Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Ekonomika

Kadastrālo vērtību maiņas nekustamā īpašuma nodokli kopumā iespaido nebūtiski

Īpašuma kadastrālo vērtību izmaiņas ar 2012.gada 1.janvāri būtisku ietekmi uz aprēķināmā nekustamā īpašuma nodokļa apjomu neatstās.

Šogad kopumā visas valsts zemes kadastrālā vērtība ir par 5% zemāka nekā 2011.gadā, bet kopējā visas valsts ēku kadastrālā vērtība ir cēlusies par tikai 0,4%, liecina Valsts zemes dienesta apkopotā statistika. Tādējādi nodokļu maksātājiem, kas vēl pirms paziņojuma par nekustamā īpašuma nodokli saņemšanas ir izteikuši sašutumu par iespējamo maksājumu pieaugumu, vajadzētu vērsties savās pašvaldībās, lai noskaidrotu, kā tiks aprēķināts nekustamā īpašuma nodoklis un iespējamos pieauguma cēloņus.

2012.gada kadastrālo vērtību bāze, kas ir pamats detalizētiem aprēķiniem jau par katru īpašumu, ir izstrādāta, pamatojoties uz 2010.gada un 2011.gada pirmā ceturkšņa nekustamā īpašuma tirgus darījumu informāciju. Nekustamā īpašuma tirgus šajā laikā periodā ir uzrādījis stabilitātes pazīmes, tādēļ patlaban spēkā esošās bāzes vērtības nav ievērojami mainījušās. Lielākās izmaiņas skārušas dzīvojamās apbūves zemi, kur izstrādāts jauns zonējums, kas nebija pārskatīts kopš 2007. gada - no tā dēvētā "pirmskrīzes celtniecības buma" laika. Jaunajā zemes vērtību zonējumā papildus izveidotas 223 jaunas vērtību zonas, lai nodalītu mazāk attīstītas teritorijas no labiekārtotām teritorijām.

Vērtību zonas, kurās zemes bāzes vērtības samazinātas visvairāk, ir Jūrmalā, Rīgā un Liepājā. Pārējā valsts teritorijā apbūves zemes bāzes vērtību sazinājums skāris tikai atsevišķas teritorijas (piemēram, Stopiņu novada Sauriešus, Garkalnes novada purvaino teritoriju Sunīšu ezera apkaimē vai Carnikavas novada Kalngali, kur bāzes vērtība samazinājusies par 30%).

Kā zināms, nekustamā īpašuma nodokli aprēķina pašvaldības, par pamatu ņemot zemes un būvju kadastrālo vērtību un nekustamā īpašuma nodokļa likumā noteiktās nodokļa likmes un konkrētās pašvaldības pieņemtos saistošos noteikumus par nekustamā īpašuma nodokļa atlaidēm.

Viens no kadastrālās vērtības noteikšanas pamatuzdevumiem ir to maksimāli tuvināt īpašuma tirgus vērtībai. Katra īpašuma vērtība tiek aprēķināta automatizēti, pamatojoties uz vienotiem kritērijiem un datiem, ko zemes un ēku īpašnieki ir iesnieguši Valsts zemes dienestā. Tāpēc, lai izvairītos no pārpratumiem kadastrālās vērtības un līdz ar to - arī nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinā, Valsts zemes dienests aicina aktualizēt īpašumu datus atbilstoši reālajai situācijai dabā.