Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Horoskopi

TARO. Astroloģija kāršu kavā

© Pexels

Šobrīd Latvijā daudzas dāmas iesmej: «Tev rokassomiņā nav taro kāršu? Nu nevar būt!?» Šī zīlēšana vai, pareizāk sakot, šis veids, kā caur kārtīm sarunāties ar kosmiskām enerģijām, ir ļoti populārs. Daudzas senās zināšanas ir savstarpēji saistītas, tostarp arīdzan taro ar astroloģiju, kaut arī tās ir divas pilnīgi atšķirīgas lietas.

UZZIŅAI

Taro ir sena zināšanu sistēma, kura gadsimtu gaitā tika mācīta mistikas skolās. Kāršu attēlos paslēpta ezoteriska, kā arī slepenu zinību simbolika. Kavas sastāv no vecajiem arkāniem (22 kārtis) un jaunajiem arkāniem (56 kārtis), kas savukārt veido četras grupas - zobenus, zižļus, kausus un monētas.

Tota grāmata uz zelta plāksnēm

Informācija par taro rašanos ir atšķirīga un arī pretrunīga.

Pastāv versija, ka taro kārtis parādījušās XV gadsimtā Ziemeļitālijā. Bet atsevišķos avotos rodamas ziņas, ka kārtis sākotnēji bijusi Tota (rakstības, skaitīšanas un gudrības dievs ēģiptiešu mitoloģijā) grāmata, kas hieroglifu veidā uzrakstīta uz 78 zelta plāksnēm. XVIII gadsimta franču okultists Eteila esot izpētījis, ka šī ir vienīgā grāmata, kas izglābta no halifa Omāra dusmām, kad viņš nopostījis Aleksandrijas bibliotēku.

Taro izplatīšanās Francijā savukārt tiek piedēvēta māksliniekam Žakmjenam Grigonjē, kurš saņēmis no karaliskā mantziņa 50 sū par trijām daudzkrāsainām kāršu kavām, kuras tika izveidotas plānprātīgā karaļa Kārļa Sestā (1380-1422) izklaidei.

Zelta ausmas ordenis un rozenkreicieši

Sākotnēji tā bija vienkārši izklaide, bet XIX gadsimtā sākās okultisma uzvaras gājiens un taro kāršu sistēma tika sasaistīta arī ar astroloģiju. Par celmlauzi šajā jomā tiek uzskatīts Zelta ausmas ordenis, kuru XIX gadsimta otrajā pusē Anglijā izveidoja rozenkreicieši jeb Rozes un krusta ordeņa pārstāvji.

Viena no populārākajām, ar ko parasti sāk mācīties iesācēji, ir tā dēvētā Raidera-Vaita kava. Arturs Eduards Vaits XIX un XX gadsimta mijā bija pazīstams britu ezoteriķis, okultists un masons, arī rakstnieks. Taču vairāk viņa vārds mūsdienās saistās ar minētās kāršu kavas izveidi.

Cits slavenas kāršu kavas radītājs ir Vaita laikabiedrs Alisters Kroulijs, kurš arī aizrāvās ar okultismu, taču daudz radikālākā veidā. Viņš tā laika Anglijā pazīstams arī kā sātanists, kuram pašam tika sevi dēvēt par Zvēru 666. No viņa iespaidojušies gan scientoloģijas pamatlicējs Rons Habards, gan Džeralds Gārdners, kurš izstrādājis neopagānisko Vikkas («Wicca») reliģiju jeb raganu maģiju. Kroulija formulētās Telemas filozofijas pamatlikums «Dari, ko vien vēlies» kļuva par vienu no hipiju lozungiem, par viņu esot jūsmojuši gan pazīstami popkultūras pārstāvji, gan slepkavnieks Čārlzs Mensons un viņa «ģimene».

Kroulijs radīja Tota taro kavu, kas būtiski atšķiras no Raidera-Vaita klasikas.

Māksliniece - mācekle

Māksliniece eģiptoloģe Frīda Harisa kļuva par Kroulija mācekli un šo kavu zīmēja gadus piecus. «Tota grāmata» tika izdota 1944. gadā, trīs gadus pirms Kroulija nāves, un tajā viņš smalki aprakstīja visas 78 nākotnes pareģošanai paredzētās kārtis, taču to komplekts pirmo reizi pārdošanā parādījās tikai 1969. gadā, kad grāmata piedzīvoja atkārtotu izdevumu. Tas notika hipiju jeb puķu bērnu kustības lielākā uzplaukuma laikā.

Kāršu kava ietver alķīmiķu, kabalas un astroloģijas simbolus.

Zodiaks un planētas

Laika gaitā daudzi mākslinieki zīmējuši arvien jaunas un jaunas taro kāršu versijas, turklāt ir cilvēki, kas aizraujas ar šo kāršu kolekcionēšanu. Un - tas nebūt nav lēts prieks, jo kvalitatīvi nodrukāta kava maksā 30-40 eiro, dažkārt pat dārgāk.

Bet atgriežamies pie taro un astroloģijas.

Saglabājot taro sistēmas pamatprincipus, katrs mākslinieks cenšas radīt savu versiju, un daudzās kavās parādās astroloģiskā simbolika - zodiaka zīmes, planētu simboli, stihijas.

Šeit varam nosaukt jau pieminēto Tota taro, kā arī Sapņu taro, Jaunās tūkstošgades taro, Apolona taro, Nakts saules taro, Šiškina astroloģiskās taro, Zodiaka taro, Simbolona taro u.c.

Kurš ir kurš?

Cilvēki ar astroloģijas zināšanām tās var pielikt klāt, tulkojot taro vēstījumus.

Tradicionāli jauno arkānu monētas simbolizē Zemes stihiju, kausi - Ūdens, zižļi - Uguns un zobeni - Gaisa stihiju. (Atsevišķās sistēmās pēdējie apmainījušies vietām; zižļi - Gaiss, zobeni - Uguns.)

Tālāk aplūkosim veco arkānu atbilstību astroloģiskai simbolikai, bet - ne viss ir tieši tā kā astroloģijā. Šeit paliek radošas improvizācijas iespējas. Un ar to taro atšķiras no astroloģijas, kas ir precīza mācība un kādreiz eksistējusi kā vienota zinātne pārī ar astronomiju.

0 vai XXII Āksts

Planētas: Urāns, Merkurs, Neptūns, Plūtons

Zodiaka zīme: Ūdensvīrs

Planēta zīmē: Urāns Ūdensvīrā

Stihija: Gaiss

I Mags

Planētas: Merkurs, Saule, Plūtons

Zodiaka zīme: Lauva

Planēta zīmē: Saule Lauvā

Stihija: Gaiss

II Priesteriene

Planētas: Mēness, Urāns

Zodiaka zīme: Vēzis

Planēta zīmē: Mēness Vēzī

Stihija: Ūdens

III Imperatore

Planētas: Venera, Saturns

Zodiaka zīme: Vērsis

Planēta zīmē: Venera Vērsī

Stihija: Zeme

IV Imperators

Planētas: Jupiters, Marss

Zodiaka zīme: Auns

Planēta zīmē: Jupiters Strēlniekā, Jupiters Mežāzī

Stihija: Uguns

V Priesteris

Planētas: Saule, Jupiters

Zodiaka zīme: Strēlnieks

Planētas zīmēs: Saule Strēlniekā, Jupiters Zivīs

Stihijas: Zeme un Uguns

VI Mīlētāji

Planētas: Venera, Jupiters

Zodiaka zīmes: Dvīņi, Lauva

Planēta zīmē: Venera Vērsī

Stihija: Gaiss

VII Triumfa rati

Planēta: Marss

Zodiaka zīmes: Auns, Vēzis

Planēta zīmē: Marss Aunā

Stihija: Ūdens

VIII Spēks

Planēta: Saule

Zodiaka zīmes: Lauva, Svari

Planēta zīmē: Marss Skorpionā

Stihija: Uguns

IX Vientuļnieks

Planētas: Neptūns

Zodiaka zīmes: Jaunava, Ūdensvīrs

Planētas zīmēs: Saturns Ūdensvīrā, Urāns Mežāzī

Stihijas: Zeme, Gaiss

X Fortūnas rats

Planētas: Jupiters, Saturns

Zodiaka zīme: Svari

Planēta zīmē: Plūtons Skorpionā

Stihija: Uguns

XI Justīcija

Planētas: Jupiters, Marss

Zodiaka zīme: Svari, Jaunava

Planēta zīmē: Saturns Mežāzī, Venera Aunā

Stihija: Gaiss

XII Pakārtais

Planēta: Neptūns

Zodiaka zīmes: Skorpions, Zivis

Planētas zīmēs: Saule Zivīs, Mēness Skorpionā

Stihija: Ūdens

XIII Nāve

Planētas: Saturns, Plūtons

Zodiaka zīmes: Skorpions, Zivis

Planēta zīmē: Plūtons Skorpionā

Stihija: Ūdens

XIV Mērenība

Planētas: Venera

Zodiaka zīme: Vēzis, Strēlnieks

Planētas zīmēs: Venera Jaunavā, Merkurs Jaunavā

Stihija: Uguns

XV Nelabais

Planētas: Plūtons

Zodiaka zīmes: Skorpions, Mežāzis

Planēta zīmē: Plūtons Svaros, Venera Svaros

Stihija: Zeme

XVI Tornis

Planētas: Marss, Urāns, Saturns

Zodiaka zīmes: Auns, Vēzis

Planētas zīmēs: Saturns Aunā, Plūtons Aunā

Stihija: Uguns

XVII Zvaigzne

Planēta: Jupiters

Zodiaka zīmes: Mežāzis, Ūdensvīrs

Planēta zīmē: Neptūns Strēlniekā

Stihijas: Gaiss, Zeme

XVIII Mēness

Planētas: Mēness, Neptūns

Zodiaka zīmes: Vēzis, Skorpions

Planētas zīmēs: Mēness Skorpionā, Mēness Lauvā

Stihija: Ūdens

XIX Saule

Planēta: Saule

Zodiaka zīme: Vērsis

Planēta zīmē: Saule Vēzī

Stihija: Uguns

XX Pastarā tiesa

Planētas: Plūtons, Urāns, Jupiters, Venera

Zodiaka zīmes: Strēlnieks, Ūdensvīrs

Planēta zīmē: Saturns Ūdensvīrā

Stihija: Uguns

XXI Pasaule

Planētas: Saturns, Mēness, Hīrons

Zodiaka zīme: Strēlnieks

Planētas zīmēs: Jupiters Zivīs, Neptūns Zivīs

Stihija: Zeme

__

Paskaidrojums:

Šajā interpretācijā nesakrīt planētas ar stihijām pēc astroloģiskiem principiem, bet te jāļauj vaļa intuīcijai un radošumam. Aplūkosim vienu piemēru no Raidera-Vaita kavas. Piemēram, XVI arkāns Tornis. Planētas: Marss, Urāns, Saturns. Marss grauj un dedzina - kārts attēlā liesmas. Urāns - debesu dievs - sasper torni ar zibeni, bet Saturns ir likteņa lēmējs, kas nes taisnīgu atmaksu. Zodiaka zīmes: Auns, Vēzis. Auns - ātrums, karstums. Planētas zīmēs: Saturns un Plūtons Aunā. Karmas atmaksa nāk ātri un nes pretī iznīcībai. Stihija: Uguns - paspilgtina iepriekš teikto par Marsu un Auna zīmi.

GADA PROGNOŽU KATRE

Šādu taro izlikumu var veidot kā gada vai mēneša prognozi. Pēc astroloģiskiem principiem. Kārts novietojums izskaidro astrokartes konkrētās mājas tendences.

Vidū var arī ielikt vienu vai divas kārtis, kas norāda gada kopējās tendences.

Māju nozīmes astroloģijā:

Debess sfēru sadalot 12 daļās, iegūst 12 astroloģiskās mājas - tie ir horoskopa sektori, kas raksturo 12 realizācijas sfēras.

  1. māja - cilvēka pašizpausmes, konstitūcija, raksturs, personības iezīmes, temperaments.

  2. māja - materiālās intereses, paša īpašums un naudas tēma. Priekšrocības vai zaudējumi caur baudu, izpriecu un mīlas dzīvi.

  3. māja - mācības, prāta spēki, intelekts un saprāts. Brāļi, māsas, kaimiņi.

  4. māja - apstākļi vecāku mājās. Vēlākos gados pārtop par paša ģimenes telti.

  5. māja - radošās un mākslinieciskās izpausmes. Mīlestība, seksuālā dzīve, izpriecas. Bērnu radīšana, skola un audzināšana, pedagoģiskās dotības.

  6. māja - darba tēma, kalpotāji vai padotie, pūļu pilns un slikti atalgots darbs. Veselība, nosliece uz slimībām, dziedināšana, terapija, ķirurģija, operācijas.

  7. māja - laulība un sabiedriskā dzīve, grupu darbs, spēja atrasties sabiedrībā un sadarboties.

  8. māja - viss, kas attiecas uz nāves jautājumiem, tostarp mantojumi. Viņpasaules pētīšana. Saskare ar viņpasaules būtnēm. Okultisms, melnā maģija, slepenas biedrības un sazvērestības. Seksualitāte. Sabiedrību un līdzstrādnieku kapitāls, akcijas.

  9. māja - reliģija, baznīcas, filozofija, zinātne, māksla, pasaules uzskati, okultisms, baltā maģija. Tālie ceļojumi, attiecības ar ārzemēm.

  10. māja - sociālais un sabiedriskais stāvoklis, amats, bizness, panākumi vai zaudējumi. Gods, slava, vara, karjera.

  11. māja - sabiedriskums vai vēlme nošķirties no sabiedrības, flirtēšana ar draudzīgām personām. Draugu un aizstāvju palīdzība un atbalsts un no tā iegūtais labums.

  12. māja - noslēguma posms, vienatne, meditācijas, izolācija no ārpasaules (arī slēgtās iestādes). Maģija, okultisms. Slepeni ienaidnieki un pretinieki, grūtības, šķēršļi, ievainojumi.

--------

Tulkojumi katrā horoskopa kartē var būt vēl plašāki, te minēti izplatītākie.

*

Publikācijā izmantoti materiāli no tarotman.ru, grimuar.ru, tarot.com, kā arī ezoterikas mācību centra «Aditi-Geja» lekciju pieraksti.