Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Horoskopi

PRAKTISKĀ ASTROLOĢIJA. Kristāli. Mīlestības "akmentiņi"

© Pixabay

Mums patīk skaistas lietas, un daudzi iemīļo pusdārgakmeņus – gan rotās, gan kā amuletus, talismanus vai kolekciju eksemplārus. Kopš senseniem laikiem pastāv uzskats, ka «akmeņiem» piemīt konkrētas enerģijas, tie ir kā sardziņi, kas palīdz visdažādākajās situācijās. Tam, protams, nav nekāda sakara ar minerālu ķīmiskajām vai fizikālajām īpašībām, bet leģendām un senām tradīcijām. Mīlestības akmentiņu saraksts ir visai garš, aplūkosim dažus no tiem.

Smeldzīgi skaistais stāsts par Puškinu

Dižajam krievu dzejniekam Aleksandram Puškinam piederēja gredzens ar serdoliku, ar kuru saistās kaislības un slepenas mīlas stāsts. Dzejniekam to uzdāvāja grāfiene Voroncova. Elīza Voroncova bija bargā un ietekmīgā Odesas ģenerālgubernatora grāfa Voroncova sieva, taču dzejnieku tas nebiedēja. Abi mīlētāji slēpās no ļaužu acīm, bet grāfs uzzināja par sievas sānsoļiem. Un... Puškinu patrieca no Odesas. Puškins par dāvāto gredzenu sacerēja dzejoli, kura rindas krieviski skan: «Храни меня, мой талисман, Храни меня во дни гоненья, Во дни раскаянья, волненья: Ты в день печали был мне дан.»

Vienkāršotā tulkojumā doma ir šāda: lūgums, lai talismans (varbūt pareizāk būtu bijis teikt «amulets», bet kā dzejnieks teicis, tā teicis) sargā, kad viņš tiek izstumts, vajāts, mokās grēku nožēlā un satraukumā. Jo - skumju dienā tas uzdāvāts. Dažādos avotos par gredzena likteni ir vairākas versijas. Viena no tām, ka dzejnieks gredzenu glabājis līdz pēdējam dzīves mirklim. Cita, ka atdāvājis. Un tas pabijis gan pie Alekseja Tolstoja, gan citiem Krievijas literatūras dižgariem. Lai vai kā - serdoliks ir minerāls, kas sargā un stiprina mīlestību.

Žanra klasika - rozā kvarcs

Runājot par kristālu ezoterisko nozīmi, kā mīlestības akmens pirmajā vietā allaž tiek minēts rozā jeb rožu kvarcs. Tam jābūt katras lēdijas īpašumā.

Kopš senseniem laikiem pastāv uzskats, ka šis minerāls palīdz atvērt sirdi mīlestībai. Tādai maigai un liegai, romantiskai un cēlai. Arīdzan pret ģimeni un sevi. Rozā kvarcs dziedējot «salauztu sirdi», emocionālus pārdzīvojumus un palīdzot piedot. Tas stiprinot ģimeni, neprecētām dāmām palīdzot iziet pie vīra, kā arī sargājot bērniņa gaidību laikā.

Maigais mēness akmens

Maigu mīlestību un sievišķību veidot palīdz mēness akmens.

Tas nomierina un mazina iekšējo spriedzi. Senatnē uzskatīja - ja mēness akmeni aplūkos mēnesnīcā, tas atnesīs sirdsmieru. It īpaši tad, ja saviļņojuši mīlestības kreņķi. No seniem laikiem mēness akmeni izmanto mīlestības piesaistīšanai.

Te gan jāievieš skaidrība mēness akmeņu klāstā. Īstenais mēness akmens ir adulārs (ūdens opāls), taču bieži vien par mēness akmeni mēdz dēvēt arī selenītu, kurš ir bāli spīdīgs - gluži kā mēness gaisma. Arī tas atraisa sievišķību un maigas jūtas. Taču ar šo minerālu jāapietas īpaši saudzīgi. Pēc Mosa skalas tā cietība ir 2 (10 pozīciju sistēmā), tas ir ļoti mīksts un to var viegli saskrāpēt. Turklāt selenīts ir ģipša paveids, un to nav ieteicams attīrīt ar ūdeni.

Pērles. Mīla vai asaras?

Par pērlēm (kam ir organiska izcelsme) un mīlestības tēmu ir atšķirīgi viedokļi. Latviešu vecmāmuļas vienmēr teica: kāzu tērpā nedrīkst būt pērles! Ja līgava rotāsies ar pērlēm, dzīvē būs daudz asaru!

Tajā pašā laikā citu tautu izpratnē pērles saistās ar mīlestību. Ēģiptes valdniece r tām rotājusies, sagaidot savu mīļoto, un baudījusi ēzeļmātes pienu ar samaltām pērlēm, lai mūžam saglabātu jaunību un skaistumu. Kāda leģenda vēsta: reiz valdniece ar savu mīļoto, Marku Antoniju slēguši derības, kuram ir dārgāks vīns. Marks Antonijs licis sameklē visizcilāko un visdārgāko. Savukārt Kleopatra saberzusi pērles, iebērusi tās vīna glāzē un uzvarējusi. Jo - pērles vērtīgas un dārgas visos laikos.

Indijā esot tradīcija, ka līgavai kāzās no jaunā vīra noteikti jāsaņem dāvanā pērļu rota - kā mūžīgas mīlestības apliecinājums.

Ezoteriķi uzskata, ka mīlestību stiprināt labāk palīdz melnās pērles.

Granāti un kaislības

Granāti ir ļoti daudzveidīgi: sārti, zaļi, dzelteni, pat melni. Taču mīlestības tēma saistās ar sarkanajiem granātiem. Tas ir uguns, kaisles un spēka akmens.

Granāti spēj atmodināt kaisli un priecēt dvēseli, tie atvaira skumjas. Sarkanie granāti modina seksualitāti. Senajā Romā uzskatīja, ka grūtniecēm tas nodrošina veiksmīgas dzemdības. Savukārt bruņinieki valkāja gredzenus ar šo akmeni, jo ticēja, ka tas aizsargās no ievainojumiem un indēm.

Ametists uzticībai

Ametists ļoti labi der sirdsmieram, harmonijai, telpu enerģētiskai attīrīšanai, to dēvē arī par uzticības akmeni. Un arī par... atraitņu akmeni. Tieši šā iemesla dēļ daudzi pret ametista rotām ar simbolisku nozīmi izturas piesardzīgi. Bet par visu pēc kārtas.

Senos laikos cilvēki, kuru otrā pusīte aizgājusi no šīs pasaules, nēsāja gredzenus ar ametistu, tādējādi apliecinot uzticību un nevēlēšanos veidot citas attiecības. No šī arī «atraitņu akmens». Savukārt, ja mīlētāji dāvā ametista gredzenus, tas stiprina uzticību. Bet.... ir jākļūst modram/modrai, ja kāds cits/cita jūsu mīļotajam uzdāvina ametista rotu... Senatnē uzskatīja, ka tā pastāv aizvilšanas riski.

Par ametistu ir arī kāds sens mīts. Vīna dievs Dionīss/Bakhs iemīlējis nimfu Ametisu. Bet Artemīda (atsevišķos avotos Afrodīte), lai nimfu paglābtu, pārvērtusi viņu statujā. Pēc tam, lai atdzīvinātu, tā aplieta ar vīnogu sulu un saulē iemirdzējusies burvīgi violeta. Tā radies ametists.