Pirmdiena, 13.maijs

redeem Ira, Iraīda, Irēna, Irina

arrow_right_alt Izklaide

Rīgā notiks 27. Eiropas kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija

© splendidpalace.lv

Gada nogalē Rīga kļūs par grandioza Eiropas kino notikuma norises vietu. Piedaloties pasaules mēroga kino režisoriem, aktieriem, producentiem, scenāriju autoriem un starptautisko mediju pārstāvjiem, pirmoreiz Rīgā notiks Eiropas kino gada kulminācijas pasākums – 27. Eiropas kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija. Unikāla iespēja ne tikai izbaudīt un novērtēt patiesi kvalitatīvu kino, bet kļūt par šā notikuma aculieciniekiem.

Gods un atbildība

«Milzīgs gods un liela atbildība, ko apzinoties pat noreibst galva,» gaidot nozīmīgos notikumus, saka kinokritiķe un kinoteātra Splendid Palace kuratore Daira Āboliņa. Ne velti, jo Eiropas kinoakadēmija (EFA) ir nozīmīgākā kino institūcija Eiropā, kas dibināta kā kino «trieciens» Eiropas kino izplatīšanai un tās pasniegtie apbalvojumi – alternatīva ASV Kinoakadēmijas Oskara balvai. Svinīgā apbalvošanas ceremonija notiks 13. decembrī, un to no Latvijas Nacionālās operas vienlaikus translēs gan Latvijas televīzija, gan vairāk nekā 35 valstu nacionālās televīzijas. Ceremonijas tiešraidi svinīgā gaisotnē varēs vērot arī kinoteātrī Splendid Palace. Savukārt dienu iepriekš kinoteātrī Splendid Palace notiks vēl kāds unikāls pasākums – EFA īpašais kino seanss, kas veltīts zvaigznei – kino personībai, kurai šogad tiks piešķirta goda balva par mūža ieguldījumu Eiropas kino mākslā.

Kopumā apbalvošanai izvirzītas 50 filmas. Vērtētāju vidū ir arī leģendārais latviešu režisors un operators, Eiropas kinoakadēmijas biedrs Ivars Seleckis. Vienīgais Latvijā, kura radošajā kontā ir visas trīs pasaulē nozīmīgākās dokumentālistu balvas – Eiropas kinoakadēmijas balva Fēlikss, Jorisa Īvensa un Roberta Flaerti balva. Fēliksu I. Seleckis saņēma par filmu Šķērsiela pirms 25 gadiem. Šogad viņš kopā ar dzīvesbiedri montāžisti Maiju Selecku Lielā Kristapa noslēguma ceremonijā iegūs apbalvojumu par mūža ieguldījumu Latvijas kino. Atminoties EFA apbalvošanas ceremoniju 1990. gadā Glāzgovā, viņš pasmaida: «Toreiz viss notika ļoti vienkārši, ātri un sirsnīgi – mazā zālē, bez priekšnesumiem un uzrunām. Sajūta bija ikdienišķa, ko nevar salīdzināt ar šodienas grandiozajiem pasākumiem.»

Tiesa, spožuma netrūks. Vai gan var būt citādi, ja vienuviet pulcējas kinoindustrijas profesionāļi, kino leģendas, aktieri, režisori, producenti un citi ietekmīgi ļaudis. «Tā ir vienreizēja iespēja klātienē sastapt sasniegumiem bagātus un harismātiskus cilvēkus,» teic SIA Rīgas nami valdes priekšsēdētāja Vineta Verika.

Iespēja nokļūt starp zvaigznēm

Kas gan būtu svētki bez dāvanām un īpašiem pārsteigumiem. Splendid Palace šoruden izsludina īpašu akciju – Eiropas kino biļete. Iegādājoties īpaši marķētas biļetes (gan kasēs, gan internetā) un līdz 30. novembrim noskatoties trīs Eiropas kino filmas, ikvienam skatītājam ir iespēja piedalīties loterijā un laimēt ielūgumu uz vienu no EFA kulminācijas pasākumiem – īpašo kino seansu 12. decembrī Splendid Palace ar goda viesa – Eiropas kinoakadēmijas balvas par mūža ieguldījumu Eiropas kino mākslā saņēmēja – piedalīšanos. Sakrātās biļetes jāieliek aploksnē, jāuzraksta savs vārds, uzvārds, epasts un tālrunis un jāatstāj īpašā kastē Splendid Palace, Elizabetes ielā 61, foajē.

Eiropas kino biļetei ir pazemināta cena – četri eiro (senioriem, skolēniem un studentiem – 3,50 eiro). Akcijā piedalās arī tās biļetes, kas iegādātas uz studentu un senioru īpašajiem seansiem. Vairāk informācijas par loterijas noteikumiem iespējams iegūt, apmeklējot interneta vietni www.splendidpalace.lv

Jāpiebilst, ka ar to dāvanu klāsts nav izsmelts. Šo sezonu Splendid Palace sāk ar modernāko tehnisko aprīkojumu – DCP jeb digitalizēto kino. Pagaidām jaunā tehnika uzstādīta lielajā zālē, bet no novembra tādas pašas iespējas būs arī mazajā zālē. Līdztekus tiks saglabāta arī klasiskā 35 mm projekcija un pārējie formāti.

Īpaši stāsti

Ar ko pēdējos gados izceļas Eiropas kino un kas tam raksturīgs? Pēc D. Āboliņas domām – ar rokrakstu. «Labs Eiropas kino nozīmē labu stāstu un profesionālu, kvalitatīvu darbu. Ja runājam par pēdējiem gadiem, top skaidrs, ka Eiropa interesējas par maziem, gudriem, emocionāliem un nacionāliem stāstiem, kas ir saprotami arī citās valstīs. Tas nav vienkāršs uzdevums,» spriež kinokritiķe.

Vienkārši nav arī šādu filmu aizvest līdz skatītājiem. Baltijā lielākā Eiropas filmu izplatītāja AOne Films Baltic direktore Ģiedre Krikščūnaite vaļsirdīgi atzīst, ka risks ir vienmēr, jo sevišķi Latvijā. Iemesls? Mākslas kino mūsu valstī būtībā centrēts tikai vienā pilsētā – Rīgā un praktiski vienā kinoteātrī. Tomēr vienmēr ir svarīgi domāt par kino kultūras aspektu un to, kādu vēstījumu katra filma nes un kādus emocionālus nospiedumus un pārdzīvojumus tā atstāj cilvēkos. Eiropas kino to dara spēcīgi un pa īstam.