Iestājies pavasaris. Straujiem soļiem tuvojas vasara un visi grib savu ādu savest kārtībā, taču, lai to izdarītu, ir pāris svarīgi soļi, kas katram ir jāņem vērā.

Padomos dalās ārste, dermatoloģe Lauma Valeine, kas viesojās “NRA.lv sarunās”, lai kopā ar Dzīvesstils galveno redaktori Kristīni Krūzi - Hermani parunātu par ādas kopšanu pavasarī un sagatavošanos vasarai.

Kā rūpēties par savu ādu pēc garās ziemas?

“Līdz ar biezo apģērbu novilkšanu, atklājas tas, kas pa ziemu ir sastrādāts. Ja mēs runājam par ķermeņa ādu, tad tas ir ādas sausums, ko noteikti vajadzētu ņemt vērā, tāpēc jāsāk lietot mitrinošie līdzekļi,” sarunā atklāj Lauma Valeine.

Ārste, dermatoloģe Lauma Valeine / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Runājot par sejas kopšanu pavasarī, nepieciešams veikt revīziju savā kosmētikas klāstā. Pāriet uz daudz vieglākiem, pēc konsistences pamatā mitrinošiem līdzekļiem.

Tas tāpēc, ka laiks ir siltāks, ir arī putekļi, kas ir gaisā, un tas pieprasa, lai ādas kopšanas līdzekļi būtu vieglāki.

Protams, līdz ar pavasari, ir modusies saule, tāpēc aizsardzība no saules pavasarī ir aktualitāte numur viens.

Aizsardzība no saules ir vitāli svarīga - ne tikai ādas skaistumam, bet arī veselībai.

Vai pavasara saule ir niknāka par vasaras sauli?

Foto: Pexels.com

Viens ir tas, kas šie saules stari var būt agresīvāki, tāpēc tiek atgādināts par drošiem pamatprincipiem.

  • Vislabākā ir rīta vai pēcpusdienas saule;
  • Kad saule ir zenītā, dienas vidū, tad tā var būt viskaitīgākā;
  • Sekojam līdzi ultravioletās radiācijas indeksam. Ja tas ir virs 6, tad izvairāmies no saules. Tam sekot var līdzi katrā viedierīcē vai meteoroloģijas mājaslapā.

Vai saules aizsargkrēmi pasargā no radiācijas?

Foto: Pexels.com

Saules krēms pasargā daļēji. Radiācijas līmenim ir korelācija, ja tā var teikt, ar ultravioletā starojuma intensitāti. Ja mēs runājam vairāk par vasaru un radiācijas līmeni, tad mēs runājam ne tikai par ādas veselību un drošību, bet arī par organismu.

Radiācija var kopumā ietekmēt organismu.

Īpaši tas attiecas uz bērniem, uz grūtniecēm, kā arī uz senioriem. Tieši viņi ir tie, kuriem ir jāpievērš pastiprināta uzmanība. Šajā laikā neatrasties ārā.

Kas jāņem vērā, iegādājoties ādas kopšanas līdzekļus?

Runājot par sejas ādas kopšanas līdzekļiem kopumā, tad pamatnosacījumi ir: ādas tips, jo tas ir nemainīgs mūsu dzīves laikā. Ādas stāvoklis, ko ietekmē gan ārējie, gan iekšējie vides faktori, klimats, klimata izmaiņas, jo šobrīd mēs no apkures pārejas pārejam citā sezonā.

Bieži āda pēc ziemas ir dehidrēta. Šajā gadalaikā mums arī pieklibo ūdens uzņemšana ikdienā, tāpēc pamatā ieteicams koncentrēties uz mitrinošajiem līdzekļiem.

Tāpat jāņem vērā ādas īpatnības. Kādam var būt kuperoze, kādam var būt ādas pigmentācija, tāpēc vajag ņemt šos atslēgas vārdus ņemt vērā.

Katram vecumposmam ir noteiktas ādas vajadzīgas.

Foto: Pexels.com

Savukārt, kad izvēlamies saules aizsargkrēmu, tad ādas tips ir tas, kas jāņem vērā. Piemēram, kombinētai, taukainai ādai nederēs biezi un taukaini krēmi. Tos labāk izvēlēties bez eļļas vai ar minimālu eļļas daudzumu.

Ja jau līdz šim ir bijušas problēmas ar pigmentāciju, ir apsārtums, ir kuperoze uz sejas, tad jāizvēlas īpaši saules aizsargkrēmi, kas palīdz problēmas nepastiprināt, lai tās neprogresē.

Šodien saules aizsargkrēmi ir evolucionējuši, tas jau ir mīts, ka aizsargkrēms ir biezs, tā ir pagātne.

Var atrast saules aizsargkrēmu, kas būs efektīvs un būs viegls pēc konsistences. Tie var būt pilieni, tas var būt fluīds. Sievietām un vīriešiem obligāti viens no būtiskākajiem uzdevumiem ir atrast savu mīļāko saules aizsargkrēmu, ko būs prieks uzlikt katru dienu - visa pavasara un vasaras garumā.

Foto: Pexels.com

Sākot ar pavasari, saules aizsargkrēms ir jāliek katru dienu. Krēms ir jāatjauno dienas gaitā vairākas reizes, taču ir jāizvērtē. Ja tā ir darba diena un mēs minimāli uzturamies ārā, tad pietiek, ka mēs krēmu no rīta uzklājam.

Savukārt, ja tā ir diena, kad mēs esam brīvā dabā - pavasara talka, citas aktivitātes dabā, tad aizsargkrēms ir jāatkārto ik pēc 2 - 3 stundām.

Pētījumi ir parādījuši to, ka atkārtota krēma uzlikšana labāk nosedz virsmas laukumu. Un ja mēs paskatītos uz savu ādu ar UV kameru, īpašā apgaismojumā, tad mēs pamanītu, ka pirmajā reizē viss ādas laukums nav nosegts un ir nepārklātās zonas, kas var ciest no saules ietekmes.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv