© Foto: Depositphotos

No sākuma jāsaprot, kas ir rēta. Ieskatoties nedaudz anatomijā, ādu veido epiderma, kas ādu aizsargā un saista ar apkārtējo vid; derma - šajā daļā atrodas asinsvadu slāņi, nervu gali, matu maisiņi, ādas piedēkļi; nervu gali, palīdz sajust aukstumu, siltumu, pieskārienu; hipoderma - veido ķermeņa formu un siltumfunkciju. 

Ja iegūtā brūce ir neliela un skar tikai epidermas slāni, kas ir pats augšējais slānis, tad pārsvarā tā sadzīst bez rētas. Brūce, kas iegūta jau zemākos slāņos, kā jau iepriekš minēts, var izmainīt, piemēram, siltuma vai pieskāriena sajūtu. Brūce ir audu bojājums, tā cēloņi var būt dažādi, piemēram, termāli, iekaisuma procesi, mehāniski vai ķīmiski. Līnas Garās rakstu par skoliozi var izlasīt šeit.

Iegūtā brūce dzīst pēc fāzēm. Pirmā iekaisuma fāze - 24h līdz 10 dienas, otrā proliferacijas fāze - dažas dienas līdz mēneši, trešā remodelācijas fāze - daži mēneši līdz daži gadi.

Rētas izskats

Foto: Depositphotos

Rētas var iedalīt dažādi. Normāla rēta būs tieva, tāda kā balta līnija uz apkārtējās ādas fona. Hipertrofiska rēta izskatīsies kā virs ādas līmeņa piepacelta, bet ar laiku var saplacināties. Atrofiska rēta - iegrimusi zemāk par ādas līmeni. Keloīda rēta - paceļas virs ādas virsmas un ir lielāka par sākotnējo rētu.

Rētaudiem ir tendence kļūt cietiem un ar samazinātu elasticitāti, rēta var nobriest no 7 mēnešiem līdz 2 gadiem. To, kāda būs rēta, var ietekmēt arī tādi faktori kā organisma īpatnības, iegriezuma veikšanas veids, profesionalitāte, smēķēšana, hroniskas saslimšanas un cits.

Ko var darīt ar rētu?

Tad, kad rētai šuves ir noņemtas un tā ir pietiekami sadzijusi, nav koši sarkana un satūkusi, no brūces netiek novēroti izdalījumi, asiņošana kā arī nav citu specifisku sūdzību, var sākt smērēt dažādus krēmus, plāksterus, kas palīdzēs uzlabot audu elastīgumu, mitrinās, uzlabos asinsriti un var sākt rētaudu pašmasāžu, fizikālās terapijas metodes - ultraskaņa, dažādus stiepšanās vingrojumus, vakuumbankas, teipošanas tehnikas u.c.

Foto: Pexels.com

Par piemērotāko krēmu veidu droši var jautāt ārstējošajam ārstam vai farmaceitam, krēmiem ir dažāds sastāvs un citus nav ieteicams lietot, piemēram, grūtniecības laikā.

Bieži vien rētaudi vai rētas par sevi nemaz neliek manīt, tomēr, ja bojājums un tālāk izveidojusies rēta ir dziļa, liela, izveidojusies keloīda rēta, piemēram, redzamās vietās -seja, ķeizargrieziens un locītavas, tad tiešām ir nepieciešams padomāt par pašmasāžu vai doties pie fizioterapeita, kas palīdzēs veikt pašmasāžu vai ieteiks citas piemērotas procedūras.

Kādi būs ieguvumi rētaudu pašmasāžai?

Ir vairāki uzlabojumi, ko var sniegt rētaudu pašmasāža. Pirmkārt, samazina vai novērš sāpes un diskomfortu rētas apvidū, otrkārt, uzlabo rētas kustīgumu gan virsējos, gan dziļākos slāņos, treškārt, mīkstina un mazina rētu.

Foto: Depositphotos

Piemēram, kā veikt rētaudu pašmasāžu?

  • Turēšana. Uzlieciet 1-3 pirkstus tieši uz rētas, veiciet spiedienu un veiciet kustību uz augšu, leju, vienu, otru sānu, diognāli. Tā izejiet cauri visam rētas garumam.
  • Apļveida. Uzlieciet 1-3 pirkstus tieši uz rētas, veiciet spiedienu un veiciet kustību apļveidā pa visu rētas posmu. Tiek veikti vismaz 5-10 apļi uz katru posmu.
  • Pacelt un ritināt. Saņemiet rētu starp īkšķi un rādītājpirkstu un visas rētas garumā veiciet pacelšanu un ritināšanu, pavilkšanu uz augšu.
  • Paņemiet ar pirkstiem horizontāli ādu un ripiniet to visas rētas garumā

Ķeizargrieziena rēta. Dažādos literatūras avotos mainīgi, bet tomēr tiek norādīts, ka var izraisīt simptomus kā ilgstoša pēcmenstruālā smērēšanās, dismenoreja jeb sāpīgas mēnešreizes, hroniskas iegurņa sāpes, dispareūnija jeb pastāvīgas vai biežas sāpes ģenitāliju rajonā, jutības traucējums rētas apvidū, vispārīgas sāpes, nieze rētas apvidū, kosmētisks defekts, izstarojošas sāpes vēdera lejasdaļā, muguras lejasdaļā.

Foto: Depositphotos

Ja runājam par pēcdzemdību periodu, tad arī plīsumi starpenē un epiziotomijas var radīt dažāda veida rētas un problemātiku.

Ap locītavu zonām, piemēram, pēc ķirurģiskām manipulācijām. Var radīt stīvuma sajūtu, cietības sajūtu, mazināt kustību apjomu noteiktā locītavā. Un noteikti nevar aizmirst arī par kosmētisku defektu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv