Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Ekonomika

Latvijas radošo profesiju pārstāvjiem pieejams programmas “Kultūra” finansējums

Radošo profesiju pārstāvjiem Ziemeļvalstu un Baltijas valstu Mobilitātes programmas “Kultūra” ietvaros ir pieejams finansējums.

Līdz 18. aprīlim profesionāli mākslinieki un citi radošo profesiju pārstāvji var pieteikties radošo braucienu atbalstam. No 2009. gada ar līdzfinansējumu programmā piedalās Kultūras ministrija, savukārt programmu administrē Ziemeļu Kultūras kontaktpunkts Somijā.

Līdz 18.aprīlim iespējams pieteikties radošo braucienu atbalstam. Finansiālais atbalsts paredzēts braucienam uz kādu no Ziemeļu vai Baltijas valstīm laika periodā no 1-10 dienām un tas sedz ceļa, kā arī uzturēšanās izmaksas. Atšķirībā no citiem gadiem braucieniem var pieteikties arī nelielas grupas (līdz 6 personām), ja visi grupas dalībnieki dodas uz vienu un to pašu vietu, vienā un tajā pašā laikā.

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu Mobilitātes programma „Kultūra” atbalsta mākslinieku rezidences, ilgtermiņa un īstermiņa sadarbības tīklu izveidi, profesionālu mākslinieku un kultūras darbinieku mobilitāti visās mākslas nozarēs. Tās mērķis ir izveidot pamatu inovatīvai, dinamiskai Ziemeļvalstu un Baltijas valstu mākslas un kultūras dzīvei. Visi pieteikumi aizpildāmi elektroniski Ziemeļvalstu Kultūras punkta mājas lapā: www.kknord.org

Katra valsts piedalās programmas finansēšanā ar noteiktu līdzmaksājumu. Baltijas valstu ikgadējā finansiālā iemaksa dalībai programmā tiek aprēķināta pēc katras valsts IKP uz vienu iedzīvotāju attiecīgajā gadā. Kultūras ministrija 2011. gadā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu Mobilitātes programmas „Kultūra” īstenošanai piešķīra finansējumu 23 230 latu apmērā, savukārt Latvijas radošo profesiju pārstāvji, mākslas un kultūras organizācijas programmas ietvaros 2011.gadā kopumā ir saņēmušas finansējumu gandrīz 85 000 latu apmērā.

Kultūras ministrija piedalās programmā jau kopš 2009. gada, kad programmai piešķirtais atbalsta apjoms bija 16 000 latu, bet kopējais radošo profesiju pārstāvju saņemtais finansējums projektu konkursos – 141 000 latu. 2010.gadā Kultūras ministrija piešķīra 17 790 latu, bet saņemtais finansējums bija 169 000 latu, kas iegūti projektu konkursos.

2012.gadā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu Mobilitātes programmā „Kultūra” paredzēti 8 projektu konkursi (4 mobilitātes projektu konkursi, 1 rezidenču atbalsta projektu konkurss, 2 īstermiņa sadarbības tīklu veidošanas projektu konkurss un 1 ilgtermiņa sadarbības tīklu veidošanas projektu konkurss). Šobrīd pieteikšanās ir noslēgusies 3 no 8 projektu konkursiem, un jau paziņoti 2 projektu konkursu rezultāti. Rezidenču atbalsta programmā apstiprināti 2 Latvijas projekti – Ventspils Starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas un Starpnozaru mākslas grupas „SERDE” iesniegtie projekti ar kopējo finansējumu aptuveni 10 000 latu apmērā. Mobilitātes programmā finansējumu saņēmuši 8 Latvijas projekti ar kopējo finansējumu aptuveni 9600 latu apmērā, kurus iesnieguši Solvita Krese, Inguna Audere, Inta Balode, Sandis Laime, Latvijas Literatūras centrs, RIXC, Latvijas Etnogrāfiskais Brīvdabas muzejs, Latvijas folkloras mūziķi un etnomuzikologi.

2011.gadā Mobilitātes programmas „Kultūra” sniegtās iespējas izmantojuši daudzi Latvijas radošo profesiju pārstāvji, mākslas un kultūras organizācijas, to skaitā ir: Ivo Briedis, Astrīda Riņķe, Laura Stašāne, Odrija Fišere, Valters Sīlis, Jānis Garančs, Kaspars Lielgalvis, Zane Gruntmane, Arturs Punte, Ilze Vanaga, Ilze Zīriņa, Andris Kačanovskis, Ramona Galkina, Anna Sīle, Signe Pucena, Laura Prikule, Ilze Sirmā, Indra Rubene, Elīna Cire, Paulis Liepa, Ēriks Ešenvalds, Kultūras projektu aģentūra „INDIE”, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, Neatkarīgā mūzikas ierakstu izdevniecība un koncertu organizācija „SKYR”, biedrība „Creative WorX”, nodibinājums „Via Cultura”, Kultūras projektu koordinācijas centrs un Latvijas Bibliotekāru biedrība.