© Scanpix

Pēdējā laikā luksusa kosmētikas sastāvā bieži sastopamas tādas neparastas sastāvdaļas kā zelts un sudrabs. Kas tas ir — reklāmas gājiens klientu piesaistīšanai vai tiešām vērtīgi komponenti, kuriem ir dziednieciska iedarbība uz ādu? Mēģināsim tikt skaidrībā.

Dārgmetāliem vienmēr piedēvētas brīnumainas īpašības. Daudzas tautas uzskatīja, ka pat parastais zelta kontakts ar ādu to ietekmē pozitīvi. Ķīnas princeses sejas masāžu veica ar zelta rullīšiem, bet austrumu valdnieki gulēja zelta maskās — tas it kā palīdzējis paildzināt jaunību un saglabāt skaistumu.

Sena Ķīnas imperatora maska no Sičuaņas provinces / Scanpix

“Dievu miesa” — tā sauca zeltu Senajā Ēģiptē. Šajā civilizācijā zelts nebija tikai dārgmetāls un statusa atribūts. Tā kā zelts neoksidējas un pēc daudziem simtiem gadu izskatās un spīd gandrīz kā jauns, tas ēģiptiešiem deva domas par mūžību.

Senie Nīlas krastu iedzīvotāji ticēja zelta dziednieciskajām īpašībām, tāpēc tas ietilpa daudzu zāļu sastāvā. Ēģiptiešu valdniece Kleopatra pārtikai un dzērieniem pievienoja zelta daļiņas, uzklāja zelta pulveri ķermenim un izšķīdināja to vannā. Pirms apmēram 4500 gadiem apbedītā faraona Hefrēna mūmijai mutē atrasti zelta zobu kronīši. Zelts lieliski iedzīvojas organismā, neizraisa alerģijas, nebojājas un neoksidējas. Šā paša iemesla dēļ senatnē kosmētiku glabāja zelta tvertnēs: tas palīdzēja paildzināt tās kalpošanas laiku.

Scanpix

Japānas prefektūrā Kanazava, sākot ar viduslaikiem, ražo smalku zelta foliju. To izmanto budistu altāru, aizslietņu, lādīšu apgleznošanai, kā arī kosmētikas līdzekļos un pārtikas produktos. Japānas restorānos mūsdienās bieži tiek piedāvāti “glamūrīgi” ēdieni, kas pārklāti ar zelta foliju — no suši līdz kafijai un saldējumam. Šī tradīcija aizsākusies jau kopš seniem laikiem, un estētikas tajā nav vairāk kā medicīnas apsvērumu.

Indietis Šankars Kurhade 3870 $ vērtā zelta maskā COVID epidēmijas laikā / Scanpix

Bez oksidēšanās zeltam piemīt vēl vairākas citas svarīgas īpašības, kas tiek izmantotas kosmetoloģijā. Zelts spēj pastiprināt asins cirkulāciju un skābekļa apmaiņu — divām šīm īpašībām ir galvenā nozīme ādas atjaunošanā. Turklāt zelts veicina toksīnu un šlakvielu izvadīšanu, mazina sastrēgumus asinritē un tūskas. No dažādiem viedokļiem vērtīgs metāls.

Publicitātes foto

Sudrabam tika piedēvētas gandrīz tikpat dziednieciskas īpašības kā zeltam. Un te nav nekādas mistikas: sudraba joniem piemīt spēcīgs antibakteriāls efekts. Ideja liet ūdeni sudraba krūzē vai ūdens krūkā ielikt 5 latu sudraba monētu, kā to darīja mūsu vecmāmiņas, ir jēga — sudraba joni kavē mikroorganismu vairošanos.

Scanpix

Starp citu, tieši uz sudraba jonu ūdens bāzes daudzi kosmētikas zīmoli gatavo kosmētiku. Taču arī pašu metālu nereti pievieno kosmētikas līdzekļiem.

Kosmētikā sudrabs darbojas vispirms kā antiseptiķis. Tas spēj cīnīties ar plašo vīrusu, baktēriju un sēnīšu klāstu, kas bieži dzīvo uz mūsu ādas, izraisot tās iekaisumu. Sudrabu bieži var sastapt serumu sastāvā aknes ārstēšanai. ASV Vides aizsardzības aģentūra sudraba jonus ir iekļāvusi antiseptisko komponentu, kas efektīvi darbojas pret koronovīrusu, sarakstā.

Scanpix

Sudrabam piemīt vēl kāda vērtīga īpašība — tas palīdz sadzīt brūcēm. Šim nolūkam jau senatnē apsējus piesūcināja ar sudraba sāls šķīdumu. Sudraba joni iedarbojas uz nervu galiem, mazinot sāpes un tūsku. Tāpēc sudrabu mūsdienās bieži pievieno preparātiem, ko lieto pēc traumām.

Koloīdais zelts un koloīdais sudrabs ir ierakstīti CosIng kosmētisko sastāvdaļu reģistrā un saskaņā ar Eiropas kosmētikas direktīvu ir atļauti lietošanai kosmētikā. Tās tiek izmantotas gan pašas par sevi, gan kā “transportlīdzeklis” citu aktīvo vielu nogādāšanai dziļāk ādā.

Publicitātes foto

Selektīvās kosmētikas klāstā šodien var sastapt daudz līdzekļu ar zeltu un sudrabu. Vienas no tehnoloģiski visattīstītākajām piedāvā franču zīmols Eisenberg Paris. Šā zīmola ādas kopšanas koučs Līga Lūse pastāstīja, kā šie vērtīgie metāli tajos tiek izmantoti.

“Zelts visbiežāk sastopams pretnovecošanās līdzekļos liftingam un ādas tvirtuma paaugstināšanai. Tas saistīts ar spēju stimulēt kolagēna sintēzi un iedarbināt dabisko atjaunošanās mehānismu. Tā kā šādos līdzekļos tiek izmantotas zelta vissīkākās — nanodaļiņas, tās spēj iekļūt dziļi ādā, neuzkrājas augšējos slāņos. Protams, zelts te nestrādā viens, bet sinerģijā ar citām derīgām vielām. Piemēram, zelta krēmmaskā Ehcellence Masque Ultralift Or zelts ir kopā ar peptīdiem un ar augstas molekulmasas hialuronskābi. Rezultāts no šādas maskas ir momentā un absolūti redzams — jau pēc 15 minūtēm grumbas izlīdzinās, āda kļūst svaigāka un tvirtāka.”

Publicitātes foto

Sudrabs iekļauts šīs franču markas citā produktā — maskā Essentiel Argent, kas paredzēta speciāli vīriešiem. Tai nav smaržas un piemīt viegla gēla faktūra - viss, kā mīl vīrieši (Līga iesaka šo masku izmēģināt arī dāmām - nekāda specifiski “vīrišķīga” efekta tai nav). Sudrabs šeit ir galvenais komponents, kam ir pretiekaisuma iedarbība un kas aizsargā un nomierina ādu. Galvenais akcents ir veidots tā, ka sudraba nanodaļiņas iekļūst dziļi ādā un iznīcina kaitīgo mikrofloru.

Publicitātes foto

Tādējādi zelts un sudrabs šodien vairs nav kādi slepeni komponenti un tiek aktīvi izmantots kosmētikā. Protams, uzklājot uz sejas zelta vai sudraba masku, neredzēsiet tik spožu efektu kā reklāmas bildēs. Kosmētiskais zelts uz sejas izskatās nedaudz zaļgans, bet sudrabs — tumši pelēks, gandrīz melns. Toties efektu, ko ražo šie līdzekļi, visnotaļ var nosaukt par vērtīgu. Kleopatra to novērtētu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv