Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide

Izaudzē 9 kilogramus smagu burkānu

© scanpix

Iestājoties rudenim, daudzviet notiek tradicionālie lauksaimnieku gadatirgi, kuru laikā zemnieki lepojas ar izaudzēto ražu. Mērīšanās ar milzu ķirbjiem parasti notiek neilgi pirms Helovīna svētkiem, taču Ginesa rekordu grāmatas pārstāvjiem jau tagad ir darba pilnas rokas, jo viņi saņēmuši vairākus izsaukumus, lai reģistrētu rekordlielus dārzeņus.

Vārda tiešā nozīmē visražīgākais šajā ziņā ir bijis gadskārtējais Herogeitas festivāls Lielbritānijā, kura laikā pieteikti vairāki potenciālie rekordisti. Piemēram, Notingemšīras fermerim Pīteram Gleizbrūkam izdevies izaudzēt 9,07 kilogramus smagu burkānu, un viņš ir pārliecināts, ka tas ir jauns pasaules rekords. Ne mazāk iespaidīgs ir Tonija Glovera dārzā Dērbišīrā izaugušais sīpols, kas sver 8,58 kilogramus. Glovers skaidrojis, ka viņam jau agrāk izdevies izaudzēt prāvus sīpolus, kuru garša nebūt neatšķiras no ierasto sīpolu garšas. Savukārt Češīras iedzīvotājam Džonam Hollinreikam nācies izmantot ķerru, lai pa gadatirgus teritoriju pārvietotu paša audzēto gigantisko kāpostu – tā svars sasniedz 42,8 kilogramus. Gadatirgū bijuši aplūkojami arī milzīgi kabači un gurķi, tomēr rekordus šajā ziņā nav izdevies pārsniegt.

No britiem cenšas neatpalikt arī amerikāņu fermeri. Minesotas iedzīvotājs Dens Makkojs ļoti cer, ka jau nākamgad ieraudzīs savu vārdu Ginesa rekordu grāmatā, jo viņš izaudzējis 3,8 kilogramus smagu tomātu. Jāpiebilst, ka iepriekšējais rekordists, kas svēra 3,5 kilogramus, tika izaudzēts tālajā 1986. gadā. Ginesa rekordu grāmatas pārstāvji jau reģistrējuši Makkoja ražu, taču paziņojuši, ka nogaidīs līdz 1. novembrim – ja nu kāds piesaka vēl prāvāku tomātu.