Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

MODE: Habitus Baltija svin 15 gadus

IVETA VILNE, Latvijas Mākslas akadēmija, kolekcija – Flicker. «Tas ir stāsts par mirkļiem, kas līdzīgi kā ņirbošs ekrāns maina savu intensitāti, tāpat kā mūsu dzīves mirkļi, kas glabājas atmiņā, maina savu prioritāti. Par mirkļiem, ko redzam, jūtam, iepazīstam, aizmirstam un atkal atceramies. Nepārtraukta kustība. Projekta iedvesmas avots ir savstarpēji nesaistītu lietu un notikumu rezultāts. Iedvesma ir smelta no tā, ko redzu, dzirdu un jūtu, – tā ir ķieģeļu kaudze Daugavpilī, bloku mājas Imantā... Mēģinu ieraudzīt neredzamo, sajust nesajūtamo.» © Publicitātes foto

Piektdien Ķīpsalā jau 15. reizi notiks viens no nozīmīgākajiem modes pasākumiem Baltijā – jauno modes mākslinieku konkurss Habitus Baltija, kas ik gadu pulcē jaunos modes māksliniekus no visas pasaules.

Jauno modes dizaineru konkurss Habitus Baltija, ko rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT1 sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju, ir kļuvis par nozīmīgu atspēriena punktu tālākā karjerā daudziem jaunajiem modes dizaineriem. Tāds arī ir šī konkursa mērķis – atklāt jaunus talantus, atbalstīt jaunos modes māksliniekus un sniegt iespēju bagātināt pieredzi, veicinot ideju un zināšanu apmaiņu starp jauniem un pieredzējušiem modes māksliniekiem, nozares profesionāļiem, augstskolām un uzņēmējiem.

Daudzi šobrīd pazīstami dizaineri, kuri jau ieņem stabilu vietu modes pasaulē, savu karjeru sākuši tieši Ķīpsalā. Tās ir tērpu dizaineres Anita Altmane, Diāna Liepniece, Indra Miklāva, Agnese Narņicka, Sabīne Oga, Agnese Oleskāne, Londonā strādājošā modes māksliniece un stiliste Elīna Šņore, Inga Tauriņa, kā arī modes mākslinieki Artis Štamgūts un Reinis Ratnieks.

44 kolekcijas no 10 valstīm

Konkursam pieteikto kolekciju oriģinalitāti, izstrādājumu kvalitāti un stilu ik gadu vērtē starptautiska žūrija – modes nozares profesionāļi, modes eksperti un modes augstskolu mācību spēki. Šogad Habitus Baltija žūrijas priekšsēdētājas gods uzticēts zīmola H&M radošajai konsultantei un ilggadējai galvenajai dizainerei Margarētai van den Bosai no Zviedrijas. Viņai līdzās žūrijā strādās ESMOD Paris pārstāve Emanuēla Bresone no Francijas, modes un dizaina akadēmijas profesore Klaudija Ārende (AMD) no Vācijas, profesors Džovanni Otonello (IED Group) no Itālijas, Habitus Baltija 2011 uzvarētājs Leors Gofmans no Baltkrievijas, VALD Agency starptautiskā modes pārdošanas eksperte Annika Vītola no Dānijas. No Latvijas žūrijas sastāvā strādās Baltijas Modes federācijas prezidente Elena Strahova, modes žurnāliste Anita Sedliņa, stiliste Olga Kolotova, modes fotogrāfs Oļegs Zernovs un modes dizainere Indra Miklāva.

«Šis ir īpašs gads, jo konkurss Habitus Baltija svin 15 gadu jubileju,» norāda Habitus Baltija projekta vadītāja Sanita Blomniece, akcentējot, ka šogad īpaša uzmanība tiks pievērsta nevis dalībnieku kvantitātei, bet tērpu kolekciju kvalitātei. Un šogad konkursā savas tērpu kolekcijas demonstrēs 44 jaunie modes mākslinieki no 10 valstīm.

Septiņi plus četri

Latviju individuālajā konkursā pārstāvēs septiņi jaunie modes mākslinieki: Iveta Vilne ar kolekciju Flicker, Marika Džule ar kolekciju Persiks (PEACH), Eva Borherte ar kolekciju Kvarcs un Sandra Feldberga ar kolekciju lack of luck no Latvijas Mākslas akadēmijas, Inta Ozanika ar kolekciju Gaidot vasaru no Baltijas Starptautiskās akadēmijas, Liene Petrovica ar vīriešu tērpu kolekciju Atbalss (Echo) un Kims Jevdasejevs ar kolekciju Maldināts prāts (Animus decipi) no Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolas.

Kopš 2009. gada konkursā

Habitus Baltija līdzās individuālajam vērtējumam tiek noteikta arī labākā skola, kas sagatavo jaunos tērpu māksliniekus. Un skolu konkursā, kur šogad sacentīsies rekordliels skolu skaits – 14 skolas no 10 valstīm, Latviju pārstāvēs četras jaunās modes mākslinieces: Santa Aulmane ar kolekciju

UNPACK un Evija Šaitere ar kolekciju The Man Who Ate a Bird, kuras prezentēs Latvijas Mākslas akadēmiju, savukārt Jekaterīna Žiguļiča ar kolekciju Salna pavasarī un Lauma Rimša ar kolekciju Andrejostas nāras (Waternymphs of the port) aizstāvēs Rīgas Tehniskās universitātes godu.

Grand prix ieguvējs un Labākā skola balvā iegūs Habitus Baltija statueti, ko veidojis metālmākslinieks Māris Šustiņš. Habitus Baltija 2015 uzvarētājs saņems arī naudas balvu 500 eiro apmērā no Renault Latvija un iespēju mācīties prestižās starptautiskās modes augstskolas ESMOD vasaras kursos Parīzē. Bet konkursa laureāti un arī atsevišķi konkursa dalībnieki balvās saņems iespēju piedalīties dažādos prestižos starptautiskos konkursos, izstādēs un modes šovos, tostarp Krakovas modes nedēļā, modes dizaineru konkursā Meļņica modi Minskā, starptautiskajā jauno modes mākslinieku konkursā Russian Silhouette Maskavā, starptautisko jauno dizaineru konkursā Plyos on Volga. Linen Palette Ivanovas apgabalā Krievijā, modes šovā ERKI Tallinā.

Tekstila industrijas sasniegumi

Vienlaikus ar Habitus Baltija 2015 Ķīpsalā jau no rītdienas līdz 18. aprīlim notiks nozīmīgākais tekstilnozares pasākums Baltijas valstīs – starptautiskā tekstila industrijas izstāde Baltic Fashion & Textile RIGA 2015, kas vienkopus pulcēs ne tikai dizainerus, bet arī ražotājus un tirgotājus no vairāk nekā 15 valstīm.

Līdzīgi kā citus gadus, arī šoreiz netrūks inovāciju: Latvijas ražotāji un zinātnieki savu veikumu prezentēs Latvijas Tehnoloģiskā centra un Eiropas Biznesa atbalsta tīkla Latvijā organizētajā Inovācijas stendā; ZIG ZAG Factory prezentēs eikalipta auduma gultasveļu, Bogema Lingerie – inovatīvu apakšveļu topošajām un jaunajām māmiņām, Eco Fabrika – dizaina skolas formas; bet uzņēmums O3 iepazīstinās ar ozona tehnoloģijām, kas īpaši piemērotas darbam tekstila ražotnēs, kā arī tekstilmateriālu apstrādei.

HABITUS BALTIJA 2015

Piektdiena, 17. aprīlis

• 11.00 – atklāšanas ceremonija

• 11.30 – skolu dalībnieku modes skates

• 15.00 – individuālo dalībnieku skates

• 17.00 – apbalvošanas ceremonija