Arī Latvijas veikalos daudzviet ir nopērkamas košerēta sāls paciņas. Kāda ir atšķirība un sāls pielietošana, zinot to, ka tā ieguve, apstrāde un iepakošana notiek saskaņā ar stingrām ebreju vadlīnijām un tradīcijām.

Tas nozīmē, ka netiek pievienotas nekādas piedevas vai ķīmiskie elementi, kas varētu būt pretrunā ar košera tradīcijām.

Bet vai košera sāls tiešām ir labākais sāls mājas virtuvei? Varbūt jā, varbūt nē. Vai jodētais galda sāls ir kaitīgs, jo tas ir vairāk apstrādāts? Visu veidu sāls ir sāls - gan košera sāls, gan parastais galda sāls, gan nerafinētais sāls, gan Himalaju rozā sāls, gan rupjais graudains sāls, gan smalkais sāls un jūras sāls, sauciet - kā gribat, raksta Bon Appétit.com un meklē atbildes, kas var interesēt arī DZIVESSTILA lasītājus.

Pasaulē visizplatītākajai garšvielai ir tik daudz nianšu, kas, savukārt, rada tik daudz pārpratumu. Grāmatas Salted: A Manifesto on the World’s autors Marks Bitermans iedala dažādus sāls veidus, apraksta, kā to var izmantot, tā daudzpusību, ietekmi uz vidi un kāpēc tas viss ir svarīgi. Viņš ir pārrliecināts, ka daudziem nekad pat nav bijusi interese uzzināt, kas ir sāls.

Kas ir košera sāls?

Foto: Pexels.com

Tehniski košera sāls ir jūras sāls veids, tāpat kā gandrīz viss sāls, ko izmanto virtuvēs. Tā ir garšviela, ko visi pavāri izmanto, jo tas ir rentabla, pieejama un uzticama. Košera sāls ir ar lielākām pārslām (nekā galda sāls), tas ir populārs, jo ar to ir viegli manipulēt un bērt ar pirkstiem. To ir viegli kontrolēt un ar to ir grūti ēdienu pārsālīt.

Kā košera sāls ieguva savu nosaukumu? Vēsturiski tas tika izmantots gaļas košerēšanai, ebreju gaļas sagatavošanai tā efektivitātes dēļ, jo lielāki graudi ātrāk izsūc mitrumu no gaļas, kas ir daļa no košerēšanas procesa.

“Košera sāls reti satur piedevas, bet vai tas nozīmē, ka tas noteikti ir labākais? Tas ir rafinēts nātrija hlorīds, kas efektīvi piešķir pārtikai sāļumu, taču tas nav īpaši dabisks veids, kā to izdarīt,” saka Bitermans. Rūpnieciskā sāls ražošanas procesa mērķis ir “tīrība”, kas nozīmē, ka tādā sālī nav dabiski sastopamu minerālu.

Kas tad ir galda sāls?

Foto: Pexels.com

"Parastais galda sāls (pazīstams arī kā jodēts sāls) ir rūpnieciski ražots, augsti rafinēts nātrija hlorīda produkts ar dažādām piedevām, bet arī ar dažām priekšrocībām," saka Bitermens. Tas ir smalks, tāpēc tas derēs sālstraukā labāk nekā jebkurš cits sāls.

Tas attiecas arī uz joda deficītu, kas ir globāla veselības problēma. Jodētais galda sāls ir efektīvs līdzeklis, lai ievadītu jodu pārtikas sistēmās tajās pasaules daļās, kur nav pieejami pārtikas produkti bagāti ar jodu.

Foto: Pexels.com

To apstrādā tāpat kā košera sāli, izņemot divas atšķirības: "Tiek izmantots atšķirīgs kristalizācijas paņēmiens, lai jodētajam galda sālim izveidotu granulētāku un kubiskāku kristālu, tam ir piedevas," saka Bitermans.

Otrkārt, piedevas nodrošina, ka jods saķeras sāli un pretsalipes līdzeklis neļauj tam salipt, tāpēc tas vienmērīgi un viegli krīt no sālstrauka. Mazo graudu izmēra dēļ šķipsniņā galda sāls ir vairāk nekā šķipsniņā košera sāls, tāpēc, lietojot galda sāli, ēdienu ir vieglāk pārsālīt.

Ko iesaka zinātāji?

Visbiežāk Bitermans izmanto pēc franču pelēko jūras sāli (sel gris). "Tas ir plaši pieejams, tas ir rupji graudains sāls, tāpēc tas ir jāsasmalcina, ja vien nešķīdina to ūdenī vai zupā. Ja pirms grilēšanas sāla steiku, tas ir vislabākais.” Viņam patīk arī Himalaju rozā sāls, jo tas ir nerafinēts, plaši pieejams Tas tehniski ir akmens sāls un nozīmē, ka ir iegūts no zemes, nevis jūras. Tas ir pietiekami mīksts, lai to varētu kraukšķināt ar zobiem, bet arī pietiekami ciets.

Foto: Pexels.com

Neatkarīgi no tā, vai izmantojat Himalaju rozā sāli vai franču pelēko jūras sāli, vai jebkuru citu nerafinētu sāli, tos var izmantot, gatavojot gandrīz jebko. Ja recepte prasa košera sāli, tad tas būs apmēram trīs ceturtdaļas nerafinētā sāls. Mainot sāls veidus, iespējams, piedzīvosit kļūdas, līdz izdomāsit pareizo pielāgojumu, lai ēdienu nepārsālītu. Noteiktas sāls pievienošanas receptes nebūs, viss izdosies, ja mēģināsiet.

Foto: Pexels.com

Ja ir svarīga sālstrauka (ar caurumiņiem) efektivitāte uz galda, tad izmantojiet smalko sāli. Ja gribat konsekvenci un viegli lietojamu sāli, izvēlieties košerēto. Ja prioritāte ir ietekme uz vidi, iegādājieties nerafinētu jūras sāli. Vai arī izmantojiet dažādus sāls veidus atkarībā no garastāvokļa.

Padomu, kā olīvu kauliņi var uzlabot eļļas garšu, lasiet šeit.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv