varētu Vīnes ielās nodarboties ar sportiskām aktivitātēm. Kopā ar konkursa kleitu gan tam «uzturēties» nenāksies. «Par to jau Latvijas Televīzija parūpējās – būs man speciāls čemodāns kleitai un visiem skatuves tērpiem, bet ikdienas drēbēm un citām mantām būs atsevišķs koferis,» tā Aminata.

Bez mūziķes gēniem

Aminata ir dzimusi Rīgā (9. janvārī meitenei palika 22 gadi), viņas māte ir latviete, bet tēvs – no relatīvi nelielās valsts Burkinafaso Āfrikas rietumos (nelielās pēc Āfrikas mērogiem, – tajā mitinās ap 15 miljoniem iedzīvotāju). Savu tēvu viņa ir satikusi, bet daudzskaitlīgo radu saimi Āfrikā gan ne – šajā kontinentā pabūt vēl nav sanācis. «Nezinu, kā tas realizēsies, taču no radu puses bija tāds piedāvājums, ka varbūt šogad varētu uz turieni aizbraukt. Skatīšos, kā sanāks,» »Vakara Ziņām« atzina Aminata.

Viņa dzied kopš 13 gadu vecuma, ir absolvējusi Bolderājas mūzikas un mākslas skolas flautas klasi. Pirmās redzamākās aktivitātes bija 15 gadu vecumā, kad Aminata piedalījās raidījumā «Krodziņā pie Paula», bet vēl pēc diviem gadiem viņas vārds lasāms arī «Muzikālās bankas» dalībnieku sarakstos. Par vienu no saviem iedvesmotājiem jeb mentoriem Aminata dēvē Jāni Stībeli, pie kura viņa bija fona vokāliste – dziedātāja 2010. gada koncerttūres, kā arī albumu «Diapozitīvi» un «Summer City» ieraksta laikā. Otrs mentors, protams, ir Dons, kurš pēc uzvaras šovā «Jaunā Talantu fabrika» (2013) dziedātāju iedrošināja ierakstīt savu kompozīciju. Jāpiebilst, ka Aminata ar labiem panākumiem Eirovīzijas nacionālajā atlasē startēja arī pērn – dziesma «I Can Breathe» ierindojās piektajā vietā, turklāt žūrijas vērtējumā tā bija pat trešā. Interesanti, ka meitenei dziedāšana nav gēnos – viņas radu saimē neesot mūziķu. «Nezinu, kā man tā ir sanācis kļūt par dziedātāju,» brīnās pati Aminata. «Neviens ģimenē nav mūziķis, neviens nav dziedātājs – ja kāds arī mēģina dziedāt, tad dara to diezgan šķībi,» viņa pasmejas.