Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Horoskopi

ATBILD ASTROLOĢE: Kas ir "New Age" kus­tī­ba?

© Scanpix

In­ter­vi­jā ar šā ga­da Pur­vī­ša bal­vas ie­gu­vē­ju glez­no­tā­ju Mi­ķe­li Fi­še­ru («Prak­tis­kā As­tro­lo­ģi­ja», Nr. 4, 2015.) mi­nē­ta «New Age» kus­tī­ba, pēc kā sa­ņē­mām lū­gu­mu pla­šāk past­ās­tīt par šo kus­tī­bu un tās fi­lo­zo­fi­ju.

Fak­tis­ki «New Age» jeb jaun­ā laik­me­ta fi­lo­zo­fi­jas pa­ma­ti nāk no sla­ve­nās krie­vu ezo­tē­ri­ķes He­lē­nas Bla­vac­kas. 1875. ga­dā vi­ņa di­bi­nā­ja Te­ozo­fis­ko bied­rī­bu, ku­ra iz­strā­dā­ja kus­tī­bas vad­lī­ni­jas, kas ir spē­kā arī mūs­die­nās. Šī kus­tī­ba se­vī sin­te­zē mo­der­no psiho­lo­ģi­ju, zi­nāt­ni, māk­slu, pe­da­go­ģi­ju, me­di­cī­nu, eko­no­mi­ku un po­li­ti­ku. Tas viss sa­vīts ar okul­tis­mu, mis­ti­ku, ezo­tē­ri­ku. «New Age» fi­lo­zo­fi­jas pa­ma­tā ir ide­ja par jaun­u, la­bā­ku laik­me­tu, kurš nāk ar jaun­ām, tos­tarp kos­mis­kām zi­nā­ša­nām un ci­tu ga­rī­go lī­me­ni. Kus­tī­bas pre­ti­nie­ki, it īpa­ši tra­di­ci­onā­lo re­li­ģi­ju pār­stāv­ji, sa­vu­kārt uz­ska­ta to par sek­tan­tis­ku vei­do­ju­mu, kas no­liedz Kris­tu un vē­las mai­nīt līdz­ši­nē­jo lie­tu kār­tī­bu.

Rie­tu­mos šī kus­tī­ba uz­plau­ku­mu pie­dzī­vo­ja pa­gā­ju­šā gad­sim­ta sep­tiņ­des­mi­ta­jos ga­dos, un «New Age» ide­jām ir se­ko­tā­ji vi­sā pa­sau­lē.